Gezondheidsvoorlichting

GVO staat voor gezondheidsvoorlichting- en opvoeding. Gezondheidsvoorlichting is een belangrijk onderdeel van de gezondheidszorg, maar wat houdt gezondheidsvoorlichting- en opvoeding precies in en wat is het doel?

Wat is gezondheidsvoorlichting- en opvoeding?

GVO is een afkorting van gezondheidsvoorlichting- en opvoeding. GVO heeft te maken met gezondheid en gezondheidsgedrag.
Bij gezondheidsvoorlichting- en opvoeding wordt informatie gegeven aan de hand van verschillende methoden. Hier worden ook vaardigheden en houdingen aangeleerd om op deze manier de gezondheid zoveel mogelijk te kunnen bevorderen. GVO is een belangrijk onderdeel van begeleiden in het verlenen van zorg, door de zorgverlener aan de cliënt. De voorlichting kan bijvoorbeeld gaan over ziektebeelden, behandeling en het aanleren van vaardigheden en/of gezondheidsgedragingen.

Wat is het doel van het geven van GVO?

GVO heeft als doel om mensen te stimuleren gezonder te gedragen. Op deze manier kan men gezondheidsproblemen voorkomen en kunnen deze zo vroeg mogelijk worden opgespoord.

Soorten GVO

Gezondheidsvoorlichting- en opvoeding is te onderscheiden in twee soorten, namelijk de intentionele GVO en de faciliterende GVO. Het verschil tussen de beide vormen van GVO is dat intentionele GVO de intentie heeft om gedrag van de cliënt te veranderen. Deze manier van voorlichting geven is een sturende manier. In tegenstelling tot de intentionele vorm van voorlichting is faciliterende GVO bedoeld om kennis te vergroten. De kennis verbreding wordt door informatieoverdracht bereikt. Dit karakter van voorlichting geven is vrijblijvender.

GVO modellen

GVO kan uitgewerkt worden volgens verschillende modellen. Op deze manier worden er verschillende aspecten behandeld tijdens het geven van de voorlichting. Een aantal GVO modellen zijn;

GVO cyclus

De GVO cyclus bestaat uit verschillende stappen:
  • Stap 1: gezondheidskundige analyse
  • Stap 2: determinanten van gezondheid bepalen (bijvoorbeeld fysieke en sociale determinanten).
  • Stap 3: gezondheidskundige interventies
  • Stap 4: evaluatie

Model van Lalonde

Bij het model van lalonde wordt er rekening gehouden met de erfelijke aanleg, leefomgeving en gedrag.

ASE model

Het ASE model bestaat uit verschillende stappen, namelijk attitude, sociale invloed en eigen effectiviteit.
© 2013 - 2024 Gwendolyn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gedragsverandering met peer education door peersGedragsverandering met peer education door peersBij peer education geven mensen uit de eigen groep voorlichting aan andere mensen uit de groep, de peers. Hierbij is het…
De GVO-cyclus en het ASE modelDe GVO-cyclus en het ASE modelGezondheidsvoorlichting- en opvoeding (GVO) is een onderdeel van het vakgebied van verpleegkundigen. Een belangrijke met…
Taken van de pedagoogDe pedagogiek houdt zich bezig met de opvoeding. Een andere naam voor pedagogiek is opvoedingsleer, opvoedkunde of opvoe…
Het geven van voorlichtingIn dit stuk wordt ingegaan op het begrip voorlichting en in specifiek op voorlichting met betrekking het geven van voorl…

Handboek Met je Klas op Kamp - do's and don't op schoolkampHandboek Met je Klas op Kamp - do's and don't op schoolkampHetty Hospes-van Rijn schreef een handboek voor mensen in het onderwijs en leiders van jeugdgroepen. Het boek bevat tips…
De juiste schoolkeuze (basisschool)Het kiezen van de juiste school voor je kinderen is een lastige opgave. Hoe zullen ze zich ontwikkelen, maar ook hoe zal…
Bronnen en referenties
  • http://www.profi-leren.nl/files/saw_dc48.pdf
  • http://doc.utwente.nl/34897/1/K470____[1].pdf
  • http://www.fysiotherapieadvies.nl/ase-model/
  • https://www.healthguard.nl/portal/page?_pageid=1501,2397195&_dad=portal&_schema=PORTAL
Gwendolyn (17 artikelen)
Gepubliceerd: 24-04-2013
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.