Zorgenvriendjes voor kinderen

Zorgenvriendjes voor kinderen Een nieuwe rage is het zorgenvriendje voor je kind. Een gek "monster" van pluche waarin een kind een tekening of een geschreven tekst achter een rits kan verstoppen om zo zijn of haar zorgen kwijt te raken. Een soort dagboek dus voor (kleine) kinderen om zo hun zorgen of belevenissen een plekje te kunnen geven. Alle zorgen kunnen kinderen op deze manier toevertrouwen aan hun knuffel.

Zorgenvriendjes voor kinderen

Het zorgenvriendje is zeer populair in Duitsland en raakt anno 2019 ook in Nederland bekender. In Engeland is een vergelijkbaar stuk speelgoed te koop onder de naam "Worry sok" of "Worry eater". In Duitsland heten ze "Sorgenfresser".
Want natuurlijk hebben kinderen ook zorgen en angsten en vanzelfsprekend is het het beste als ze deze kunnen delen met hun ouders. Maar als er dingen zijn waarover ze liever niet praten of dingen die de ouders niet zo goed snappen, dan is het zorgenvriendje een uitkomst. Een dagboek werkt eigenlijk op een zelfde manier voor het verwerken van emoties.

Het idee erachter is dat kinderen zo hun angsten of zorgen kunnen opschrijven. Of er een tekening van kunnen maken. vervolgens kunnen ze die tekening of tekst in hun zorgenvriendje stoppen, achter de grote rits. Het probleem is dan niet opgelost, maar het is wel een belangrijke eerste stap in hun verwerkingsproces. Kinderen kunnen zo eerder stoppen met piekeren en bijvoorbeeld beter slapen. Het speelgoed wordt al voorspeld om een musthave te zijn om bijvoorbeeld aan te schaffen voor Kerstmis.

Geschiedenis

De eerste versie van dit speelgoed werd gemaakt in 2008 door tv gastheer Gerd Hahn en heette Sago. Inmiddels zijn er vele andere uitvoeringen te koop en wordt dit pluche beestje al meer een hit in Europa. Het idee erachter is dat een kind symbolische zijn zorgen achter een rits kan laten verdwijnen, weg zippen. Namen van de andere zorgenvriendjes zijn onder andere Biff, Enno, Frula, Polli, Schnulli en Rumpel.

Zelf ook lezen?

Ouders kunnen ook de inhoud van een zorgenvriendje bekijken om zo te weten met welke angsten en zorgen hun kinderen rondlopen. Het is dan misschien wel een goed idee om eerst toestemming aan het kind te vragen of je als ouders de inhoud wel mag zien of lezen.

Waar te koop?

De zorgenvriendjes zijn overal te koop, bijvoorbeeld bij Intertoys en ook via internet, onder andere bij bol.com en Wehkamp. Er zijn ook mensen die zelf een zorgenvriendje kunnen haken bijvoorbeeld. Er zijn al diverse haakpatronen te vinden op internet. De prijzen variëren anno 2019 van 17 tot 30 euro. Er zijn kleine, maar ook wat grotere uitvoeringen van bijvoorbeeld 42 centimeter te vinden. Ze zijn natuurlijk verkrijgbaar in talloze kleuren en vormen.

Commercie

De winkels springen weer gelijk in op deze rage door naast de pluche speelgoedbeestjes ook sleutelhangers, bedkussenslopen en kleurboeken van deze vriendelijke zorgenvriendjes te gaan verkopen. Er zijn zelfs al boeken uitgebracht van de hand van degene die deze beestjes heeft bedacht. Het boek heet Gerd Hahn's Sorgenfresser: Das grosse fanbuch en Meine Freunde is een ander boek van dezelfde auteur. Een bezwaar kan zijn dat beide in het Duits geschreven zijn.
© 2014 - 2024 Zonne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom knuffeldieren belangrijk zijnWaarom knuffeldieren belangrijk zijnBijna niemand kan zich zijn kindertijd voorstellen zonder een knuffeldier. Verreweg de meest bekende knuffels en ook de…
Cendol, een verfrissend kokosdrankjeCendol, een verfrissend kokosdrankjeCendol, wat je uitspreekt als tjendol, is een drankje uit Azie op basis van kokosmelk, palmsuiker en een groene gelei va…
Spinner: de rage van 2017Spinner: de rage van 2017Je hebt ze in verschillende kleuren en uitvoeringen: van classic tot led-spinner. Er is voor ieder wat wils. Veel kinder…
Dorodango (Shiny Mud Balls): Een nieuwe Japanse kunstvormJapan is een land dat vele kunstvormen telt. Enkele heel bekende Japanse kunstvormen zijn: Origami (papiervouwkunst), Ik…

Marketing- en communicatiemodellenMarketing- en communicatiemodellenEr zijn veel verschillende modellen die worden gebruikt op de marketing- en communicatieafdeling. Die modellen worden ve…
Lijst van universitaire bachelor studies per universiteitIn Nederland kunt u ontzettend veel verschillende universitaire bachelors volgen. Het zijn er zoveel op zoveel verschill…
Bronnen en referenties
Zonne (298 artikelen)
Laatste update: 03-05-2020
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.