Het schrijven van een goede scriptie

Een van de interessantste, maar ook moeilijkste dingen die een student aan het hoger onderwijs moet doen is het schrijven van een scriptie. Veel studenten zien er als een berg tegenop, maar gelukkig zijn er tips en technieken die het schrijven van een scriptie vergemakkelijken. Tijdens het schrijven van een scriptie moet je door een aantal fasen heen. Je zult erg veel moeten schrijven, maar ook weer moeten schrappen. Maar bovenal, het onderwerp waarover je schrijft is het belangrijkste.

Onderwerp en probleemstelling

Hier begint het eerste probleem van het schrijven van een scriptie. Waar moet de scriptie over gaan? Bij de keuze van een onderwerp is het erg belangrijk dat je voor jezelf na gaat wat jij interessant vindt. Je zult merken dat je op een onderwerp dat jouw interesse heeft, minder snel uitgekeken bent. Misschien heb je ooit al eens een tekst over een bepaald onderwerp geschreven dat je erg interessant en leuk vond. Zit daar geen uitbreiding in? Het is misschien een mogelijkheid om dit onderwerp uitbreiden tot een onderzoeksvraag voor je scriptie. Door iets van je eigen belangstelling te kiezen, wordt het schrijven van een scriptie geen strafwerk! Hoe dan ook, kom je er echt niet uit wat het onderwerp van je scriptie moet worden, schroom dan niet en stap naar je begeleidend docent toe. Hij/zij kan je allerlei thema's en tips aan de hand doen, die jou wellicht verder helpen.

Als je een onderwerp gevonden hebt, is het tijd om een probleemstelling te formuleren. Wat wil je onderzoeken? Waar wil je het over hebben? Vraag jezelf als eerste; wat wil ik over dit onderwerp weten? Waar wil ik me verder in verdiepen? Wat vaak ook erg handig is, is een overleg met een medestudent. Vertel aan hem/haar wat je onderwerp is en wat je er zo aan interesseert. Vaak kan een 'buitenstaander' je er zomaar op wijzen wat een overkoepelende vraag zou kunnen zijn. Een veelvoorkomend probleem is namelijk dat je je 'doodstaart' op het zoeken naar een goede probleemstelling, terwijl de probleemstelling al die tijd eigenlijk al voor het grijpen lag. Een goede probleemstelling verzin je natuurlijk niet zomaar. Wanneer je een onderwerp hebt gevonden, is het raadzaam je eerst in te lezen in het onderwerp; struin door boeken, surf op het internet, lees artikelen. Zo vormt zich als het ware een netwerk van informatie in je hoofd.

Al die 'losse stukjes' informatie zijn in het begin, heel begrijpelijk, nog een grote chaos. Zie de losse stukjes informatie als 'bouwstenen'. De losse stukjes vragen, als de tijd er rijp voor is in het werkproces, uit zichzelf wel om uitbreiding en/of aanpassing. Wat wel belangrijk is, is dat je bij je onderwerp blijft. Ga niet 'fladderen' tussen allerlei verschillende onderwerpen, die (al dan niet) dicht bij elkaar lijken te liggen. Stick to your point!

Schrijven

Schrijven kan, vooral in de beginfase erg lastig zijn. Je kunt hele goede gedachten hebben over je onderwerp, maar formuleer die maar eens. Daar gaat gewoon tijd in zitten. Ga er daarom ook rustig voor zitten. Desnoods schrijf je eerst je 'ongestructureerde' zinnen op, waarna je er nog eens naar kijkt om er een goed lopend verhaal van te maken. Het is slim om elke dag een stukje te schrijven. Zo blijf je werken aan je scriptie en leg je je werk niet stil. Het is vaak lastig om na een tijdje weer 'in' je scriptie te komen. Als je er steeds, ook al is het maar een half uurtje per dag, aan blijft werken, blijft het onderwerp fris in je hoofd zitten. Al die stukjes tekst en hoofdstukjes worden steeds meer vormgegeven op die manier.

Tijdens het schrijfproces ben je steeds bezig met schrijven, herlezen en herschrijven. Aan de eerste versie kan meestal nog een hoop verbeterd worden. Niet alleen op inhoudelijk gebied, maar ook schrijffouten verdienen de aandacht. Er is niets zo slordig dan een scriptie inleveren dat barst van de grammatica- en spellingfouten. Lees zinnen ook eens hardop aan jezelf voor; klinkt dit goed? Loopt de zin wel lekker? Het kan erg handig zijn iemand anders je scriptie eens te laten lezen, bij voorkeur een medestudent. Snapt deze persoon waar je het over hebt? Vaak zijn de dingen die voor jou heel vanzelfsprekend zijn, dat voor een ander niet. Het is dan zaak dat je dat soort stukjes tekst wat aanpast waardoor de begrijpelijkheid van het onderwerp verbeterd wordt.

Het is belangrijk dat je op tijd begint te werken aan je scriptie, om stress en paniek bij het naderen van de deadline te voorkomen. Geloof in jezelf en zorg ervoor dat je plezier hebt in je werk. Dit is jouw scriptie waarmee je met succes je studie zal afsluiten.

Succes!
© 2007 - 2024 Veron, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een scriptie (praktijkgericht)?Hoe schrijf je een scriptie (praktijkgericht)?Aan het eind van je studie moet je vaak een scriptie schrijven waarin (een deel van) de opgedane kennis en vaardigheden…
Hoe schrijf je een scriptie (literatuuronderzoek)?Hoe schrijf je een scriptie (literatuuronderzoek)?In een scriptie verwerkt je de (een deel van de) kennis en vaardigheden die je tijdens je studie (en stage) hebt opgedaa…
Inleiding schrijvenInleiding schrijvenOf je nu een boek, werkstuk, paper, scriptie of rapport schrijft: kennis over het schrijven van een inleiding is van bel…
Conclusie schrijvenConclusie schrijvenEen scriptie, werkstuk of rapport sluit je af met het schrijven van een conclusie. Het is niet eenvoudig om een duidelij…

Studentensupport en Bookboon: gratis je studieboekenStudentensupport en Bookboon: gratis je studieboekenStudentensupport heet in 2020 Bookboon. Bookboon is de plaats om gratis studieboeken en compendia van het internet te do…
Fictie-analyse: poëzieFictie-analyse: poëzieOm gedichten goed te kunnen interpreteren is het belangrijk om je bepaalde vragen te stellen. Hier volgt een stappenplan…
Veron (32 artikelen)
Gepubliceerd: 18-04-2007
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.