De Stichting Holland Financial Centre & de Duisenberg School

De Stichting Holland Financial Centre & de Duisenberg School Op 11 juli 2007 startte het Holland Financial Centre officieel en begon in september 2008 de Duisenberg School of Finance. Kortweg DSF. Steeds meer kan worden beluisterd dat Nederland onvoldoende opstoomt in de vaart der volkeren, waar het gaat om excellent onderwijs en financieel-economische daadkracht. Ondanks alle goede bedoelingen trekt de school te weinig studenten en zal deze vanaf 1 september 2015 opgaan in het honoursprogramma van de Universiteit van Amsterdam.

Holland Financial Centre op Beursplein 5

Op initiatief van de marksector is op 11 juli 2007 het Holland Financial Centre van start gegaan. Locatie: Beursplein 5. Vele organisaties zijn mede betrokken, of zitten zelfs in het dagelijkse bestuur. Ik noem er een paar:
  • De Nederlandsche Bank, de AFM, het ministerie van Financiën;
  • Het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds ABP;
  • NYSE Euronext;
  • De Brauw Blackstone Westbroek, KPMG, Loyens & Loeff, Deloitte;
  • Robeco, Kasbank N.V. ,Van der Moolen en Optiver;
  • Grootbanken als de ING, ABN AMRO, Rabobank;
  • Aegon.

Financiële zwaargewichten

Allemaal financiële zwaargewichten die tot doel hebben om één aanspreekpunt te maken die helpt zorgdragen voor het versterken van het vestigingsklimaat voor financiële instellingen in ons land. Het gaat kortweg om een financiële krachtenbundeling. Zo weten ook internationale instanties bij wie ze moeten zijn. De internationaal gekozen naam Holland Financial Centre, HFC, draagt daartoe bij. Het loket, de Financial Markets Office, is inmiddels operationeel.

Financiële expertise

Ons land moest wel, want soortgelijke initiatieven zijn al in meerdere financiële centra succesvol gestart. Nederland kon niet bij steden als New York en Londen, maar ook Dubai achterblijven. Ook landen als Frankrijk en Ierland zijn op dit punt zeer actief. Het was duidelijk dat er wat moest gebeuren. Stil zitten was dan ook geen optie. Het biedt ons land de kans om onze financiële expertise, onder meer op het vlak van de pensioenen, verder uit te baten en nieuw talent en kapitaal aan te trekken.

Duisenberg School of Finance nabij Schiphol

Het HFC zal zich nabij Schiphol niet alleen bezighouden met het gezamenlijk opzetten van een gerichte promotie- en marketingcampagne, maar ook met het gezamenlijk verrichten van onderzoek en het mogelijk maken van toponderwijs. Het gezamenlijk uitwerken en opzetten van onderwijs en scholingsprogramma’s. De nieuwe universiteit zal worden vernoemd naar de internationaal veel geroemde oud president van de ECB, de heer Duisenberg. Deze Duisenberg School of Finance moet zelfs de beste in zijn soort van Europa gaan worden en zich specialiseren in masteropleidingen in vooral risk management en financiële markten. De opleiding wordt gefinancierd door het bedrijfsleven en gaat samenwerken met andere universiteiten.

Jos Streppel

De opleiding moet een plek krijgen tussen vermaarde Europese scholen als Insead en de London Business School. Het gaat in september 2008 van start. Het betekent een prima aanvulling op de vele financiële opleidingen die ons land rijk is. Met de Duisenberg School voorzien we Nederland en Amsterdam van een academisch topklimaat op het gebied van financiële markten, aldus Streppel. Zo kunnen we concurreren met bijvoorbeeld de School of Economics in Londen.

Duisenberg School of Finance stopt als zelfstandige instelling vanaf september 2015

De €500.000 aan jaarlijkse subsidie van de gemeente Amsterdam en het ministerie van Economische Zaken stopte vanaf 2013 en sindsdien moest de school het volledig op eigen kracht doen. Een te zware krachttoer want vanaf 1 september 2015 verliest de Duisenberg School of Finance zijn zelfstandigheid. De opleiding wordt vanaf dat moment verzorgd door de Universiteit van Amsterdam UvA.
© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Betekenis indexcijfers op EuronextBetekenis indexcijfers op EuronextIedereen kent wel de AEX index en de Midkap als de twee bepalende indexcijfers van Euronext Amsterdam. Maar er zijn nog…
Soorten lease: financial lease & operational leaseSoorten lease: financial lease & operational leaseLeasen is een financieringsvorm die met name vaak voorkomt bij auto’s. U betaalt een vast bedrag per week of per maand.…
De Rabobank, de Rabobank heeft veel invloed in NederlandDe Rabobank, de Rabobank heeft veel invloed in NederlandWat valt er allemaal onder de Rabobank, vast meer dan u denkt. De Rabobank is een oer Hollandse bank die zich inmiddels…
Financial Life Planning ook in NederlandFinancial Life Planning ook in NederlandGeld maakt niet gelukkig maar het is wel handig om er voldoende van te hebben. Dit soort uitspraken spreekt velen erg aa…

Een nieuw schooljaar, wat heb ik nodig?De vakantie is weer voorbij, het schooljaar gaat beginnen. Maar wat heb ik eigenlijk nodig voor het nieuwe schooljaar? H…
Meer bètastudenten in de bovenbouw en op de universiteitMeer bètastudenten in de bovenbouw en op de universiteitGoed onderwijs is belangrijk voor de verdere economische en technologische ontwikkeling van ons land. Meer bètastudenten…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 30-05-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.