Leren lezen in groep 3: AVI-lezen

Leren lezen in groep 3: AVI-lezen Het kleuteren is voorbij en voor je het weet zit de kleine uk in groep 3. Spelen komt hier minder aan bod en er worden diverse andere vaardigheden van het kind verwacht. Een van die vaardigheden betreft het lezen. Leren lezen in groep 3 is een hele opgave maar zeker ook een uitdaging voor kinderen in de leeftijd van 6 - 7 jaar. Toch is het belangrijk dat ieder kind goed leert lezen, hier heeft het de rest van zijn leven profijt van. Kleine kindjes worden snel groot, voor je het weet gaan ze naar groep 3 en volgen de ontwikkelingen zich in razend temp achter elkaar op. Voor menig kind is het flink wennen in groep 3. Spelen is er minder bij en ineens moet je verplicht op een stoel achter een tafel plaats nemen. Voor de kinderen in de leeftijd 6 - 7 jaar is de stap van groep 2 naar groep 3 dan ook best groot. In groep 3 wordt er ineens veel meer gevraagd van de kinderen.

Groep 3

Eenmaal in groep 3 moeten de kinderen aan bepaalde verwachtingen voldoen. Zo wordt er van ze verwacht dat ze:
  • achter een bureau zitten.
  • minder spelen.
  • stil zitten luisteren.
  • achter elkaar werkjes maken enz.

Hoe groot die stap van de kleuterschool naar groep 3 is blijkt wel wanneer ze het niet altijd eens zijn als er "weer" gewerkt moet worden en er is "alweer" geen tijd om te spelen. De vaardigheden die de kinderen in groep 3 gaan leren zijn onder andere:
  • rekenen.
  • lezen.
  • schrijven.
  • tellen.
  • verkeersles.

Lezen erg belangrijk

Iedere keer opnieuw blijkt hoe belangrijk lezen is in groep 3. In groep 3 wordt de basis gelegd om goed te kunnen lezen. Op school wordt veel aandacht besteed aan het lezen van woordjes, op tempo lezen, voordracht en begrijpend lezen. Vanaf dag 1 wordt het kind gestimuleerd om zelf te lezen, zo vaak en zoveel ze willen. Plezier hebben in het lezen is erg belangrijk. Zonder plezier in het lezen ziet het kind niet waarom lezen belangrijk, maar ook handig is. Als het kind ziet wat de voordelen zijn van lezen zal het snel een natuurlijke handeling worden (zoals dat nu bij ons het geval is). Het zal ze gaan opvallen hoe vaak ze iets moeten lezen.

Bibliotheek

De bibliotheek heeft boeken afgestemd op leeftijd en AVI-niveau. In de bibliotheek kan naar hartenlust worden gelezen. Het lekker ontspannen bladeren en plaatjes kijken mag niet worden vergeten. Een kind moet het gevoel hebben dat lezen leuk is en mag. Het moet niet opgedrongen worden, het kind gaat dan ook met tegenzin lezen op school en dat is niet de bedoeling. Veel lezen is van belang zolang het niet opgedrongen wordt.

Beginnen met lezen

Voor een pas lezend kind is het heel fijn als er regelmatig wordt voorgelezen. Vanzelf ontstaat de interesse voor de letters en het willen weten wat er voorgelezen wordt. Dan kunt u uw kind kennis laten maken met letters en woorden.

AVI-niveau

In groep 3 moeten de kinderen aan een bepaald niveau voldoen, het AVI-niveau. AVI staan voor Analyse Van Individualiseringsvormen. Aan het einde van groep 3 is het de bedoeling dat het kind AVI 2 niveau heeft gehaald. De AVI toets wordt ongeveer januari/februari afgenomen. Het kind wordt 1 op 1 getoetst aan de hand van een stuk tekst dat het kind hardop voor moet lezen. Tijdens deze test wordt er op 5 onderdelen getoetst:
  • F: of er een fout gelezen wordt.
  • S: spellend lezen.
  • O: of er een woord overgeslagen wordt.
  • T: of het kind er zelf een woord tussenvoegt.
  • V: of het kind een woord vervangt.

Verschillende mogelijkheden

Er zijn verschillende mogelijkheden waarop u uw kind met plezier kennis kunt laten maken met lezen of laten lezen. Het beste is om via school te zoeken naar bijvoorbeeld een tijdschrift of spelletje achter de computer die het beste bij het kind aansluit.
© 2008 - 2024 Nannie78, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
AVI-lezen: welk AVI-niveau heeft mijn kind?AVI-lezen: welk AVI-niveau heeft mijn kind?Er zijn verschillende AVI-niveaus om de leesvaardigheid van kinderen aan te geven. Deze AVI-niveaus worden aangegeven op…
Help uw kind met lezenRegelmatig komt het voor dat leerkrachten uit het basisonderwijs vragen aan ouders of er thuis geoefend kan worden met l…
Begrijpend luisteren is de basis voor begrijpend lezenBegrijpend luisteren is de basis voor begrijpend lezenBegrijpend luisteren gaat vooraf aan begrijpend lezen. Kinderen die veel worden voorgelezen, kunnen op die manier een gr…
Oude en nieuwe AVI-methode: niveaus voor de beginnende lezerOude en nieuwe AVI-methode: niveaus voor de beginnende lezerVanaf het moment dat jouw kind leert lezen op school, kom je plots op alle leesboekjes de vermelding ‘AVI’ tegen. De mee…

De Zweedse taal - De basisZweeds wordt voornamelijk gesproken in Zweden, maar ook indelen van Finland wordt Zweeds gesproken. In totaal wordt door…
Nederlandse taal: Stijlfiguren in het NederlandsNederlandse taal: Stijlfiguren in het NederlandsStijlfiguren zijn een veel gehanteerd middel door schrijvers en sprekers. Je zou stijlfiguren kunnen zien als subtiele t…
Nannie78 (33 artikelen)
Laatste update: 14-07-2017
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Taal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.