Hoe intelligent zijn we eigenlijk?

Hoe intelligent zijn we eigenlijk? De ene mens is slimmer dan de andere, maar wat je bij je geboorte meekrijgt is niet allesbepalend. Intelligentie is maar deels aangeboren. Wat kan je zelf doen om je intelligentie te vergroten en welke factoren hebben invloed op je IQ (Intelligentie Quotient)? Wat is de betekenis van de uitslag van een IQ-test?

Welke factoren hebben naast erfelijkheid nog meer invloed op iemands intelligentie?

  • Omgeving: hoe stimulerender en uitdagender de omgeving, hoe meer je er van op zal steken. Reizen, lezen, opleiding zijn omgevingsfactoren die van invloed zijn op je IQ.
  • Karakter: doorzettingsvermogen, motivatie, discipline zijn eveneens belangrijk om het beste uit jezelf te halen dus ook dit heeft invloed op je IQ.

Intelligentietest

Hoe hoog iemands IQ is wordt gemeten met een intelligentietest en die bestaat uit de volgende onderdelen:
  • Verbale vaardigheid: hoe goed kan je met woorden overweg.
  • Woordenrijkdom: welke woorden ken je.
  • Ruimtelijk inzicht: zie jij verbanden, doorzien jij iets?
  • Cijfervaardigheid: rekenen.
  • Geheugen: hoe snel vergeet je iets en hoe snel kan je nieuwe kennis toepassen?
  • Waarnemingsvermogen: zie jij veel over het hoofd of let je op details?
  • Redeneren: kan je probleemoplossend, logisch en consistent denken?

Uiteindelijk komt er uit deze test een score rollen, maar wat betekent deze?

Iemand met een IQ-score van ... overtreft x % van de andere mensen
135
130
125
120
115
110
105
100
95
90
85
80
75
70
65
98%
97%
94%
89%
82%
73%
62%
50%
38%
27%
18%
11%
6%
3%
2%
Bron: Supplementary guide fot the rivised Stanford-Binet scale uit Holzhauer & Van Minden, 1985

Verschil Binet en Wechslertest

De Binet-test wordt tegenwoordig niet meer zo vaak gebruikt en is vervangen door de Wechslertest. Het grote verschil tussen Binet en Wechsler is dat Wechsler rekening houdt met de leeftijd van de persoon. De betekenis is verder hetzelfde alleen hoort er dan in het tweede kolommetje te staan overtreft x % van de andere mensen in dezelfde leeftijdscategorie.

Intelligent op één gebied

Natuurlijk komt het ook voor dat iemand op 1 gebied uitzonderlijk intelligent is, bv verbaal- linguïstisch en zwak op logisch-mathematische intelligentie (vrij vertaald: goed in taal en slecht in rekenen). Daarom is het altijd handig als een IQ-test nader gespecificeerd is zodat je weet waar je kracht en waar je zwakheid ligt. Een cijfertje zegt hierover niets maar laat een gemiddelde zien, dus een afgeroomd geheel.

De uitslag van de IQ-test kan in de loop van je leven veranderen. Soms blijft je ontwikkeling even stil staan en soms maak je ineens een sprongetje vooruit bv door een carrière switch of door een cursus die je interesses op een ander terrein stimuleert. Natuurlijk bestaan er nog andere vormen van intelligentie zoals sociale en emotionele intelligentie, maar dit wordt in een standaard IQ-test niet meegenomen. Daarvoor zijn andere tests waarin de uitslag een beeld geeft van iemands zelfkennis, creativiteit, zelfredzaamheid, vermogen tot samenwerken en verplaatsing in de positie van de ander.

Doelen

Het is ook van invloed wat je belangrijk vindt in je leven. Wat is je doel? Mik je laag en neem je weinig risico dan is de kans groot dat je IQ na een bepaalde leeftijd niet meer toeneemt, je ontwikkelt je namelijk niet verder.

Mik je hoog en neem je veel risico dan leer je elke dag wat bij en plaats je jezelf steeds weer voor nieuwe uitdagingen. Dit heeft natuurlijk ook een keerzijde zoals een verhoogde kans op stress, burn-out en lichamelijke klachten. Ook voor je sociaal leven zal dit niet altijd even bevorderlijk zijn.
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is het IQ? Informatie over intelligentiequotiëntWat is het IQ? Informatie over intelligentiequotiëntIQ is een afkorting voor intelligentiequotiënt en het is een meting om te kijken hoe intelligent iemand is. Er wordt vaa…
Je intelligentie meten met een IQ-test; ben jij begaafd?Je intelligentie meten met een IQ-test; ben jij begaafd?Veel mensen vragen zich af wat hun IQ is. IQ staat voor Intelligentie Quotient. Je kan je IQ achterhalen door middel van…
IQ: betekenis IQ-scoreIQ: betekenis IQ-scoreHet IQ is een veelgebruikte maatstaf om de intelligentie te meten. IQ-testen bestaan er in vele soorten en maten. De bet…
Intelligentiemeting door middel van IQ testIntelligentiemeting door middel van IQ testDe intelligentie van een mens is een moeilijk begrip. Want hoe bepaal je of iemand ontzettend slim is, of misschien juis…

Stoppen met je studie: dit moet je wetenStoppen met je studie: dit moet je wetenDe keuze maken om te stoppen met de opleiding die je volgt is een hele moeilijke. Ga je weer een nieuwe studie beginnen?…
Bronnen en referenties
  • Holzhauer & Van Minden
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 04-06-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.