Een interview houden en voorbereiden

Een interview houden en voorbereiden Soms kom je er ineens voor te staan. Je moet iemand interviewen voor het personeelsblad, de schoolkrant of je komt er door een carrièreswitch of vrijwilligerswerk mee in aanraking. Hoe kan je dat nu het beste aanpakken? Over de voorbereiding, het gesprek zelf en de uitwerking van een interview, waarbij de voorbereiding het belangrijkste is. Het grootste deel van de vragen komen immers tijdens de voorbereiding op papier.

Voorbereiding

Geen interview loopt goed zonder een goede voorbereiding. Je zet van tevoren de vragen op papier. Bedenk wat je wil weten en schrijf de vragen op. Begin met simpele vragen zodat de geïnterviewde zich op zijn gemak gaat voelen. Stel je op als een neutraal persoon en geef geen commentaar op de antwoorden. Zeker kritiek moet je voor je houden. Je wil immers voorkomen dat de geïnterviewde dichtklapt. Lees je alvast wat in dus verdiep je in het onderwerp. Wanneer je zelf niets weet over het onderwerp wordt het moeilijk om de juiste vragen te stellen en zal het interview niet echt van de grond komen.

Stel open vragen zodat de geïnterviewde een actieve rol speelt en veel aan het woord is en kijk uit met waarom vragen. Deze kunnen kritisch lijken en hierdoor irritatie oproepen. Stel korte, duidelijke en enkelvoudige vragen.

Houd je doel voor ogen

Wat wil je bereiken met dit vraaggesprek? Wil je informatie of wil je iemands mening over een onderwerp? De vragen die je op papier zet dienen als leidraad van het interview. Je stelt deze allemaal, maar je kan ook vragen stellen die aansluiten bij de informatie die je tijdens het interview krijgt. Wanneer er wat interessants vertelt wordt tijdens het interview is het slim om hierover nadere informatie te vragen, de zogenaamde vervolgvragen. Bovendien wordt het interview zo meer een echt gesprek waardoor het minder bedreigend overkomt.

Maak een afspraak

Kies voor de afspraak een locatie uit waar je rustig met elkaar kan praten zonder voortdurend gestoord te worden. Laat de geïnterviewde aangeven wat een gunstige tijd voor hem is zodat deze ook echt op z’n gemak zit en niet voortdurend op zijn horloge aan het kijken is. Geef van tevoren aan hoelang het interview ongeveer gaat duren zodat ook duidelijk is hoeveel tijd er voor uitgetrokken moet worden.

Het gesprek zelf

Drink eerst samen gezellig wat en praat over koetjes en kalfjes. Zo creëer je een ontspannen sfeer. Ga als het even kan niet recht tegenover de geïnterviewde zitten maar zit samen aan dezelfde tafelhoek. Wanneer je het gesprek wil opnemen, vraag dit dan van te voren. Niet iedereen is hier van gediend dus wees er op voorbereid dat je misschien toch gewoon aantekeningen zal moeten maken. Wees beleefd en laat de ander in zijn waarde.

Laat de geïnterviewde merken dat je echt luistert door te knikken, gewoon door ja te zeggen en te hummen. Vat eventueel een deel van het antwoord samen om er een vervolgvraag aan te koppelen. Wees ook niet bang om een stilte te laten vallen. Zo geef je de geïnterviewde de tijd om na te denken. Luister goed en schrijf een originele uitspraak gelijk op zodat je deze kan herhalen in je verhaal. Let ook op uiterlijkheden en details die een indruk geven van het karakter van de geïnterviewde. Wees enthousiast en nieuwsgierig, zodat de geïnterviewde zoveel mogelijk ervaringen en inzichten met je wil delen. Sluit het interview af en babbel daarna nog wat na. Vraag wat de geïnterviewde ervan vond en herhaal delen om te controleren of je het wel goed begrepen hebt. Je hebt nu de kans om na te gaan of alles waar je over twijfelt wel klopt. De sfeer is tijdens de afronding van het gesprek vaak wat informeler. Misschien een goed moment om nog even die kritische vraag te stellen? De kans dat er iets interessants boven tafel komt is nu het grootst.

Het interview uitwerken

Dit doe je altijd direct na het interview. Je indrukken zijn nu nog vers. Naast je notities zit het gesprek nog goed in je geheugen. Laat het verhaal nu nog één a twee dagen liggen. Daarna lees je het nog een keer over en kan je eventuele onvolledigheden nog aanvullen. Hoe vaker je iemand hebt geïnterviewd, hoe makkelijker het uiteindelijk wordt.
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het interview: een gesprek vol vragen en antwoordenHet interview: een gesprek vol vragen en antwoordenAls het op interviews aankomt, zijn er verschillende vormen. Zo heb je achtergrondinterviews, nieuwsinterviews, portrett…
Tips voor contact met journalistenTips voor contact met journalistenWaar let je op tijdens een vraaggesprek met een journalist? Hoe bevorder je dat jouw opvattingen en ideeën goed overkome…
Tips ter voorbereiding van interviews met journalistenTips ter voorbereiding van interviews met journalistenVeel zakenmensen, politici en bestuurders hebben een mediatraining gevolgd of krijgen media coaching om hun opvattingen…
Voorbereiden van een goed interviewHet is gebruikelijk om bij een kwalitatief onderzoek gebruik te maken van een interview-methode. Om een goede interview…

Stijlfiguren: de verschillende tropen en schema'sStijlfiguren: de verschillende tropen en schema'sAl heel lang worden stijlfiguren (ook wel retorische figuren) gebruikt in onze taal. Een stijlfiguur is een opzettelijke…
Teksten analyseren met de coherentieanalyseTeksten analyseren met de coherentieanalyseBinnen de taalwetenschap zijn verschillende methoden voor het analyseren van teksten. Een van de soorten analyses waarme…
Bronnen en referenties
  • http://www.rug.nl/noordster/mondelingeVaardigheden/voorStudenten/interviewen/journalistiek_interviewen
  • http://archiefdienst.exsilia.net/oralhistory/Praktische_interviewtips.pdf
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 21-06-2016
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Taal
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.