Lesideeën Sinterklaas - leuke activiteiten voor in de klas

Lesideeën Sinterklaas - leuke activiteiten voor in de klas De 'Sinterklaasperiode' is vaak een gezellige periode op school en leent zich bij uitstek voor allerlei leuke en leerzame lessen en activiteiten rondom Sinterklaas en zwarte Piet. Zo kan er naar hartenlust geknutseld en gerekend worden of een stelopdracht worden gedaan. Maar wat te denken van een technische opdracht, of een muziekles rondom Sinterklaas? Er zijn veel dingen mogelijk voor wie op zoek is naar geschikte lesideeën.

Lekker lezen

In deze periode waarin het weer erg druilerig en donker kan zijn, is het heerlijk om in de klas lekker weg te dromen met een goed boek. Speciaal voor de Sinterklaastijd worden ieder jaar, en zijn er in het verleden, veel leuke prentenboeken gemaakt, o.a. door bekende Nederlanders. De kleurrijke prentenboeken zijn veelal te verkrijgen bij supermarktacties, maar zijn ook goed te kopen bij bijvoorbeeld een kringloopwinkel voor een zacht prijsje. Door op internet te zoeken kun je ook vaak Sinterklaasprentenboeken digitaal inzien/lezen of diverse werkbladen vinden. Prentenboeken voor Sinterklaas zijn met name geschikt voor kinderen tot een jaar of tien. Voor oudere kinderen zijn online en in de boekhandel diverse leesboeken te vinden rondom Sinterklaas. Te denken aan een boek als 'DWARS door de schoorsteen' van Henk Hokke en 'Sinterklaas en de arme kindertjes' van Herman Finkers. Een aanrader, met name voor de wat jongere kinderen of kinderen die moeite hebben met lezen, zijn de ingesproken verhalen van SinterklaasFM. Ga naar de website van SinterklaasFM en klik in het menu op 'verhalen'.

Werkboekjes

Altijd zijn er actievelingen die de meest prachtige, thematische werkboekjes maken. Zo ook rondom Sinterklaas. Wanneer je in de zoekmachine 'Sinterklaas werkboekje' intikt, kom je ongetwijfeld per bouw een aantal bruikbare boekjes tegen. Het is mogelijk om de boekjes in het geheel te kopiëren en rond te delen in de klas, maar natuurlijk ook om gebruik te maken van een aantal werkbladen. Vaak zijn de werkboekjes gevuld met rekenopdrachten, puzzels, woordzoekers en verhalen. Wanneer leerlingen klaar zijn met een bepaalde opdracht in de klas, kunnen ze dan aan de slag gaan met hun werkboekje. Op de websites van o.a. Yurls en Schoolbordportaal zijn de werkboekjes veelvuldig te vinden en te downloaden.

Lekker bewegen

Pieten zijn erg actief. Een pieten-gymles is daarom erg leuk om te doen. Bedenk meerdere activiteiten die de leerlingen kunnen uitvoeren, zoals zwaaien aan touwen, springen over de bok (schoorsteen), blokjes (cadeautjes) in een hoepel werpen, etc. Aan het einde van de les kunnen de leerlingen een speciaal pietendiploma krijgen die ze thuis kunnen laten zien.

In de klas kan er rondom Sinterklaas volop gedanst en bewogen worden. Op YouTube zijn ontzettend veel Sinterklaasliedjes te vinden, soms met bewegingen erbij. De liedjes van de danspiet (Club van Sinterklaas) zijn erg geschikt om de leerlingen aan het begin van de dag te laten bewegen of even tussen alle lessen door. Erg leuk zijn ook de liedjes van Kinderliedjes.nl. De leerlingen kunnen makkelijk meezingen vanaf het digitale schoolbord.

Een Sinterklaas-spelletje doen in de klas? Laat de leerlingen overgooien met een pakje (tennisbal of licht voorwerp). Houd de tijd goed in de gaten en speel het spelletje opnieuw. Lukt het de leerlingen hun tijd te verbeteren?

Sinterklaas-levend memory is ook leuk. Laat de leerlingen tweetallen vormen en samen een beweging/actie bedenken die bij Sinterklaas past. Twee leerlingen gaan de gang op en moeten erachter zien te komen welke leerlingen aan elkaar gekoppeld zijn en zo de meeste memory-setjes te krijgen.

Wie ben ik? is een erg geliefd spelletje bij leerlingen. Maak briefjes met daarop allerlei woorden die bij Sinterklaas horen. Bevestig ze met een stukje plakband op de rug van de leerlingen, en laat ze elkaar vragen stellen waarop ze elkaar alleen met 'ja' of 'nee' mogen antwoorden. Als het juiste woord is geraden mag een leerling een nieuw briefje komen halen.

Sinterklaasjournaal

Erg bekend is natuurlijk het Sinterklaasjournaal. Veel juffen en meesters laten voor de pauze aan de laatste aflevering van het Sinterklaasjournaal zien. Op die manier blijven de leerlingen op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom Sinterklaas. Sommige basisscholen passen ook hun eigen verhaallijn voor 5 december aan op de verhaallijn van het Sinterklaasjournaal. De verhaallijn kan geheel teruggelezen worden op de website. Wist je dat er ook veel leuke activiteiten en spelletjes te vinden zijn op de website van het Sinterklaasjournaal? Vooral voor de wat grotere leerlingen is het erg leuk om achter de computer of tablet bezig te gaan met Sinterklaas.

Wereldoriëntatie en techniek

Het hoeft helemaal niet lastig te zijn om het thema Sinterklaas aan te laten sluiten bij je reguliere lessen. Bij Aardrijkskunde kun je bijvoorbeeld aandacht besteden aan export/import. Uit welk land of uit welke landen is cacao afkomstig? En hoe worden chocoladeletters gemaakt? O.a. op de website van het Klokhuis en schoolTV zijn geschikte filmpjes te vinden. Natuurlijk kun je ook verder ingaan op de geschiedenis van Sinterklaas. Waar komt het Sinterklaasverhaal vandaan? Wat weten leerlingen over Spanje?

Rondom techniek kun je leerlingen zelf laten nadenken/onderzoeken hoe en waarom dingen werken. Is het bijvoorbeeld echt mogelijk om cadeaus via de schoorsteen in een huis te krijgen? Hoeveel pepernoten passen er in een zelfgemaakt bootje van papier voordat die gaat zinken? Of laat de leerlingen met bouwblokken proberen een zo breed mogelijke 'brug' te maken (van de ene tafel naar de andere) waarmee Sinterklaas van het ene dak naar het andere kan.

Speciale activiteiten

Hier een opsomming van opdrachten en activiteiten die nog meer leuk/leerzaam om te doen zijn speciaal rondom het thema Sinterklaas:
  • Verlanglijstje maken met plaatjes uit speelgoedboeken
  • Pepernoten bakken
  • Pietenmuts of mijter maken
  • Pietendiploma behalen (pietengym)
  • Woordweb maken rondom Sinterklaasthema (dit mag in de bovenbouw behoorlijk op niveau)
  • De klas mooi aankleden
  • Rekenen met pepernoten
  • Cadeaus inpakken (kleuters)
  • Een brief aan Sinterklaas schrijven
  • Sinterklaas(aftel)kalender maken of bijhouden
  • Sinterklaasbingo spelen
© 2016 - 2024 Jolene1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geschiedenis van SinterklaasDe geschiedenis van SinterklaasRond half november komt sinterklaas weer in Nederland. Maar wie is die sinterklaas en waarom vieren we sinterklaas?
Sinterklaas is jarigSinterklaas is jarig5 december is het pakjesavond. Sinterklaas is weer in het land en dit wordt volop gevierd. Wat is de herkomst van Sinter…
Sinterklaas huren – Sinterklaas bezoek tipsSinterklaas huren – Sinterklaas bezoek tipsSinterklaas huren zal het Sinterklaasfeest extra leuk en spannend maken voor de kinderen. Ongeveer de helft van de Neder…
Sinterklaas bij kleutersSinterklaas bij kleutersSinterklaas komt ook op scholen op bezoek. Voor de kleuters kan dit best wel spannend zijn. Sommige kinderen geloven ech…

Antroposofie als basis voor de vrijeschoolAntroposofie als basis voor de vrijeschoolHet vrijeschool-onderwijs is gebaseerd op het gedachtegoed van Rudolf Steiner. Hij ontwikkelde een manier van denken en…
Elektriciteit voor jong en oud: werken op zonne-energieElektriciteit voor jong en oud: werken op zonne-energieWe gebruiken voor allerlei apparaten een hele hoop elektriciteit. Die elektriciteit wordt opgewekt in grote elektricitei…
Bronnen en referenties
  • http://www.sinterklaasprentenboeken.nl/
  • http://sinterklaasjournaal.ntr.nl/#/home
Jolene1984 (221 artikelen)
Laatste update: 30-11-2016
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.