De agenda: handig voor school, werk en privé

De agenda, niet iedereen gebruik er één maar ze kunnen heel goed van pas komen. U kunt er allerlei afspraken in noteren en als u er eens per week in kijkt zult u een goed overzicht hebben wat u wanneer moet doen. Zo word het ook makkelijker weer nieuwe afspraken als op visite gaan in te plannen. In dit artikel alles over de agenda.

Geschiedenis kalender

Aangezien er in een agenda datums staan moet een kalender toch ergens vandaan zijn gekomen. De Egyptenaren hadden al heel lang een 365 dagen kalender. Tot 1582 werd een kalender vanuit Rome bijgehouden deze werd de 'Juliaanse' kalender genoemd. Echter klopten de dagen niet helemaal met hoe de zon ging waardoor alles steeds verschoof.
In 1582 werd door een Katholieke kerk de 'Gregoriaanse' kalender uitgegeven. Dit is de kalender zoals deze nu nog steeds is. Deze werd niet direct geaccepteerd in Europa in verband met geloofsovertuigingen en de politiek. De kalender werd destijds voornamelijk gebruikt voor de landbouw, zo kon men de seizoenen goed bijhouden.

De naam agenda

De agenda betekend in het Latijns letterlijk 'dingen die gedaan moeten worden'. In Suriname is er een erg makkelijk te onthouden naam voor agenda namelijk 'madiwodo', dit staat simpelweg voor:
 • maandag
 • dinsdag
 • woensdag
 • donderdag
Alleen dan afgekort en aan elkaar geplakt.
In het engels gebruikt men ook het woord agenda alleen dan uiteraard anders uitgesproken.

Wat is een agenda?

Een agenda is een boekje met daarin een kalender voor één jaar. U kunt de volgende dingen kwijt in een agenda:
 • afspraken
 • verjaardagen
 • adressen
 • huiswerk
 • notities
De agenda is verkrijgbaar in allerlei kleuren, vormen en maten. Elk (school)jaar worden er nieuwe agenda's uitgebracht.

De schoolagenda

De schoolagenda loopt meestal van eind augustus tot juli. De schoolagenda begint dus bij augustus omdat in september het schooljaar start. Vaak staat er een speciale pagina om de schoolroosters in te noteren. De schoolagenda is vaak opvallend versiert met bijvoorbeeld een kaft waar tekenfilmfiguren of iets dergelijks op staan. Een schoolagenda kost ongeveer tussen de 8 á 15 euro. In een schoolagenda staat vaak ook een pagina met feestdagen en daarbij de schoolvakanties voor verschillende regio's.

De werkagenda

De werkagenda loopt vanaf januari tot januari. De kaft is in de meeste gevallen egaal en straalt iets professioneels uit. Er zijn zowel grote agenda's als kleine zakagenda's te koop. In een werkagenda staan ook alle feestdagen genoteerd. Bij de grote variant staan er bij elke dag tijden zodat u een afspraak bij een tijd kan zetten. De prijzen voor een werkagenda lopen erg uit één van 5 tot 20 euro.

Een agenda overzichtelijk houden

Het is erg belangrijk om een agenda overzichtelijk te houden. Tenslotte wilt u niet dat u afspraken vergeet of dat huiswerk onleesbaar word. Tips om het overzichtelijk te houden:
 • Schrijf zorgvuldig en duidelijk zodat u makkelijk herkent wat er bedoeld werd/word.
 • Schrijf eventueel met potlood zodat u dingen weg kunt gummen in plaats van dat u ze weg gaat krassen.
 • Maak er geen ezelsoren in, de agenda zal na een tijd veel ruimte in beslag gaan nemen. U kunt wel eventueel hoekjes afknippen.
 • Laat een witregel tussen afspraken zodat het duidelijk is dat er twee afspraken staan.
© 2010 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Efficiënt plannen voor jongeren met iCalIedereen heeft het tegenwoordig druk. Het lijkt wel alsof de 24 uur die we krijgen in een dag zo voorbij zijn, terwijl w…
De geschiedenis van de kalenderDe kalender heeft alles te maken met astronomie. Een jaar is precies de tijd die de aarde nodig heeft om rond de zon te…
Notities maken voor vergaderingen en bijeenkomstenNotities maken voor vergaderingen en bijeenkomstenTijdens vergaderingen en bijeenkomsten, groot of klein, moeten er notities worden gemaakt. Dit zodat de aan-en afwezigen…
Schoolspullen kopen: alles voor het nieuwe schooljaarSchoolspullen kopen: alles voor het nieuwe schooljaarDe vakantie is (bijna) achter de rug en het wordt tijd om je klaar te maken voor het nieuwe schooljaar. Nieuwe schoolspu…
Bronnen en referenties
 • www.wikipedia.nl
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 28-02-2012
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.