De Stichting Holland Financial Centre & de Duisenberg School

De Stichting Holland Financial Centre & de Duisenberg School Op 11 juli 2007 startte het Holland Financial Centre officieel en begon in september 2008 de Duisenberg School of Finance. Kortweg DSF. Steeds meer kan worden beluisterd dat Nederland onvoldoende opstoomt in de vaart der volkeren, waar het gaat om excellent onderwijs en financieel-economische daadkracht. Ondanks alle goede bedoelingen trekt de school te weinig studenten en zal deze vanaf 1 september 2015 opgaan in het honoursprogramma van de Universiteit van Amsterdam.

Holland Financial Centre op Beursplein 5

Op initiatief van de marksector is op 11 juli 2007 het Holland Financial Centre van start gegaan. Locatie: Beursplein 5. Vele organisaties zijn mede betrokken, of zitten zelfs in het dagelijkse bestuur. Ik noem er een paar:
  • De Nederlandsche Bank, de AFM, het ministerie van Financiën;
  • Het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds ABP;
  • NYSE Euronext;
  • De Brauw Blackstone Westbroek, KPMG, Loyens & Loeff, Deloitte;
  • Robeco, Kasbank N.V. ,Van der Moolen en Optiver;
  • Grootbanken als de ING, ABN AMRO, Rabobank;
  • Aegon.

Financiële zwaargewichten

Allemaal financiële zwaargewichten die tot doel hebben om één aanspreekpunt te maken die helpt zorgdragen voor het versterken van het vestigingsklimaat voor financiële instellingen in ons land. Het gaat kortweg om een financiële krachtenbundeling. Zo weten ook internationale instanties bij wie ze moeten zijn. De internationaal gekozen naam Holland Financial Centre, HFC, draagt daartoe bij. Het loket, de Financial Markets Office, is inmiddels operationeel.

Financiële expertise

Ons land moest wel, want soortgelijke initiatieven zijn al in meerdere financiële centra succesvol gestart. Nederland kon niet bij steden als New York en Londen, maar ook Dubai achterblijven. Ook landen als Frankrijk en Ierland zijn op dit punt zeer actief. Het was duidelijk dat er wat moest gebeuren. Stil zitten was dan ook geen optie. Het biedt ons land de kans om onze financiële expertise, onder meer op het vlak van de pensioenen, verder uit te baten en nieuw talent en kapitaal aan te trekken.

Duisenberg School of Finance nabij Schiphol

Het HFC zal zich nabij Schiphol niet alleen bezighouden met het gezamenlijk opzetten van een gerichte promotie- en marketingcampagne, maar ook met het gezamenlijk verrichten van onderzoek en het mogelijk maken van toponderwijs. Het gezamenlijk uitwerken en opzetten van onderwijs en scholingsprogramma’s. De nieuwe universiteit zal worden vernoemd naar de internationaal veel geroemde oud president van de ECB, de heer Duisenberg. Deze Duisenberg School of Finance moet zelfs de beste in zijn soort van Europa gaan worden en zich specialiseren in masteropleidingen in vooral risk management en financiële markten. De opleiding wordt gefinancierd door het bedrijfsleven en gaat samenwerken met andere universiteiten.

Jos Streppel

De opleiding moet een plek krijgen tussen vermaarde Europese scholen als Insead en de London Business School. Het gaat in september 2008 van start. Het betekent een prima aanvulling op de vele financiële opleidingen die ons land rijk is. Met de Duisenberg School voorzien we Nederland en Amsterdam van een academisch topklimaat op het gebied van financiële markten, aldus Streppel. Zo kunnen we concurreren met bijvoorbeeld de School of Economics in Londen.

Duisenberg School of Finance stopt als zelfstandige instelling vanaf september 2015

De €500.000 aan jaarlijkse subsidie van de gemeente Amsterdam en het ministerie van Economische Zaken stopte vanaf 2013 en sindsdien moest de school het volledig op eigen kracht doen. Een te zware krachttoer want vanaf 1 september 2015 verliest de Duisenberg School of Finance zijn zelfstandigheid. De opleiding wordt vanaf dat moment verzorgd door de Universiteit van Amsterdam UvA.

Lees verder

© 2007 - 2020 Zeemeeuw, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Rabo Scanner van de RabobankDe Rabo Scanner van de RabobankDe Rabobank komt met iets nieuws, namelijk de Rabo Scanner. Dit apparaat moet uiteindelijk de Random Reader volledig gaa…
Hoe gebruik ik de Rabo Scanner?Hoe gebruik ik de Rabo Scanner?De Random Reader is in 2014 verleden tijd met de komst van de Rabo Scanner. De authenticatiemethode van de Rabobank heef…
De Rabo Scanner, opvolger van de Random ReaderDe Rabo Scanner, opvolger van de Random ReaderKlanten van de Rabobank zullen langzaam maar zeker allemaal in het bezit komen van een Rabo Scanner. Dit apparaatje is b…
Rabo HuisVoordeelKrediet tegen laag tariefRabo HuisVoordeelKrediet tegen laag tariefAls je een eigen woning bezit dan kun je bij de Rabobank het Rabo HuisVoordeelKrediet krijgen. Hiervoor hoef je geen ove…

Een nieuw schooljaar, wat heb ik nodig?De vakantie is weer voorbij, het schooljaar gaat beginnen. Maar wat heb ik eigenlijk nodig voor het nieuwe schooljaar? H…
Meer bètastudenten in de bovenbouw en op de universiteitMeer bètastudenten in de bovenbouw en op de universiteitGoed onderwijs is belangrijk voor de verdere economische en technologische ontwikkeling van ons land. Meer bètastudenten…

Reageer op het artikel "De Stichting Holland Financial Centre & de Duisenberg School"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Zeemeeuw
Laatste update: 30-05-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Special: Onderwijs en onderzoek
Schrijf mee!