Boekverslag: Parken en Woestijnen

Een uitgebreid verslag van de gedichtenbundel Parken en Woestijnen van M. Vasalis. Drie van de gedichten zijn uitgebreid geanalyseerd. Dit verslag mag gebruikt worden als naslagwerk.

Gegevens

  • Titel: Parken en Woestijnen
  • Auteur: M. Vasalis

Samenvattingen van de gedichten die niet worden geanalyseerd

Drank de onberekenbare

De ik-persoon heeft gedronken en vertelt over de dingen die in haar hoofd gebeuren. Ze vindt het jammer dat mensen alleen naar haar uiterlijk kijken. Haar verliefde heeft haar verlaten
Thema: Eenzaamheid, liefdesverdriet

De dood

De dood laat de ik-persoon dingen zien waarmee ze zichzelf van het leven kan beroven. Dan geeft hij de ik-persoon ook nog een portretje, dit zou dan een reden zijn om uit het leven te stappen. Ik denk dat dit een portretje is van een geliefde die ze is verloren.
Thema: Dood, eenzaamheid , liefdesverdriet

De idioot in het bad

Zoals de titel al verraad gaat er een idioot in bad. Daar voelt hij zich veiling, maar in de wereld buiten de badkuip niet.
Thema: Veiligheid

Tijd

De ik-persoon lijkt stil te staan in de tijd. Alles om haar heen schiet voorbij. Ze vindt het jammer dat alles zo snel dood gaat.
Thema: Dood, Tijd

Voorjaar

De ik-persoon was vergeten hoe tijdens de lente alles weer opbloeit. Alles wat in de winter zo kaal en dood had geleken begint weer te leven.
Thema: Het opleven van de natuur

Begrafenis van Mevrouw T.

Mevrouw T. is overleden en wordt begraven. Het gras lijkt te huilen omdat ze dood is. Maar de zon schijnt als eerbetoon, omdat ze een goede moeder is geweest.
Thema: Dood

De trek

Het gedicht gaat over een karavaan. De ik-persoon ziet in Afrika een karavaan langst trekken en verlangt ernaar om ook te gaan trekken.
Thema: Vertrekken / Heimwee

Luchtspiegeling

De ik-persoon zit in Afrika. Omdat het in Afrika zo warm is ga je dingen zien die er niet zijn. De ik-persoon ziet een luchtspiegeling van Nederland en wil graag terug gaan.
Thema: Heimwee

De krekels

’s nachts hoort de ik-persoon krekels. Ze moet denken aan een klok die tik. Dan bedenkt ze zicht dat er geen kracht bestaat om de tijd ook maar even stil te laten staan. De tijd zal door blijven tikken totdat ze dood gaat.
Thema: Dood, tijd

Het ezeltje

De ik-persoon komt tijdens een wandeling een ezel tegen. Deze doet haar herinneren aan vroeger. Ze wil graag weer terug in de tijd en weer kind zijn.
Thema: tijd

Afsluitdijk

De ik-persoon zit in een bus die over de afsluitdijk rijdt. Via de ramen ziet ze de buitenwereld en iedereen in de bus. Wat ze in de ramen ziet doet haar denken aan een tunnel zonder begin en zonder einde.
Thema: het oneindige

Fanfare-corps

De ik-persoon luistert naar mannen die op hoorns spelen. Het geluid wordt verstoord door een paar eenden. De eenden lijken bedroeft. De ik-persoon voelt zich ook bedroeft, maar ook een beetje goed tegelijkertijd.
Thema: verdriet

Herfst

Het gedicht gaat over de schoonheid van de natuur die ook heel duister kan zijn. Kalkoenen staan in een groepje. In de zon,maar ook in de regen.
Thema: tegenstrijdigheid

De onbekende van de Amstel

De ik-persoon ziet in de amstel een dode vrouw drijven. Ze wordt vergeleken met de maan. De maan die net als het drijvende lijk haar eigen weg gaat.
Thema: Dood

Vahine no te tiare

Er is een vrouw die er heel zelfverzekerd uitziet. Ze heeft een bloem in haar handen. Deze bloem verraad dat ze gedachten voor de buitenwereld schuil houdt. Eigenlijk zit ze vol met haat.
Thema: Haat en verdriet

Herfst

De ik-persoon is bang voor de dood. Ze vindt dat ze weinig in haar leven heeft bereikt.
Thema: Dood

Kind in het licht

Overal is het licht. Maar er is iets dat nog meer schijnt dat het licht, een klein gezichtje. Ik denk dat het over een baby’tje gaat.
Thema: (nieuw) leven

Onweer in het moeras

Het is stil. Dan het te onweren. De vogels vliegen weg. Het onweer is erg onverwacht en erg heftig. De ik-persoon schrikt er van.
Thema: Verandering

Vormkenmerken van de gedichten

De gedichten hebben ongeveer dezelfde lengte. Soms zijn de gedichten wat langer, soms wat korter. Je kunt wel zien dat de onderwerpen erg dicht bij mekaar liggen. Er zijn drie gedichten die de Herfst in de titel hebben.

Literaire stroming

Expressionisme, dit kun je goed herkennen aan de manier waarop Vasalis haar gevoelens weer probeert te geven.

Titelverklaring

De titel parken en woestijnen is een tegenstelling. In veel gedichten komen ook tegenstellingen voor. In de parken leven dieren en planten terwijl de woestijn niet meer is dan een grote zandbak zonder leven (een beetje overdreven, maar dat is om de tegenstelling duidelijker te maken)

Analyse van 3 gedichten

Angst

  • Strofe-indeling: Dit gedicht bevat geen strofe-indeling
  • Rijmschema: Als je naar de eerst 4 regels kijkt lijkt het een ABBA schema te zijn. Voor de rest van het gedicht gaat dit echter niet op. Het rijmschema: ABBACDECFDGHD
  • Benoeming van de rijm: De rijm in het gedicht is eindrijm en volrijm.

Beeldspraak & Stijlfiguren
  • Personificatie; Het ontluisterd licht treed de kamer binnen (regel 11 en 12)
  • Metafoor; De ik-persoon wordt bedolven onder het gepraat (regel 9)
  • Opsomming; De opsomming van alle angsten (regel 2,3,4,5)
  • Hyperbool; Het bijna voor alles bang zijn geweest is volgens mij overdreven.
  • Climax en anti-climax; Het toewerken naar een grote angst en het klein uitvallen van die angst

Parafrase
De ik-persoon verteld over haar angsten. Ze is voor veel dingen bang. Haar grootste angst is om eenzaam te zijn.

Interpretatie
De boodschap die de schrijfster wil afgeven is volgens mij dat je aan de meeste angsten wel gewend kan raken, maar dat je aan de angst om altijd alleen te zijn niet kunt wennen.

De weg terug

  • Strofe-indeling: Het gedicht is een sonnet. Het bestaat uit 14 regels. De eerst twee strofe zijn kwartrijnen. Daarna volgen twee terzinen.
  • Rijmschema: ABBACDDCEFGEFG
  • Benoeming van de rijm: De rijm in dit gedicht is eindrijm en volrijm.

Beeldspraak & Stijlfiguren
  • Metafoor ; De avondspin is een metafoor (regel 1)
  • Vergelijking ; “We” wordt vergelijken met twee lijken (regel 8)
  • Tautologie ; Gespannen is al strak (regel 9)
  • Alliteratie ; Ontdooien van vast verdriet (regel 13)

Parafrase
I: De avond is gekomen en de tijd lijkt stil te staan
II : De ik-persoon ligt stil en kijkt samen met iemand naar het lege plafond en wordt daar bang van.
III : Het begin te regenen en de regen komt tegen het raamkozijn
IV : De ik-persoon wil niet bewegen.

Interpretatie
Voor de ik-persoon lijkt de tijd stil te staan tot het begint te regen. Ze vindt het verschrikkelijk om weer te bewegen en wil eigenlijk liever dood blijven liggen.

In de herfst

  • Strofe-indeling: De eerste strofe is een terzet. De tweede strofe is een enkele regel. De derde strofe is een sextet.
  • Rijmschema: ABCDEADBBE
  • Benoeming van de rijm: Eindrijm

Beeldspraak & Stijlfiguren
  • Metafoor ; Het geopende hart is een metafoor (regel 5)
  • Tautologie;
    • Hol en leeg (regel 1)
    • Geel en amberen bomen (regel 2)
    • Pijndoend, schrijnend (regel 8)

Parafrase
De ik-persoon vergelijkt haar verdriet met de herfst. Het gaat om liefdesverdriet. Daar droomt ze ook steeds over.

Interpretatie
De schrijfster vergelijk de herfst met haar gevoel. Ze voelt zich sober en heef waarschijnlijk liefdesverdriet.
© 2008 - 2024 Dribbel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dichteres M. VasalisM. Vasalis (1909-1998) is een van de meest gelezen dichters van Nederland. Gedichten als ‘Tijd’, ‘Afsluitdijk’ en ‘De id…
Saoedi-Arabië - Feiten en CijfersSaoedi-Arabië beslaat het grootste deel van het Arabisch schiereiland. De Saoedische monarchie is aan het begin van de 2…
Vegetatie - de vele soorten op aardeVegetatie - de vele soorten op aardeSommige gebieden op aarde staan vol met bergen, andere bestaan uit eindeloze vlaktes. Soms is de aarde hard en rotsachti…

Bacteriële celmembraanDe bacteriële celenvelop omvat de cytoplasmatische membraan en de celwand, eventueel omgeven door een buitenmembraan of…
Boekverslag: Karakter (F. Bordewijk)Hier vindt u een verslag met een duidelijke samenvatting. Dit verslag kan als naslagwerk worden gebruikt. Ook als u dit…
Dribbel (56 artikelen)
Laatste update: 14-04-2008
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.