Van thesis naar metathesis

Naast de klassieke scripties en thesissen heeft een nieuwe, overkoepelende formule zich opgedrongen, de metathesis. Hoe staat die eigenlijk ten opzichte van de gewone thesis?

Soorten metathesissen

Metathesissen kunnen worden ingedeeld volgens hun aard (ontologisch) of volgens hun genese.

Indeling naar aard

Qua aard, zouden de metathesissen bijvoorbeeld kunnen worden ingedeeld als volgt:

Interdisciplinair

Hier worden een aantal grensaspecten of overlappende aspecten tussen twee vakgebieden behandeld.
Indien als voorbeeld zou worden genomen:
Vrije tijd en consumptiegedrag.
Dan kunnen dadelijk een aantal mogelijke deelstudies worden opgesomd.

Bijvoorbeeld:
 • Vrije tijd en consumptiegedrag, gerelateerd tot de inkomensgroepen
 • Vrije tijd en consumptiegedrag, gerelateerd tot de opleidingsniveaus
 • De invloed van de politieke stabiliteit op de relatie tussen vrije tijd en consumptiegedrag, enz.

Binnen een vakgebied

Hier worden bepaalde thema’s in de diepte uitgewerkt.
Indien als voorbeeld zou worden genomen:
Obesitas.
Dadelijk dringt een aantal mogelijk studies zich op.

Bijvoorbeeld:
 • Invloed van voeding op obesitas
 • Invloed van beweging op obesitas
 • Psychologische factoren van invloed op obesitas
 • Onderzoek naar gemeenschappelijke elementen in spectaculaire genezingen van obesitas, enz.

Indeling volgens hun ontstaan

Qua genese kunnen de verschillende metathesissen alvast in volgende categorieën worden ingedeeld:

Een metathesis die als dusdanig wordt geconcipieerd. (ab initio)

Bijvoorbeeld:
 • Onderzoek naar alle religies die uit het oorspronkelijke Christendom zijn ontstaan.
 • Hierin zal wellicht een inventaris worden gemaakt van de verschillende denominaties onder de Katholieken, Protestanten, Orthodoxen, enz.
 • Dadelijk zal blijken dat bepaalde deelonderwerpen reeds in bestaande thesissen grondig werden uitgewerkt, terwijl andere min of meer onontgonnen terrein gebleven zijn.
 • Misschien wordt hierin duidelijk dat er een vacuüm bestaat in de systematische studie van alle Kerken ontstaan uit bijvoorbeeld de Unie van Utrecht, wat tot nieuwe thesissen zal leiden.

Een metathesis die ontstaat door omvorming van een gewone thesis.

Een bestaande thesis gaat een onderwerp zo gedetailleerd mogelijk uitdiepen.
Nu kan de tekst van die studie zodanig worden getransformeerd, dat ze de functie van metathesis zal krijgen.
De klemtoon die nu op de opgeloste vragen ligt, zal verschuiven naar de (ontstane) onopgeloste algemene vragen.

De Metathesis als Doctoraatsverhandeling

De Metathesis als Doctoraat- of Ph.D.-verhandeling is niet evident.
Daar waar het er bij een Licentiaats-, Doctoraals- of Masterscriptie vooral op aankomt zo veel mogelijk relevante informatie rond een thema te verzamelen en een mooi gestructureerde synthese te genereren, is het immers meestal de bedoeling voor een Doctoraat of Ph.D. net een smal thema te nemen, dat dan zo diep mogelijk wordt uitgespit, meestal met als doel een bepaalde hypothese te onderzoeken en te bewijzen.

Daar waar de traditionele thesis vooral antwoorden geeft, zal de Metathesis naast een gewone verkenning en overzicht van het landschap, meer vragen stellen dan ze beantwoordt.

De Metathesis gedoemd tot een hybride bestaan

De gesuggereerde bipolariteit tussen de klassieke thesis en de metathesis is uiteraard ten dele slechts theoretisch. Enerzijds kan een gewone thesis niet worden geschreven zonder hier en daar vragen te stellen of te wijzen naar dringend te onderzoeken gebieden. Anderzijds zal de metathesis nimmer bestaan uit een lijst van vragen en opdrachten. Deze kunnen uiteindelijk enkel ontstaan na een minimale beschrijving en analyse van het object van de studie. Haar mission statement “onderzoeken wat moet worden onderzocht” vraagt per definitie een aantal stappen eer de opdrachten kunnen worden geformuleerd. De metathesis zal dus nooit 100% metathesis zijn, doch eerder een hybride tussen beide vormen van thesis. Het gezonde verstand zal bepalen vanaf welke verhouding de term metathesis gepast is.
© 2008 - 2024 Salilus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Thesis en ScriptieWie studeert aan de universiteit of in het hoger onderwijs zal onvermijdelijk worden geconfronteerd met de opdracht een…
Wat is promoveren?Wat is promoveren?Regelmatig lees je in de krant dat een wetenschapper gepromoveerd is. Misschien heb je zelf die ambitie wel. Wat is prom…
Verstehen voor dummiesVerstehen voor dummiesVerstehen is een begrip uit de filosofie dat werd bedacht door Wilhelm Dilthey. De kunst van het lezen van een tekst is…
Google trucjes: efficiënt zoekenGoogle trucjes: efficiënt zoekenVrijwel iedereen gebruikt de zoekmachine dagelijks, maar vrijwel niemand gebruikt de zoekmachine optimaal. Wat de meeste…

Informatie Beheer Groep (IB-Groep)/ DUOWie heeft er nu niet niet mee te maken gehad, toen je nog een student was. Het is soms zo ingewikkeld dat ik hieronder g…
Het kiezen van een basisschoolHet merendeel van de ouders kiezen voor de dichtbijzijnde basisschool voor hun kind. En dat is logisch! Maar waarom niet…
Salilus (93 artikelen)
Gepubliceerd: 12-01-2008
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.