Studeren in Frankrijk

Studeren in Frankrijk Veel mensen vinden Frankrijk een geweldig land. Het is ook een erg leuk land om te studeren. Maar wat houdt studeren in Frankrijk eigenlijk in?

Waarom Frankrijk?

Frankrijk is na Engeland het populairste land ter wereld om te studeren. Frankrijk heeft een geweldige cultuur, een lekker klimaat, een laag bedrag aan collegegeld, geen lotingssysteem en een taal die wereldwijd veel wordt gesproken. De onderwijskwaliteit is ongeveer hetzelfde als de onderwijskwaliteit in Nederland. Een nadeel is wel dat de college zalen meestal overvol zijn, omdat het zon populair land is om te studeren. Het collegegeld is ongeveer 300 euro per jaar, wat dus veel minder is als in Nederland. In Frankrijk heb je ook nog een andere soort universiteit dan in Nederland (de Grand École), op deze praktijkgerichte universiteiten leer je over de Franse elite. Studenten worden hier opgeleid in gebieden zoals management, administratie, politiek en techniek.

Het Franse onderwijssysteem

Een bachelor duurt in Frankrijk drie jaar en een master duurt er één jaar.. In Frankrijk kent men geen lotingssysteem. Het Franse onderwijssysteem is erg verwarrend, er zijn namelijk veel verschillende soorten universiteiten. De bekendste universiteiten zijn de klassieke universiteit en de Grand École. Er zijn in Frankrijk aparte scholen voor techniek en economie. Er zijn ook universiteiten die gespecialiseerd zijn in kunst, toerisme, communicatie, gezondheidszorg en nog veel meer vakgebieden.

De universiteit

De Franse universiteit lijkt er op de Nederlandse universiteit qua onderwijsstructuur. Als je toegelaten wilt worden tot een Franse universiteit moet je over een VWO diploma op een Hbo propedeuse beschikken. De Franse universiteiten bieden veel verschillende opleidingen aan.

Grand École

De eerste Grand Écoles zijn ontstaan na de Franse revolutie. Het doel van deze scholen was om Frankrijk weer op te bouwen met behulp van mensen hoog op te leiden in specifieke gebieden. Aan het einde van de negentiende eeuw kwamen er ook veel business scholen in Frankrijk. Er bestaan veel verschillende soorten Grand Écoles. De meeste Grand Écoles zijn in handen van de Franse overheid. De business scholen zijn meestal in handen van particulieren. De kosten van deze business scholen kunnen daardoor wel oplopen tot 15.000 euro per jaar.

De studie

Een studiejaar in Frankrijk begint in september en eindigt in juni. In Frankrijk moet je veel harder studeren dan in Nederland, je hebt namelijk erg veel tentamens. Bij het Franse cijfersysteem kun je scoren tussen de 0 en 20. De cijfers betekenen het volgende:
  • 16-20 Heel goed
  • 14-15,9 Goed
  • 12-13,9 Gemiddeld
  • 11-11,9 Voldoende
  • 6-9,9 Slecht
  • 0-5,9 Vreselijk

Toelating en aanmelding

Als je in Frankrijk wilt studeren moet je meestal aantonen dat je de Franse taal goed genoeg beheerst. Als je niet over voldoende kennis van de Franse taal beschikt moet je nog een taalcursus doen bij aankomst in Frankrijk. De vereiste talenkennis verschilt per universiteit. Meestal vragen ze niveau B2, soms vragen ze zelfs niveau C1. Als je je wilt aanmelden voor het wintersemester moet je je al aanmelden tussen 20 januari en 20 maart. De vereiste documenten moet je voor 2 april hebben verzonden per post.

Wonen in Frankrijk

In Frankrijk kun je ervoor kiezen om te wonen in een studentenhuis of in je eigen appartement. Wonen in een studentenhuis is meestal de goedkoopste optie. Je kunt vanaf 150 euro per maand in een studentenhuis gaan wonen.
© 2014 - 2024 Emilytje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Studeren: in Nederland of in het buitenlandStuderen: in Nederland of in het buitenlandStuderen in het buitenland: goede studenten gaan liever naar een topuniversiteit in het buitenland dan dat ze hier in Ne…
Studeren aan de universiteit, zonder kennis van universiteitStuderen aan de universiteit, zonder kennis van universiteitStuderen aan een universiteit is nog steeds niet voor iedereen weggelegd. In bepaalde families is het traditie om te stu…
Biografie: Maarten DucrotBiografie: Maarten DucrotMaarten Ducrot was een redelijke wielrenner van Nederlandse afkomst. Sinds 2004 is Ducrot in dienst van de NOS, waar hij…
Tour de France 2021: parcours en rittenschemaTour de France 2021: parcours en rittenschemaHet rittenschema van de Tour de France 2021 begint met de start en het vertrek op 26 juni 2021 in Brest in Bretagne. De…

Studeren in de Verenigde StatenDe Verenigde Staten is het land van de onbegrensde mogelijkheden. Het land trekt ieder jaar ongeveer 525.000 internation…
Praktische info over studeren in BelgiëPraktische info over studeren in BelgiëVeel Nederlandse studenten kiezen voor een studie in België. Een belangrijke reden is dat de studies goed staan aangesch…
Emilytje (133 artikelen)
Gepubliceerd: 16-02-2014
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Buitenlands
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.