InfoNu.nl > Educatie en School > Diversen > Wilskracht: een vereiste om je doelen te bereiken

Wilskracht: een vereiste om je doelen te bereiken

Wilskracht: een vereiste om je doelen te bereiken Wilskracht is beslist geen karaktereigenschap, maar een ontwikkeling die iedereen kan doorlopen. Streng zijn voor jezelf, doorzetten. Het aanleren kost moeite en is niet leuk. De pret komt als je het bezit, want het levert veel voordelen op. Zoals vervelende klusjes fluitend klaren en nog energie overhouden voor de leuke dingen in het leven ook! Als je iets wilt bereiken is het een vereiste. Of je nu van het roken af wilt komen, wilt afvallen of een marathon wilt uitlopen. Iedereen kan het leren, want wilskracht is belangrijker dan intelligentie!

Baan

Achteraf gezien blijkt mijn aanpak van mijn eerste echte baan een gouden greep. Er moest iets gebeuren wilde ik, jong en gezond, niet gek worden. De bewuste baan was hemeltergend saai. Veel keus had ik niet, opgeleid als ik was voor een creatieve baan die er na mijn studie niet bleek te zijn. Ik mocht al blij zijn dat ik, te hoog opgeleid, het werk gekregen had. Het alternatief: werkeloos met een uitkering thuiszitten was geen optie. Het werk gaf echter allerminst voldoening. Daarom stelde ik mijzelf tot doel binnen bepaalde tijd een zekere hoeveelheid werk af hebben zodat de baan in ieder geval enigszins uitdagend werd.

Werk

Tijdens dat jaar volgde ik in mijn vrije tijd enkele cursussen om mijn kansen op interessanter werk te vergroten. Gelukkig slaagde ik daarin, wellicht omdat ik had laten zien hoe ik zo'n simpel baantje toch serieus had aangepakt.
Ga maar na: een schoonmaker die zijn werk met toewijding verricht oogst bewondering. Dit in tegenstelling tot de man (of vrouw) die zich sloffend van zijn taak kwijt. Hij denkt dat het werk hem minderwaardig maakt. Het is echter de manier waarop hij het werk aanpakt die maakt dat anderen er op neerkijken. Daarmee is hij zelf de veroorzaker van zijn minderwaardige gevoelens.

Tijd

Er is nog een positief effect. Orde en netheid maken het hoofd leeg voor andere dingen; de dingen die je wél interesseren. Routine maakt het leven eenvoudiger: je hoeft niet voor elk wissewasje te overwegen of je het wel of niet wilt doen, en wanneer of hoe je het kunt aanpakken. Dat bespaard tijd. Vervelende klusjes doe je het beste op de automatische piloot. Dat gaat niet vanaf het begin vanzelf, daar moet je zeker enige moeite voor doen, dat is nu eenmaal een vereiste, totdat het een gewoonte is geworden waar je niet meer bij stilstaat, zoals fietsen, autorijden of een vreemde taal spreken. De energie die je overhoudt gebruik je voor de leuke dingen.

Routine maakt het leven eenvoudiger; het spaart energie en je houdt tijd over voor leuke dingen


Wilskracht

Vervelende klusjes zijn van alle tijden. Wie gezegend is met een flinke dosis wilskracht hoeft daar niet tegen op te zien, die kan de schouders er onder zetten en is in een mum van tijd klaar. En wilskracht is aan te leren. Wie vroeger van zijn ouders alles mocht en steeds complimentjes oogstte, staat op achterstand, maar kan het altijd nog zichzelf aanleren. Wetenschappers hebben aangetoond dat een strenge opvoeding meer vruchten afwerpt. Een kind dat moet leren wachten tot het iets lekkers krijgt blijkt op latere leeftijd succesrijker op school en in het werk. Daaruit blijkt tevens dat wilskracht belangrijker is dan intelligentie, nog een niet gering bijkomend effect!

Vereiste

Als wilskracht zo belangrijk is, kan het mensen dan ook helpen met lijnen? Waarom kost het zoveel moeite een dieet vol te houden? De grootste vijand van wilskracht is honger. Met een lege maag is het slecht doelen nastreven. Je allereerste behoefte is om je honger te stillen, dat is een kwestie van overleven, een oerdrift. Zorg dus eerst dat je van dat vervelende gevoel af bent en neem dan pas belangrijke beslissingen! Ook kost het veel krachtsinspanning om je favoriete voedsel op te geven. Je zou jezelf kunnen overeten en zo genezen van oncontroleerbare zin in lekkers (een vader zette zijn kinderen een week lang elke avond pannenkoek voor met als gevolg dat ze aan het eind geen p. meer konden zien). Met wilskracht heeft dit echter niets te maken. Het enige dat er op zit is je gedrag geleidelijk te veranderen; wel snoepen, maar met mate. Ook schijnt het te helpen simpelweg je gewicht dagelijks bij te houden.

Het leert je concentreren op één doel, je tijd efficiënt gebruiken, een verslaving tackelen en concrete acties realiseren

Bereiken

Hoe leer je jezelf of je kinderen wilskracht aan? Beter dan een vrije opvoeding zijn computergames. Deze op het oog onnozele tijdrovende spelletjes bevatten alle benodigde ingrediënten. Duidelijke regels, heldere bereikbare en stapsgewijs stijgende doelen, en nadruk op beloning van werkelijk geleverde prestatie. Het aankweken van wilskracht loont, omdat het zowel helpt bij het ontbreken van keuzevrijheid als bij een overvloed aan keuzemogelijkheden. Het leert je uiteenlopende dingen als je concentreren op één doel, je tijd efficiënt gebruiken, een verslaving tackelen en concrete acties realiseren.
Een kind kan het leren!

Lees verder

© 2011 - 2019 Stine, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wilskracht is een spier (doorzettingsvermogen is te trainen)Wilskracht is een spier (doorzettingsvermogen is te trainen)Wilskracht (ook wel doorzettingsvermogen genoemd) is geen karaktereigenschap, maar één van de grootste krachten van een…
Hoe werkt wilskracht?Hoe werkt wilskracht?Wilskracht valt uit te leggen als het vermogen om iets te willen, maar ook die wil vervolgens uit te voeren. Kortom door…
Doorzetten op het werk: mentaal fit zijnDoorzetten op het werk: mentaal fit zijnWat is doorzettingsvermogen? Hoe belangrijk is het doorzettingsvermogen op het werk? Is doorzetten goed voor je carrière…
Life Coaching wat houdt dit in?Life Coaching is overgewaaid vanuit Amerika. In Engeland en Amerika is het een vrij snel groeiende vorm van Coaching. Li…
Alcoholprobleem oplossen stap 1: Plan van AanpakAlcoholprobleem oplossen stap 1: Plan van AanpakWanneer je besloten hebt om je alcoholgebruik te veranderen kan het goed helpen om een plan van aanpak te maken. Hierin…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alexander Dummer, Pexels
  • Roy Baumeister en John Tierney: Willpower Rediscovering the greatest human strength, uitg. Penguin

Reageer op het artikel "Wilskracht: een vereiste om je doelen te bereiken"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Stine
Laatste update: 08-05-2017
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Special: Levenskunst
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!