Werkstuk baardagamen
Een super spannend moment, een spreekbeurt houden. Om toch enigszins zeker over te komen is een interessant onderwerp erg belangrijk. De baardagaam is een hagedis die veel als huisdier wordt gehouden, en vooral voor jongens erg tot de verbeelding spreekt.
Baardagamen
Inhoud
- Baardagamen
- Prooi en Vijand
- Waar leeft een baardagaam
- Voortplanting
- Een baardagaam als huisdier
Baardagamen
Baardagamen zijn reptielen net als krokodillen, kameleons, slangen enz. Hij heeft een ruwe huid vol met stekels, die de vijand afschrikken. Een volwassen baardagaam kan wel 60 cm lang worden. Baardagamen hebben meestal een bruine zandachtige kleur die zorgt voor camouflage zodat hij zich makkelijk kan verbergen voor zijn vijand. Hij lijkt op een klein draakje daarom noemen de Engelsen hem dragon. Toch is de baardagaam niet gevaarlijk hij kan wel bijten, maar zal dat niet snel doen. De baardagaam wordt gemiddeld 10 jaar oud. Vooral de mannetjes hebben veel stekels, ook op hun keelzak die “baard” wordt genoemd vandaar de naam baardagaam. De keelzak kan hij opblazen net als een ballon. Hierdoor kan hij vijanden en andere baardagamen afschrikken.
Omdat baardagamen koudbloedige dieren zijn leeft hij vooral overdag wanneer het lekker warm is. Hij kan zichzelf niet opwarmen, dat kan hij alleen door in de zon te liggen. S’nachts ligt hij het liefst goed beschermt onder een steen of in een hol.
Prooi en vijand
Baardagamen zijn omnivoren, dat betekend dat ze planten en vlees eten. De baardagaam vindt vooral krekels, sprinkhanen, baby muizen en verschillende wormen lekker. Ook eet hij andijvie, paprika, spinazie enz. Alleen tuinbonen, avocado en verse erwten zijn giftig voor hem. Als een baardagaam een prooi ziet zal hij eerst stil zitten tot dat de prooi dichtbij genoeg is om hem te kunnen pakken. Vervolgens grijpt hij zijn prooi super snel met behulp van zijn tong. Hij bijt de prooi in stukken en eet hem dan lekker op. De grootste vijand van de baardagaam is de roofvogel.
Waar leeft een baardagaam?
De baardagaam komt oorspronkelijk uit Australië, waar hij leeft in de droge gebieden zoals de woestijn. Als een baardagaam in gevangenschap leeft heeft hij dus een soort woestijn nodig. Dit kan het beste met een terrarium, dat is een hokje van glas waar het lekker warm is. Om het terrarium lekker warm te krijgen gebruik je een warmte lamp, die hoog genoeg hangt zodat de baardagaam zich niet kan verbranden aan de lamp. Ook heeft een baardagaam de straling van de zon nodig om vitaminen aan te maken. Omdat de zon niet altijd schijnt in Nederland heeft een baardagaam in gevangenschap nog een lamp nodig. Deze lamp heet een UV- lamp. Deze lamp geeft dezelfde stralen van de zon. Om het echt te laten lijken op de woestijn gebruik je zand op de bodem en een aantal stenen en takken om op te klimmen.
Voortplanting
Een baardagaam kan paren als hij of zij een jaar oud is. Als een baardagaam wil paren kan je dat zien doordat het mannetje knikt met zijn kop en het vrouwtje zwaait met haar voorpoot. Het verschil tussen een mannetje en een vrouwtje kun je zien aan de bulten onder de staart, een mannetje heeft er twee en een vrouwtje een. Een maand na de paring krijgt het vrouwtje een dikke buik. Vlak voordat ze de eitjes gaat leggen stopt ze met eten. Het leggen van de eitjes gebeurt meestal s’nachts, als het lekker rustig is en de vijand slaapt. De eitjes worden gelegd in een kuil in het zand en daarna begraven. De baardagaam legt tussen de 12 en 28 eieren. Na ongeveer 50 tot 60 dagen komen de eitjes uit.
Een baardagaam als huisdier
Een baardagaam is een van de weinige reptielen die tam kunnen worden. Tam worden ze al snel als je ze regelmatig uit hun hokje haalt en vast houd. Een baardagaam heeft een terrarium nodig maar ook water om te drinken en natuurlijk voedsel. Het is belangrijk om het voedsel wat je geeft te bestrooien met extra vitamine poeder. Zo blijft de baardagaam gezond. Omdat de baardagaam ook krekels, sprinkhanen en wormen eet moet je die kopen bij de dierenwinkel. Omdat niet alle insecten gezond zijn voor de baardagaam kun je ze beter niet zelf vangen maar gewoon kopen. Het is voor een baardagaam ook heel gezond om in bad te gaan, dat zorgt dat hij goed kan poepen. Ongeveer een keer per maand moet het terrarium worden schoongemaakt en worden gevuld met nieuw zand. Tussen door kan je de poepjes eruit scheppen net als bij een kattenbak.