Opleiding dierenverzorger dierentuin

Opleiding dierenverzorger dierentuin Om dierenverzorger te worden, moet je daar natuurlijk wel voor leren. Wanneer je in de dierentuin wilt werken, heb je daarnaast een speciale opleiding nodig. Maar wat leer je dan allemaal en waar kun je dat leren? Er zijn opleidingen voor dierenverzorger, maar hoe zit dit eigenlijk wanneer je in de dierentuin terecht wilt komen?

Mbo dierenverzorger

Als je dierenverzorger wilt worden, moet je een mbo opleiding dierenverzorging doen. Daar heb je verschillende niveaus in. Het makkelijkste niveau duurt twee jaar. Als je dit hebt voltooid, kun je meehelpen in de verzorging van dieren. Maar je mag bijna niets alleen doen en je moet dus echt naar anderen luisteren. Het niveau dat iets hoger ligt, duurt drie jaar. Als je die hebt afgemaakt, mag je al veel meer. Je kunt meer zelfstandig doen, maar je mag bijvoorbeeld geen medicijnen geven of voorschrijven. Het hoogste niveau duurt vier jaar. Hierbij leer je zelfstandig te werken en medicijnen toedienen. Je kunt met dit niveau zelfs afdelingshoofd worden.

De meeste dierentuinen hebben het liefst mensen die een vierjarige opleiding hebben gedaan. Omdat zij meer weten en kunnen meer ondernemen. Daar heeft een dierentuin veel meer aan dan iemand die maar twee of drie jaar heeft gestudeerd. Als je de mbo opleiding dierenverzorger gaat doen, kun je bijvoorbeeld de volgende beroepen uitoefenen na je studie: medewerkers asiel, dierenartsassistente, medewerker trimsalon, medewerker dierentuin of medewerker kinderboerderij.

Opleiding dierenverzorger

Bij alle drie de niveaus kun je een richting kiezen. In zo’n richting leer je dingen voor een bepaald beroep. Je hebt ook een richting speciaal voor de dierentuin. Hierbij leer je alles wat een dierenverzorger in de dierentuin moet weten. Je leert de dingen door opdrachten te doen.

Je moet ook verschillende stages lopen. Dit kunnen bijvoorbeeld stages zijn bij: schapenboer, boer, dierentuin, dierenartspraktijk, asiel, dierenambulance, enzovoorts. Omdat je al die verschillende stages doet, leer je veel dingen en word je breed opgeleid. Het is veel gemakkelijker om een stage te lopen, dan uit een boek te leren. Dierenverzorger wordt je vooral door heel veel te doen. Dan ervaar je echt hoe het is en daar leer je veel meer van.

De vakken die bij de richting dierentuin horen zijn onder anderen: Fokken van gezelschapsdieren, nemen van hygiënische maatregelen, trainen van dieren, toiletteren van dieren, dieren EHBO, hanteren dieren, techniek. Een heleboel van deze vakken hebben praktijklessen. Dan leer je vooral door dingen te doen. Je moet bijvoorbeeld echt een dier kunnen trainen. Maar je leert ook hoe je het moet vasthouden en hoe je ermee om kunt gaan. Dat leer je natuurlijk veel sneller wanneer je dat echt allemaal gaat doen.

Hbo

Na het mbo kun je ook een hbo opleiding doen. Dit kan alleen wanneer je het hoogste mbo niveau hebt gedaan, dat van vier jaar dus. Als je daarna op hbo zit, kun je vrijstelling krijgen. Dat betekent dat je sommige dingen niet meer hoeft te leren. Het kan ook dat je een jaar mag overslaan, omdat je al genoeg weet. Bij het hbo kun je hogere beroepen uitoefenen dan bij het mbo. Zo kun je bijvoorbeeld de volgende beroepen doen na je studie: bedrijfsbegeleider, hoofd dierenverzorger, manager, organisator, enzovoorts.

Scholen opleiding dierenverzorger

Bij de volgende scholen kun je een opleiding tot dierenverzorger doen. Er zijn nog wel meer scholen, maar dit zijn de bekendste.

  • Groenhorstcollege Barneveld: http://www.ptcplus.com
  • AOC opleidingen: http://www.aoc-oost.nl
  • Helicon opleidingen: http://www.helicon.nl
  • Wellantcollege: http://www.wellant.nl

Lees verder

© 2011 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
MBO opleidingen met dierenMBO opleidingen met dierenEen opleiding in de dieren garandeerd niet dat u ook een baan krijgt met dieren. De banen zijn vrij beperkt maar als u e…
De opleiding dierenverzorgingDe opleiding dierenverzorgingDierenverzorging, het klinkt als een ideale opleiding. Dat is het ook wel maar je moet er wel echt een hart voor hebben…
Achter de schermen bij de dierentuinAchter de schermen bij de dierentuinVeel mensen denken bij het woord dierentuin alleen het bezoeken en kijken naar de dieren. Echter komt er nog veel meer k…
Paraveterinair, meer dan alleen een assistentDe opleiding paraveterinair is niet helemaal het zelfde als de opleiding tot dierenarts assistente, al hebben velen het…

Ranglijst van de beste universiteiten ter wereld 2012-2013Elk jaar komt Times Higher Education World University Ranking met rangschikking van alle universiteiten ter wereld. Onda…
Sinterklaas, allerlei lesideeënDe maand oktober is alweer begonnen en dat betekent dat er alweer flink bezocht wordt naar lessen, activiteiten, knutsel…
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 09-07-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.