mijn kijk op

Hoe begin je aan Spaans leren

Veel mensen willen Spaans leren om diverse redenen. Het aanbod en de manieren om Spaans te leren zijn enorm.Taalcursussen bestaan er in allerlei soorten en prijzen. Het is een hele klus om een keuze te maken en vaak wordt dan ook een verkeerde keuze gemaakt en daarna geeft men het op. Jammer want hoe meer talen je kent, hoe leuker het is om te reizen. Van het kleine boekje met "Spaans voor op reis" tot een intensieve taalcursus in Spanje. De mogelijkheden op een rijtje met de voor- en nadelen.

Dagonderwijs of avondles

Zelf heb ik jarenlang lessen Engels, Frans, Duits, Italiaans en Spaans gevolgd in dagonderwijs en/of avondlessen. Deze traditionele vorm van les volgen is zonder twijfel de beste basis om de Spaanse taal te leren. Een boek, CD-rom, interactieve DVD, audiocassette kan nooit een mens vervangen en zal dat ook nooit kunnen. Als je dus echt een taal goed wil leren kijk dan uit voor lessen overdag of 's avonds die je kan volgen in een school of instituut. Het belangrijkste wat de lesgevers de leerlingen bijbrengen in deze vorm van leren is de grammatica. Zelf de grammatica, werkwoordvormen etcetera aanleren via een boek of andere methode is bijna onmogelijk. Het is niet de leukste kant van het leerproces maar vormt wel het fundament om verder op te bouwen. Wie dit deel links laat liggen komt vroeg of laat in de problemen. Een cursus Spaans met dagonderwijs of avondles zou ik iedereen en vooral de beginner aanraden.

Interactieve DVD of CD-Rom Spaans

Uitkijken met de prijzen is de boodschap bij allerlei taalcursussen die te koop aangeboden worden via internet en in winkels. Het is niet omdat een cursus honderden euro's kost dat hij beter is dan gelijkaardige producten die rond de dertig à vijftig euro kosten. Vergeet niet dat je zelf de grootste inspanning moet doen. Het voordeel hier is wel dat je kan leren wanneer je dat zelf wil, je bent niet gebonden aan de lestijden van scholen. Het beste is een niet al te dure cursus kopen op het niveau dat je aankan en dan de discipline opbrengen om wekelijks toch 2 à drie keer minstens een halfuur geconcentreerd aan de slag gaan met de cursus. De Prisma Interactief communicatietrainer Spaans is bijvoorbeeld al een heel goede start voor de goede uitspraak en de Eurotalk reeksen op DVD en CD zijn ideaal als Spaans voor beginners.

Al spelend Spaans leren met New Amigos

Eerder bij toeval kwam ik eens in een boekhandel het spel "New Amigos" tegen. Ik kocht de versie Nederlands-Spaans/Español-Holandés en ben er absoluut tevreden over. We speelden het met ons gezin elk op een verschillend niveau gedurende enkele maanden, elke week en het resultaat was verbluffend. Het spel is geschikt voor iedereen: beginner, gevorderd of expert en kan ook gespeeld worden met Spaanstaligen die Nederlands willen spreken. De uitspraak van alle taal-, quiz- en rollenspelkaarten is in standaard letters geschreven, bijvoorbeeld: guapo (gwaapoh). Het spel bestaat erin dat je woorden of zinnetjes moet vertalen. Het spel biedt de belangrijkste bouwstenen voor de dagelijkse conversatie zodat je snel kunt beginnen met communiceren. De van de spelkaarten categorieën zijn: woordenschat, tijdsuitdrukkingen, basisuitdrukkingen, getallen, werkwoorden, zinnen, eten & drinken, vervoegingen, dialoog en samenleving en cultuur.Met twee, drie of vier vrienden of familieleden die graag Spaans willen leren kan dit spel voor heel wat uurtjes leerrijk amusement zorgen.

Praktische Conversatiegids Nederlands-Spaans

De bekende kleine zakboekjes van een euro of vijf zijn excellent om gauw wat op te frissen en kunnen ook als miniwoordenboekje voor op reis worden gebruikt.Het is verbluffend hoeveel informatie in zo'n klein boekje vervat zit. Voor wie gemakkelijk een taal leert kan het zelfs een ideale eerste kennismaking zijn om te zien of de taal hem of haar wel ligt. De goedkoopste oplossing voor Spaans voor beginners.

Film, televisie, muziek

De Spaanse taal leren kan alleen als je ook de cultuur beter leert kennen en daar bieden film, televisie en muziek ook een mogelijkheid voor. Spaanse films met of (voor gevorderden) zonder ondertitels bekijken, afstemmen op het nieuws of het weerbericht van TVE, luisteren naar Spaanstalige muziek, het zijn allemaal manieren om de taal in allerlei geuren en kleuren te horen.

Spaans leren in Spanje

Na reizen in Spanje is de allerbeste methode natuurlijk een taalcursus in Spanje zelf volgen. Wie eventjes googelt kan meteen een overweldigend aanbod vinden. De zogenaamde "Cursos para Extranjeros" zijn zowat in alle steden van Spanje te vinden. Het is wel aan te raden om een beetje basiskennis te hebben want vaak kennen de docenten amper een woord Engels,laat staan Nederlands. Het gaat meestal wel om zomercursussen en de doelgroep van de cursussen zijn vanzelfsprekend vooral studenten.

Extra tip voor het leren van praktisch Spaans

Inschrijven op een nieuwsbrief van de Lidl in Spanje. Gewoon je email-adres invullen en je krijgt regelmatig aanbiedingen met foto's waarmee je snel dagdagelijkse woorden kan leren in het Spaans (groenten, fruit, huishoudelijke toestellen etcetera)
Inschrijven Nieuwsbrief
© 2009 - 2020 Guillermo, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Taalcursus Spaans in SpanjeSpaans leren in Spanje is ideaal! De Spaanse passie die de Spanjaarden toepassen in het dagelijks leven werkt aanstekeli…
Taalcursus: cursus Spaans volgenTaalcursus: cursus Spaans volgenVeel mensen willen een cursus Spaans volgen. Er zijn verschillende taalcursussen die worden aangeboden op verschillende…
Spaans leren in SpanjeSpanje en Spaans zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Er lijkt dan ook geen betere oplossing dan de taal Spaans te l…
Spaans leren: tipsWil je al langere tijd een nieuwe vreemde taal leren? Spaans kun je tegenwoordig overal studeren. Bijvoorbeeld door midd…

Engelse grammatica: The Past SimpleDe Past Simple, ook wel Simple Past genoemd, is de meest gebruikte vorm van de verleden tijd in het Engels. Hoe deze vor…
Bûter, brea en griene tsiis  Friese woorden en uitsprakenBûter, brea en griene tsiis Friese woorden en uitsprakenEr is een Fries gezegde dat als volgt gaat: "Bûter, brea en griene tsiis, wa't dat net sizze kin is gjin oprjochte Fries…
Bronnen en referenties
  • Eigen ervaring. Heb avondlessen Spaans gevolgd en volgde ook een zomercursus Spaans in Ronda

Reageer op het artikel "Hoe begin je aan Spaans leren"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Wouter Gribnau, 26-08-2011 06:24 #4
Dit artikel vind ik heel toegankelijk, vlot geschreven, leuk en origineel. Uiteraard is het niet compleet, ik denk ook niet dat dit de bedoeling is. Complimenten voor de auteur.

Ron, 30-03-2011 21:42 #3
Wens even te reageren op bovenstaand artikel en aan toe te voegen dat ik onlangs op een site stuitte die momenteel een Spaanse cursus aanbied en heb deze aangeschaft en wat blijkt dit is een volwaardige cursus die je op een interactieve wijze de Spaanse taal kan aanleren.Ende prijs is momenteel in aanbieding alsook zij bieden een 30dagen niet goed garantie aan.
Ron

Guillermo (infoteur), 06-07-2010 20:29 #2
Heb onderaan het artikel nog extra links en tips toegevoegd:-)

Débora López Rodríguez, 09-11-2009 17:21 #1
Taal en cultuur zijn inderdaad nauw met elkaar verbonden, de Spaanse taal leren aan de hand van films, liedjes of gezegdes biedt een levendiger manier om de Spaanse taal en haar omgagsvormen eigen te maken! Reactie infoteur, 12-11-2009
Inderdaad en het voordeel voor België en Nederland is dat we meestal ondertitelde films bekijken en geen gedubde versies zoals dat in Frankrijk en Spanje het geval is.
Met een DVD kan je dan kiezen om de ondertiteling uit te zetten en zo kan je veel leren.
Muziek is ook heel leuk, persoonlijk ben ik enorme fan van salsa muziek en de uitspraak van het Spaans van zuidamerikanen is vaak heel duidelijk. Bovendien is het ook heel vrolijke muziek en dat is lekker meegenomen natuurlijk.

Infoteur: Guillermo
Laatste update: Januari 2012
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Taal
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 4
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.
Schrijf mee!