Examens doorstaan
Examens zijn steeds een bron van grote stress die we moeten doorstaan. Pak het daarom slim aan en help je lichaam en geest een handje. Hier vind je middeltjes die je lichamelijk kunnen helpen om de examenperiode te doorstaan. Het zijn gezonde manieren om je hersens dat tikkeltje extra te geven, maar denk eraan: wondermiddelen bestaan niet! Geloof niemand die anders beweert.
Het basisprincipe
Zonder studeren of werken lukken examens niet. De middeltjes die je hier vindt, zorgen niet dat je minder moet leren. Ze zorgen er wel voor dat het leren vlotter gaat en dat je meer en makkelijker onthoudt wat je leert.
Studietips zelf vind je niet op deze pagina, wel de tips om je hersens in optimale conditie te krijgen om te studeren.
Overzicht van hulpmiddelen
En wat met
Vocht voor je brein
De hersenen bestaan uit miljoenen cellen die vrij veel water bevatten. Zodra je hersens uitdrogen, werken ze minder snel en minder goed. Drink daarom zeker voldoende tijdens de examenperiodes.
Je kiest best voor fruitsap omdat hierin niet alleen vocht en vitaminen zitten, maar ook wat snelle suikers die je hersens meteen kunnen gebruiken.
Pas op met dranken die alcohol of cafeïne bevatten. Ze zorgen ervoor dat er meer vocht uit je lichaam wordt getrokken, met andere woorden moet je er meer van plassen dan je gedronken hebt. Je moet dus meer drinken als je ook nog cola, RedBull of koffie wilt drinken. (zie verder)
Betere hersenwerking
Onze hersenen hebben een aantal stoffen nodig om goed te functioneren. Hier volgt een kort lijstje met nuttige stoffen waarmee studeren vlotter kan gaan:
Je vindt deze stoffen in de supermarkt tegen redelijk betaalbare prijs. Ze worden aangeboden in capsules of pilletjes. Lees de gebruiksaanwijziging om te weten hoeveel je per dag moet nemen. Je begint best al enkele dagen voor de eigenlijke blok met de inname van deze pilletjes. Het zijn geen geneesmiddelen, maar ze bevatten de noodzakelijke stoffen voor je hersens.
Neem de pilletjes zowel tijdens de blok als tijdens de examens. Dit geldt trouwens voor alles wat je tijdens de blok doet: doe het liefst ook tijdens de examens.
De omstandigheden waarin je de leerstof opslaat, zijn de beste omstandigheden om je kennis te herinneren.
Wakkerblijvers - Oppeppers
Er bestaan middeltjes die je langer wakker kunnen houden. Toch zou dit je laatste redmiddel moeten zijn. Wanneer je een cursus helemaal niet gelezen krijgt voor het examen kan je hier je redding proberen te zoeken, maar meestal zit je dan reeds op een zinkend schip.
Slaap is immers de beste manier om wat je geleerd hebt ook te laten verankeren in je brein. Slaap is dus bijna zo belangrijk als de tijd die je studeert.
Als je oppeppers gebruikt, moet je weten dat ze uren kunnen werken. Hoe minder je eraan gewoon bent, hoe beter ze je wakker houden en hoe meer ze je hersens ook activeren. Gebruik ze verstandig, dus niet meer het uur voor je wilt gaan slapen. Heb je weinig fut overdag, dan zijn ze ideale opstarters om je aan de gang te krijgen. Gebruik ze alleen wanneer je er behoefte aan hebt, zo blijft je lichaam er gevoelig voor.
Mensen die dagelijks cola of koffie drinken zijn ongevoelig(er) voor de nuttige effecten van deze drankjes en tabletjes.
Drankjes
Van minst sterk tot heftigst:
- Icetea
- Cola
- Koffie
- Nalu
- Redbull (voor de zware koffie- of coladrinkers)
Bron: Entheta, Wikimedia Commons (Publiek domein) Tabletjes
die je uit je slaap houden zijn meestal erg duur en vaak ook niet gezond, zoals amfetamines. Gebruik ze liefst alleen overdag als je je futloos voelt en als de andere middeltjes niet helpen.
- Dynarax
- Captagon
-> niet aan te raden: enkel te gebruiken in geval van nood en op doktersvoorschrift om 1 nachtje door te blokken. Voor langere periodes werken deze amfetamine tegen je, omdat je je brein niet meer kan gebruiken. Je krijgt black outs en dergelijke.
Anti-stress middeltjes
Ben je een stresskonijn dat zich zoveel zorgen maakt en zo hard opwindt tijdens het studeren dat je er last van ondervindt, dan doe je er goed aan om naar je huisarts of schoolarts te stappen. Deze kan je wat voorschrijven waar je rustiger van wordt. Een goed middeltje dat enkel op doktersvoorschrift kan verkregen worden is bv.
Inderal 20 mg. Let wel: dit is een geneesmiddel, meer bepaald een beta-blokker die je lichaam tot rust brengt en zo je hersens meer ruimte geven om te studeren.
Indien je in samenspraak met de arts dit geneesmiddel tijdelijk mag gebruiken, doe je er goed aan dit zowel tijdens de blok als tijdens het examen op dagelijkse basis te gebruiken.
Om te ontstressen voor het slapengaan bestaan er veel middeltjes.
Gebruik echter nooit alcohol als slaapmutsje. Het kan al je opgedane info wel eens doen verdwijnen of vervagen.
Knabbeltjes voor de blok
Onze hersenen werken bijna uitsluitend op suiker. Zorg er dus voor dat je goed en voldoende eet tijdens het studeren.
Onderzoek heeft ook bewezen dat het kauwen zelf ook de hersens stimuleert. Knabbel er dus lustig op los tijdens het blokken!
Door bovendien ook nog dingen te eten die je hersenactiviteit helpen, win je twee keer:
Goede studentenknabbels
- noten
- pure chocolade (melkchocolade werkt minder, witte chocolade werkt niet)
- chips
- sinaasappel
Goede blokmaaltijden
Eet veel
koolhydraten om langdurige energie te hebben. Denk er wel aan dat je na een zware maaltijd ook energie nodig hebt om je eten te verteren. Je voelt je slomer en minder actief en dat geldt ook voor de hersenen. Het is dus beter om ofwel je pauze in te lassen na de maaltijd of meerdere keren een kleinere maaltijd te eten. Ontbijtkoekjes zijn ook ideaal voor de student. Knabbel ze op tijdens de uren studeren.
Verder zijn ook
tomaten absolute aanraders. Ze geven een beter gevoel en betere hersenfunctie. De tomaten mogen warm of koud zijn, rauw, als ketchup, als tomatensoep,... Als het maar tomaten zijn.
De ideale blokmaaltijd:
Spaghetti bolognese
Te vermijden bij blokstress
Alles wat moeilijk verteert en dus onnodig veel energie vraagt van het lichaam:
Roken
Dat roken niet goed is voor de gezondheid weten we intussen allemaal. Maar als je roker bent, is de examenperiode niet het moment om ermee te stoppen. Zorg dat je "verstandig rookt". Dus rook niet meer dan gewoonlijk, maar neem wel geregeld je rookpauze, zodat je lichaam zo normaal mogelijk blijft functioneren.
De nicotine zal de hersenwerking positief beïnvloeden. Begin NOOIT te roken tijdens of voor examenperiodes. En stop er liefst mee nadat je de examens hebt afgewerkt. Het zal zorgen dat je in de toekomst vlotter zuurstof kan opnemen en dat je bloedvaten beter functioneren. En op die manier zal je een betere hersenwerking terugkrijgen. Dit is vooral van belang voor oudere mensen en langdurige rokers.
Alcohol
Zonder twijfel: alcohol is SLECHT voor de examenperiode. Het droogt je hersencellen uit, zorgt dat ze afsterven en maakt dat je veel minder informatie kan opslaan. Drink dus absoluut geen alcohol tijdens de blok- en examenperiode. Ook niet als "slaapmutsje".
Heb je een alcoholprobleem, ga dan tijdig te raden bij je arts voor ontwenning, zodat je nuchter en ontwend aan de blok kan beginnen.
Succes met de examens!