Het maken van een boekverslag!

Het maken van een boekverslag! Een boekverslag maken kan op verschillende manieren. Over het algemeen wil een docent graag vaste onderwerpen in een boekverslag. Hieronder vind je een handig stappenplan voor het maken van een boekverslag voor de basisschool en brugklas.

Boekverslag

  • 1. Werk volgens dit stappenplan, zorg ervoor dat je geen stap overslaat.
  • 2. Begin op tijd, als het boekverslag over twee maanden af moet zijn, is het verstandig snel te beginnen.
  • 3. Het kiezen van een boek. Het boek dat je gaat gebruiken voor je boekverslag moet aan een aantal eisen voldoen.
    • Het mag geen A of B boek zijn, dus C of hoger.
    • Het moet minimaal 125 bladzijdes hebben.
    • Het moet goedgekeurd worden door je leerkracht.

Tip: Kies een boek waarvan je denkt dat je het met plezier gaat lezen.
Bekijk de voorkant, lees goed de achterkant, blader door het boek, lees een halve bladzijde. In welke vorm is het geschreven? Sommige mensen vinden het prettiger wanneer een boek in de hij/zij -vorm geschreven is. Anderen kiezen liever een boek dat in de ik-vorm geschreven is.

  • 4. Laat het boek altijd aan je leraar zien.

Tip: Als je niet veel leest is het zinvol om een planning te maken, bijvoorbeeld elke avond voor het slapen gaan 20 minuten lezen.

  • 5. Het verslag!

Gebruik lettertype Arial, Tahoma, Times New Roman of Verdana grootte 11.

Deel 1

  • Titel van het boek
  • Naam van de schrijver
  • Het ISBN-nummer staat op elk boek
  • Aantal bladzijdes

Voorbeeld:

  • Titel van het boek: De titel van het boek is Afblijven
  • Naam van de schrijver: De auteur is Carry Slee
  • Het ISBN-nummer is: 86665522001
  • Aantal bladzijdes: Het boek heeft 134 bladzijdes

Deel 2

Beschrijf in niet meer dan 6 zinnen waar het boek over gaat? Waar speelt het verhaal zich af? Geef antwoord in volledige zinnen en zo uitvoerig mogelijk. Dus niet: antwoord: Nederland. Maar wel: Het grootste gedeelte van het verhaal speelt zich af op de camping genaamd Het Mooie Bos op de Veluwe. Wie is de hoofdpersoon? Probeer antwoord te geven op de volgende vragen:
  • Hoe ziet hij/zij eruit?
  • Wat vindt hij/zij leuk/ niet leuk?
  • Verklaar de titel, waarom heet het boek zo?

Deel 3

Verzin drie verschillende titels en leg uit waarom je die titels hebt gekozen. De titels moeten dus wel goed bij het verhaal passen. Stel jij bent de hoofdpersoon wat zou jij dan anders doen? Je mag zelf weten in welke situatie. In minimaal 6 zinnen. Kies een stukje uit het boek. Bijvoorbeeld het leukste of spannendste moment uit het boek. Schrijf het over of geef een zo nauwkeurig mogelijke omschrijving. Zorg ervoor dat het niet meer dan 10 zinnen is. Leg uit waarom je hiervoor gekozen hebt en wat de schrijver heeft gedaan waardoor het zo spannend, grappig of droevig is.

Bijvoorbeeld:

Ik koos bladzijde. 108 van het boek. (hierboven heb ik dus een deel van blz. 108 overgeschreven).

Ik heb dit droevig stukje gekozen omdat dit het belangrijkste moment is van het boek. De hoofdpersoon gaat in dit deel dood. De schrijver heeft dit op zo’n zielige manier beschreven dat het veel indruk op mij heeft gemaakt. De auteur koos woorden als: tranen, akelig, de klas was doodstil, het was gebeurd, het zal nooit meer hetzelfde zijn.

Het is een triest gedeelte van het boek en het heeft veel indruk op mij gemaakt, bovendien past het goed bij de titel van het boek, daarom heb ik het gekozen.

Zorg voor een ander eind aan het verhaal. Gaat de hoofdpersoon in jouw boek aan het eind verhuizen en ziet het daarom nooit zijn vrienden meer? Zorg ervoor dat er iets gebeurt waardoor het niet zo afloopt. Minimaal 10 zinnen.

Deel 4: Evaluatie

Wat vond je van het boek en waarom? Minimaal 5 zinnen. Denk je dat je in de toekomst nog wel eens een boek van dezelfde schrijver gaat lezen? Waarom wel, waarom niet? Hoe zat het met de planning? Ben je op tijd begonnen, had je alles op tijd af? Wat ga je de volgende keer anders doen? Minimaal 5 zinnen.

Tot slot:

Lees alles goed over voordat je je verslag uiteindelijk inlevert. Denk aan hoofdletters, komma’s en punten. Je mag je boekverslag verfraaien met tekeningetjes en enkele plaatjes. Zorg er voor dat het verslag er verzorgd uitziet. In leveren in een snelhechter is het makkelijkst.

Veel plezier en succes,

Ps. Als je twijfelt, mag je altijd vragen stellen! Aan je klasgenoten en natuurlijk aan je leraar.
© 2008 - 2024 Startzones, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
AVI-lezen: welk AVI-niveau heeft mijn kind?AVI-lezen: welk AVI-niveau heeft mijn kind?Er zijn verschillende AVI-niveaus om de leesvaardigheid van kinderen aan te geven. Deze AVI-niveaus worden aangegeven op…
Schrijver Jacques VriensJacques Vriens is een bekende kinderboekenschrijver van Nederlandse bodem. Leer meer over het leven van Jacques Vriens e…
Lezen op de basisschoolDe belangrijkste vakken op de basisschool zijn rekenen en lezen. Het leesonderwijs op de basisschool zit echter nogal in…
Doorkleuteren of naar groep 3? Voordelen van doorkleuterenDoorkleuteren of naar groep 3? Voordelen van doorkleuterenOuders zijn trots wanneer kun kind naar groep 3 gaat. Toch is een jaar doorkleuteren helemaal zo slecht niet. Dat kinder…

Samengestelde woorden: gebruik van de tussenletter -n-Sinds de nieuwe spelling een aantal jaren geleden is ingevoerd is het voor veel Nederlanders niet meer helemaal duidelij…
Spelling: enkele of dubbele klinkers en medeklinkersVoor mensen met Nederlands als moedertaal is het vanzelfsprekend wanneer klinkers en medeklinkers dubbel of enkel geschr…
Startzones (3 artikelen)
Gepubliceerd: 02-12-2008
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Taal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.