Het bijzondere aan België

Het bijzondere aan België België is vooral bekend als centrum van politiek Europa. Maar hoe zit het met hun inwoners? Welke zijn hun karakteristieken? En hoe zit het met de Vlaamse eigenheid binnen het unitaire België?

Een Romein over België

In 51 voor Christus schreef de beroemde Romeinse generaal Julius Caesar een boek over zijn oorlog met Gallië, ‘De Bello Gallico’. Het huidige België maakte ook deel uit van Gallië. In zijn boek noemde Caesar de Belgen ‘de dappersten van al de Galliërs’. Een mooi begin…

O dierbaar België…

België is een klein land en toch zijn de inwoners verschillend van de burgers in de omringende landen. Wat maakt hen verschillend van hun buren? Kort en bondig gezegd: Belgen maken niet zoveel lawaai als de Nederlanders, ze zijn niet zo nationalistisch als de Fransen, ze hebben niet zoveel zelfvertrouwen als de Duitsers.

Wat is dan wél typisch voor de Belgen?

  • Belgen zijn bekend in Europa voor hun diplomatiek talent. Ze zoeken vooral naar praktische oplossingen; ze zijn bereid om water in hun wijn te doen als dat iedereen ten goede komt. Hun principes zijn dus minder belangrijk. Daarom ook leven Walen en Vlamingen al 179 jaar in vrede samen. Daarom ook kwam ooit het buitenland lessen over samenleven tussen verschillende bevolkingsgroepen nemen: van Zuid-Afrika tot het voormalige Tsjechoslowakije en Joegoeslavië.
  • Belgen zijn flexibel, passen zich makkelijk aan, het zijn ‘plantrekkers’, en dat manifesteert zich elk jaar opnieuw als de belastingaangifte moet worden ingevuld. De staatsschuld was wellicht afbetaald geweest mocht al het zwart verdiend geld bij de fiscus zijn aangegeven.
  • De Belg heeft minder vertrouwen in de autoriteiten. Dat is een gevolg van vele eeuwen vreemde overheersing (eerst de Bourgondiërs, dan de Spanjaarden, vervolgens de Oostenrijkers, dan de Fransen, daarna kwamen de Nederlanders en ten slotte kwamen vorige eeuw de Duitsers tweemaal op bezoek).
  • Daarom vinden de Belgen hun eigen huis heel belangrijk. Het is hun domein. Daar kom je niet zo makkelijk binnen als je niet van de familie bent.
  • Daarom ook zijn ze bescheiden en zal je ze zelden horen opscheppen. Liever blijven ze op de achtergrond. Sommigen noemen dit ‘een gebrek aan eigenliefde’. Als je op voorhand zegt dat je de grootste zal zijn, roep je automatisch antipathie op. Vandaar ook dat Belgen afkerig zijn van alles wat macht uitstraalt.
  • Belgen genieten van het leven. Men noemt ze Bourgondiërs omdat ze zo graag lekker eten, drinken en plezier maken. Ex-premier Jean-Luc Dehaene was hét grote voorbeeld op dat vlak.

Ze zullen hem niet temmen, de fiere Vlaamse leeuw…

Heeft de Vlaming geen eigen karakteristieken dan? Zeker wel! Sinds de Tweede Wereldoorlog hebben de Vlamingen meer zelfvertrouwen dan vroeger. Ze hebben nu een sterke economie en een eigen identiteit. De liefde voor de eigen taal, de literatuur en de schilderkunst is typisch voor Vlaanderen.

De Vlaming voelt zich meer gebonden aan zijn dorp dan aan zijn land. Hij werkt hard en leeft goed. Hij wil van het leven genieten en daarom drinkt hij graag een lekker glas bier en eet hij graag smakelijk en goed.

Een Vlaming kent ook verschillende talen: de meest gekende zijn Frans, Engels, Duits en Spaans. Zo kunnen zij zich gemakkelijk aanpassen in andere landen en verloopt het contact vlotter met anderstaligen.

Freek de Jonge zei ooit over de Vlamingen: ‘Nergens vind je toegewijdere idealisten en lievere mensen dan in Vlaanderen, maar je vindt ook nergens zoveel aperte fascisten.” De mening van een buitenstaander die graag naar België komt. Enkele populaire Nederlanders vonden het gras groener in het land van hun zuiderbuur zodat ze er komen wonen zijn: de schrijvers Jeroen Brouwers en Benno Barnard bijvoorbeeld of de zangers Stef Bos en Rick De Leeuw.
© 2009 - 2024 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Julius Caesar – veni, vidi, viciHet derde deel van het Romeinse Rijk gaat over de bekende Gaius Julius Caesar die lange tijd aan de macht was in het Rij…
Julius Caesar en de RenusVeel van de feiten die we weten over het Nederland van voor de jaartelling, weten we uit de Commentarii de Bello Gallico…
Een ERP-pakket automatiseert de waardekringloopOver wat een ERP-pakket nu precies is en doet, wordt verschillend gedacht. Sommigen zien het als een logistiek pakket da…
Nummerplaat aanvragenVanaf 15 november 2010 is Belgiё overgestapt naar de nieuwe Europese nummerplaat. Daarmee volgt Belgiё het v…

Spanje: politieke indeling: Autonome GemeenschappenSpanje: politieke indeling: Autonome GemeenschappenDoor de moderne Spaanse grondwet van 1978 werd het mogelijk gemaakt om autonome gewesten en regio´s met elk hun eigen pa…
Geschiedenis, de tien tijdvakkenEr is een nieuwe tijdsindeling gekomen voor geschiedenis. In plaats van de klassieke indeling in vijf tijdvakken, van pr…
Vosje (460 artikelen)
Laatste update: 10-08-2009
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Wereldorientatie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.