Train your brain!

In de periode voor een tentamen, proefwerk, schriftelijke overhoring of een examen moet je veel leren. Sommige mensen hebben moeite met leren. De een met onthouden en de ander met concentratie. Er zijn verschillende manieren om het leren te verbeteren.

Wat is leren?

Elke dag leren we, of we nu jong zijn of oud. Door nieuwe ervaringen, gebeurtenissen kom je meer dingen te weten en word je wijzer. Leren is het maken van verbindingen in de hersenen, het opslaan van gegevens in het lange termijn geheugen. Alle informatie die binnenkomt wordt eerst een paar seconden vastgehouden in het sensorisch register waar relevante informatie wordt geselecteerd en in het korte termijn geheugen terecht komt. Hier wordt informatie maximaal 30 seconden vastgehouden, en als de informatie niet wordt herhaald zal het spontaan verdwijnen. Als je informatie nogmaals herhaald zal het worden opgeslagen in het lange termijn geheugen. Je hoeft niet bang te zijn dat je 'harde schijf' vol raakt, want de capaciteit van het lange termijn geheugen is onbeperkt.'

Omgeving

Wil je goed kunnen leren, dan is een stimulerende omgeving van belang. Hierbij kun je denken aan een opgeruimd bureau of kamer, maar ook aan bijvoorbeeld muziek. Als je een leuk muziekje opzet zal dit positieve emoties oproepen. Als je vanwege concentratieproblemen geen muziek erbij kunt gebruiken moet je dit uiteraard niet doen.

Zintuigen

Door het eten van kauwgum worden de hersenen gestimuleerd. Dit komt omdat er een lichte stijging van het insulineniveau in het bloed zal ontstaan en ook de hartslag zal iets verhogen. Daardoor komt er meer bloed (zuurstof en glucose) in de hersenen en zul je je beter kunnen concentreren.
Door te bewegen wordt de bloedcirculatie ook gestimuleerd. Je hersenen krijgen meer zuurstof en je wordt allerter. Bij bewegen kun je denken aan een rondje lopen, fietsen, maar ook aan kleine bewegingen, zoals tikken van een ritme. Als je regelmatig beweegt wordt de aanmaak van nieuwe hersencellen en hersenverbindingen gestimuleerd.
Bij positieve stimulatie kun je ook denken aan lekkere geuren van bijvoorbeeld een luchtverfrisser of bloemen. Door het stimuleren van zintuigen zul je beter in staat zijn informatie op te nemen. Zo kun je je handen over een prettige stof laten glijden of laat eens balletjes in je handen rollen.
Ook prikkeling van de smaakpapillen hebben een positieve werking. Proef af en toe iets fris, pittigs, zoets of zuurs.

Voeding

Je hersenen hebben brandstof nodig om te kunnen werken. Die brandstof is glucose en zit onder andere in snoep, maar het is verstandiger om te kiezen voor gezonde voeding zoals volkorenbrood, fruit. Noten en peulvruchten versterken je concentratievermogen en werkgeheugen. Zorg ook dat je genoeg drinkt, want dorst leidt tot bloedvaatverwijding en daardoor hoofdpijn en concentratieverlies. Matig alcoholgebruik en drink koffie om alert te blijven. Daarnaast zit er in koffie veel antioxidanten. Een flesje water op je bureau volstaat ook.

Ademhaling

Als je een paar keer diep ademhaalt krijg je meer zuurstof binnen en het zorgt daarnaast voor ontspanning. Doe daarbij twee maal zo lang over de uitademing dan over de inademing. Probeer ook eens met je buik adem te halen. En denk ook aan ontspanning. Na een lange inspanning is het belangrijk je hersenen rust te gunnen.

Brain training

Een aantal tips om je hersenen te trainen:
  • Focus, zorg dat je je aandacht bij het studeren hebt
  • Emoties, wees nieuwsgierig, maak het leren positief en spannend dit zorgt voor de aanmaak van dopamine. Dit zorgt voor het sterker worden van de hersnenverbindingen
  • Herhalen, wil je dat het wordt opgeslagen in het lange termijn geheugen, dan moet je herhalen
  • Zintuigen, stimuleer verschillende zintuigen. Daarmee gebruik je ook andere hersendelen en stimuleer je nieuwe hersenverbindingen.
  • Actief, vertel aan mensen in je omgeving over wat je hebt geleerd. Op die manier herhaal je de stof en wordt het beter opgeslagen.

Associaties

Maak gebruik van bijvoorbeeld ezelsbruggetjes, zodat je in de hersenen associaties maakt. Op die manier kun je gemakkelijker geleerde stof reproduceren. Ook als je met mensen uit je omgeving de geleerde stof deelt zul je associaties aanmaken. "Oohwja, hier heb ik het over gehad met Rob".

Leuk

Zorg voor positieve emoties, hierdoor zal het studeren beter gaan. Als je last hebt van negatieve emoties zal het leren alleen maar moeilijker gaan en kom je in een neerwaartse spiraal. Denk positief een leuke ervaring!
© 2009 - 2023 Pitnormaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
'Horsenalities': karakter van het extraverte paard'Horsenalities': karakter van het extraverte paardHeb je een snel en actief paard? Grote kans dat je paard een extravert type is! Paardenman Pat Parelli kwam verschillend…
Train je brein en geheugen met Brain TrainingTrain je brein en geheugen met Brain TrainingEen gezonde geest in een gezond lichaam en oefening baart kunst zijn twee gezegden die prima passen bij de noodzaak om j…
Brain fog (hersenmist), symptoom van de menopauzeBrain fog (hersenmist), symptoom van de menopauzeMoet je je zorgen maken wanneer je in de menopauze last hebt van vergeetachtigheid, wanneer je het gevoel hebt moeilijk…
recensieAC/DC - Back in BlackHet zevende studio album van AC/DC verscheen op 26 juni 1980. Het album is door Robert John Lange geproduceerd onder het…
Pitnormaal (11 artikelen)
Gepubliceerd: 17-12-2009
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.