De Donkere Toren door Stephen King

De reis naar de Donkere Toren De donkere toren wordt beschreven in zeven boeken. Stephen King neemt u mee op reis met Roland de Scherpschutter. Een reis op zoek naar de Donkere Toren. (Waarschuwing: Dit artikel bevat spoilers)

Het begin

Niet voor niets is de Donkere Toren Stephen King’s beste werk. Hoewel het begon met een gedicht dat King in zijn jongere jaren las (Childe Roland to The Dark Tower Came van Robert Browning), werkte hij het uit tot een ware belevenis in een fantastische wereld aan de andere kant van onze wereld die hij Midden-Wereld noemt. Hij vormt een doorgang door deuren die Roland vindt.

Midden-Wereld

Midden-Wereld is verdeeld in baronieën. Gillead is een van deze baronieen. De Midden-Wereld wordt geregeerd door Steven Deschain, een scherpschutter die afstamt van koning Arthur van Eld. Er volgt een opstand in Gillead waarbij Marten, een tovernaar, de vrouw van Steven verleidt. Hij probeert Roland (de zoon van Steven) te dwingen tot een vroegtijdig gevecht, waarop hij hoopt dat Roland gedood zal worden. Steven weet zijn zoon hiervan te weerhouden. Steven moet zijn zoon in veiligheid brengen en laat, onder begeleiding van leerling scherpschutters Cuthbert en Alain, hem vertrekken naar Meijs.
In Meijs wordt Roland verliefd op Susan Delgado, maar hun liefde is gedoemd ten onder te gaan. Susan sterft en Roland blijft alleen achter. Susan is zijn enige echte liefde geweest. Roland ontdekt een glazen bol die behoort tot Maerlyns regenboog. In die bol ontdekt hij voor het eerst de Donkere Toren. Omdat de Donkere Toren alles lijkt te zijn en ten val dreigt te raken, besluit Roland op zoek te gaan naar de Donkere Toren om hem te redden. Roland besluit samen met zijn vrienden (het ka-tet) de Toren te zoeken, echter sterven al zijn metgezellen, behalve hij.

Het nieuwe ka-tet

Roland Deschain vervolgt zijn zoekactie en moet noodgedwongen een nieuw ka-tet vormen. Hij vormt het ka-tet door deuren die hij vindt. Deze deuren staan in verband met andere werelden, zoals die van ons. Eddie Dean is de eerste die zich tot hem richt. Eddie is een verslaafde die door Roland naar Midden-Wereld is meegenomen. In de loop van het verhaal wordt Eddie een ware scherpschutter.

Ook wordt Susannah naar Midden-Wereld gehaald en duikt Jake op vanuit het eerste boek. Het ka-tet is weer compleet. Nu is het de taak voor de vier om opzoek te gaan naar de Donkere Toren en deze van de ondergang te redden.

Het parallelle universum

Het verhaal wordt in zeven delen verteld. Na het vierde deel “Tovernaarsglas” bleef het even stil. Jaren later besloot King de overige delen in een keer te schrijven en kwamen ze achter elkaar uit. Door het verhaal heen komen we oude bekenden tegen van King, waardoor we weten dat de Donkere Toren centraal staat in al King zijn werken. Zo komt het ka-tet Randall Flagg tegen, die we kennen uit “De beproeving”. Ook is Flagg al eerder beschreven in “Ogen van de Draak ”.

Dit verhaal speelt zich af in het parallelle universum van King. Hierin krijg een jongen een visioen over Roland en vormt het verhaal zich met de Donkere Toren. Ook komen personages terug uit verhalen als “Bezeten Stad”, “Het”, “Harten in Atlantis” en “Rosie”. Zoals deze verhalen zich vormen met de Donkere Toren zijn er tig andere romans die zich weer vormen met eerdere werken van Stephen King en zo staat alles in verband met de Donkere Toren.

Mijn beleving van de Donkere Toren

Eerst wilde ik, in mijn vroege jaren, niets weten van de Donkere Toren. Toen ik alles gelezen had van Stephen King wat er op dat moment van hem op de markt te krijgen was, ben ik begonnen aan de Donkere Toren en had ik het geluk dat ik alle zeven delen achter elkaar door kon lezen. Tot mijn verbazing voelde het aan als een soort drugs. Ik moest meer en meer en kon niet meer stoppen met lezen tot ik bij het einde was aangekomen.

Ik denk dat Stephen King met de Donkere Toren (en de rest van zijn werk) de beste schrijver is. Het mogen duidelijk zijn dat Stephen King geniaal is.
© 2008 - 2024 Edwin666, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieDe zeven zonden van Poema Pocket (Gemakzucht)De zeven zonden is een unieke serie van uitgeverij Luithing Sijthof. De hoofdzonden zijn bekend uit de Katholieke kerk,…
recensieSchrijfboek: Stephen King – Over leven en schrijven`Over leven en schrijven' is het schrijfboek van Stephen King. In dit boek geeft hij tips voor mensen die ook graag boek…
recensieBoekrecensie: Stephen King - De Donkere Toren (DT VII)Het langverwachte zevende en laatste deel van Stephen King's Dark Tower reeks werd geconfronteerd met erg hoge verwachti…
recensieBoekrecensie: Stephen King - Het Teken van Drie (DT II)De pauze tussen boek één en twee was er liefst een van vijf jaar. De pauze tussen boek twee en drie in de prachtige Dark…

Boekverslag Blauwe Maandagen, Arnon GrunbergHet boek waar de reis van Arnon Grunberg naar de top allemaal mee begon heet blauwe maandagen. Het vertelt over het onst…
Karel ende Elegast – Verhaal en achtergrondinformatie“Karel ende Elegast” is een van de oudste Nederlandse letterkundige werken. Waarschijnlijk dateerd het uide twaalfde eeu…
Edwin666 (79 artikelen)
Gepubliceerd: 28-03-2008
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.