Een korte geschiedenis van Marokko

Na een tumultueuze periode van Arabische veroveringen kende Marokko verschillende dynastieën, monarchen en sultanaten. Door de eeuwen heen kreeg het verschillende veroveraars en bezetters over zich heen tot de onafhankelijkheidsverklaring in 1956. De onafhankelijkheid van Frankrijk kwam er na een akkoord door de sultan om door hervormingen Marokko te transformeren tot een constitutionele monarchie met een democratische vorm van regering. Deze ontwikkelingen zorgden ervoor dat vandaag de dag Marokko een monarch is met een tweekamerstelsel. Een opheffing van het Spaans protectoraat en de erkenning van een Marokkaanse onafhankelijkheid door Spanje werd afzonderlijk onderhandeld in datzelfde jaar. Pas in 1958 werd de Marokkaanse controle over bepaalde gebieden die door Spanje bezet waren gerestaureerd. De Westelijke Sahara daarentegen is nog steeds een betwist gebied waarop de Spaanse kolonisator, de Polisario, Mauritanië en Marokko aanspraak op doet.

Marokko - Dynastieën, monarchen en sultanaten

In het jaar 788, ongeveer een eeuw na de Arabische verovering van Noord-Afrika, begonnen Moorse dynastieën elkaar op te volgen, die een regering vormden in Marokko. Later in de 16de eeuw, onder Ahmad al-Mansur van 1578 tot 1603, een Sa'adi monarch werden indringers afgeweerd waardoor er een gouden tijdperk werd ingehuldigd.

De Alaouite dynastie, waartoe de huidige Marokkaanse koninklijke familie behoort, vestigde een sultanaat in Marokko dat begon in de 17e eeuw. In 1860, bezette Spanje het noorden van Marokko en was het begin van een halve eeuw van handel rivaliteit tussen de Europese mogendheden, deze zagen de sereniteit van Marokko gestaag achteruit gaan en in 1912 legde Frankrijk een protectoraat over het hele land op.

Onafhankelijkheid van Marokko

Een langdurige onafhankelijkheidsstrijd met Frankrijk eindigde met succes op 02 maart 1956.

De geïnternationaliseerde stad van Tanger en de meeste Spaanse bezittingen, op de enclaves Cueta en Melilla na, werden overgedragen aan het nieuwe land in datzelfde jaar. Sultan Mohammed V, de huidige monarch's grootvader, hervormde de nieuwe staat in een constitutionele monarchie en nam in 1957 de titel van koning.

Marokko hechtte zich aan de Westelijke Sahara in de late jaren 1970, maar een uiteindelijke resolutie over de status van het gebied blijft onopgelost.

De oprichting van het tweekamerstelsel

Geleidelijke politieke hervormingen in de jaren 1990 resulteerde in de oprichting van een wetgevende macht bestaande uit een tweekamerstelsel, die voor het eerst plaats vond in 1997.

Onder koning Mohammed VI (die in 1999 zijn vader opvolgde op de troon) zijn de mensenrechten verbeterd. Marokko heeft een gematigde vrije pers, maar de regering neemt af en toe maatregelen tegen journalisten die verslag uitbrengen op drie brede thema's beschouwd als taboe: de monarchie, de islam, en de status van de Westelijke Sahara.

Ondanks de voortdurende hervormingen, blijft de ultieme autoriteit in handen van de vorst.

De grondwetshervorming

Beïnvloed door de protesten elders in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, leidde ertoe dat duizenden Marokkanen in februari 2011 een betoging hielden in Rabat en verschillende andere grote steden. Dit om constitutionele hervormingen en meer democratie te eisen, en hun ongenoegen te uitten over de corruptie bij de overheid en de hoge voedselprijzen. Een aantal soortgelijke demonstraties en marsen werden voortgezet in maart. De politie reageerde gedempt bij het grootste deel van de protesten ten opzichte van het geweld opgemerkt in protesten elders in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Begin maart van dat jaar, in reactie op de demonstranten hun eisen, kondigde koning Mohammed VI de oprichting van een commissie om de grondwet te hervormen. Een ontwerp-grondwet werd gepresenteerd in juni 2011, gevolgd door een referendum.
© 2011 - 2024 Ibrahim1978, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Marokko - land en de bevolkingDe diversiteit van Marokko wordt gekenmerkd door de geografische weergave van het land als ook in de bevolking. Van de b…
Het land MarokkoHet land MarokkoMarokko, het land dat in het Noord-Westen van Afrika ligt. Het grenst aan de Middellandse zee, de Atlantische oceaan, Al…
Westelijk Sahara, een Spaanse kolonie in Noordwest AfrikaEen Spaanse kolonie in de Sahara, hoe ontstond deze Spaanse kolonie en hoe kreeg Spanje dit gebied van de Westelijke Sah…
Tanger: strategische doorvoerhaven bij Straat van GibraltarTanger op het Noord-Afrikaanse continent ligt vlak bij de Straat van Gibraltar. Hier passeren dagelijks veel mensen en g…

FCE examen cambridgeHet FCE examen is een engelstalig examen. FCE betekent First Certificate in English. Het is voor mensen die door middel…
Checklist buitenlandse stageChecklist buitenlandse stageDe buitenlandse stage vereist veel investering in tijd en geld van de stagiair. Om te helpen inzicht te krijgen in datge…
Ibrahim1978 (3 artikelen)
Laatste update: 16-12-2014
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Buitenlands
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.