Landelijke kennisbasistoets voor leraren

Landelijke kennisbasistoets voor leraren Sinds het schooljaar 2012-2013 is het verplicht voor elke leraar in opleiding om de landelijke kennisbasistoets te maken. Deze toets test de vakkennis die je als startende docent hoort te beheersen. Er moet minstens een voldoende worden behaald, anders zal er geen diploma worden uitgereikt. De toets vindt plaats in het laatste jaar van de studie.

Basisniveau

Als controlemiddel heeft de overheid de landelijke kennisbasistoets ingevoerd. Om de kwaliteit van de leraren te waarborgen is er een toets die door elke leraar in opleiding gemaakt moet worden. Over het algemeen krijg je alle inhoudelijke stof in de opleiding die je volgt. Tijdens de kennisbasistoets wordt alle stof nog een keer getoetst. Er zijn twee toetsmomenten per jaar.

Opleidingen

Bij de volgende tweedegraads lerarenopleidingen worden de toetsen afgenomen
  • Frans
  • Duits
  • Scheikunde
  • Omgangskunde
  • Algemene- en Bedrijfseconomie
  • Aardrijkskunde
  • Biologie
  • Gezondheidszorg en welzijn
  • Wiskunde
  • Geschiedenis
  • Engels
  • Natuurkunde
  • Maatschappijleer
  • Pabo

Aanmelden voor de kennisbasistoets

Het aanmelden voor de toets loopt via de school waar de opleiding gevolgd wordt. Je zult een uitnodiging ontvangen per mail, vanaf daar word je doorgestuurd naar een online aanmeldformulier. Als je je wel aangemeld hebt maar niet bij de toets aanwezig bent dan is deze kans verloren en zul je moeten wachten op het volgende toetsmoment. Er worden geen individuele toetsen afgenomen.

Extra tijd

Het kan zijn dat je bij jouw school de afspraak hebt om extra tijd te krijgen bij het maken van toetsen. De toetsen worden alleen digitaal afgenomen. Mocht je een chronische ziekte of handicap hebben dan kun je de examencommissie van jouw school verzoeken om verlenging van de tijd. Het verzoek aan de examencommissie moet gelijk met de aanmelding voor de toets gedaan worden.

Uitslag

Ondanks dat het een meerkeuzetoets is, laat de uitslag wat langer op zich wachten. De organisatie gaat naar de gemaakte fouten kijken en naar de manier waarop de vragen zijn gesteld. Als foutieve vragen eruit zijn gehaald en er een cesuur is bepaald, worden de cijfers toegekend. Deze worden eerst doorgegeven aan de opleiding waar je de opleiding volgt. Zij zullen dit vervolgens aan jou mededelen. Als je het niet eens bent met de uitslag dan kun je bezwaar aantekenen bij de examencommissie van de school waar je de opleiding volgt. Dit moet binnen 2 weken gebeuren. Binnen enkele dagen na bekendmaking van de uitslag kun je via de website jezelf aanmelden voor de inzage van de toets. Hier kun je enkel zien wat je goed en fout hebt gedaan en verdere uitleg wordt er niet gegeven.

Toetsgids

Elke opleiding heeft een eigen toetsgids. In de gids staat welke stof je hoort te beheersen. Deze toets gaat enkel en alleen over vakkennis die je volgens de overheid dient te beheersen. Didactische vaardigheden worden niet door de overheid getest maar daar hebben de opleidingen zelf de verantwoordelijk voor. Dit testen ze gedurende de jaren in de stages en praktijkopdrachten.

Regels

  • Elke deelnemer moet zich legitimeren met je paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs. Daarnaast zul je ook je collegekaart bij je moeten hebben.
  • Deelnemers moeten minimaal 30 minuten in het toetslokaal blijven voordat ze weg mogen gaan.
  • Je zult altijd moeten afsluiten door op 'beëindigen' te drukken en uit te loggen.
  • Kladpapier en hulpmiddelen moeten na afloop ingeleverd worden.
  • Standaardegels die in het tentamenreglement staan van de hogeschool zijn ook van toepassing
© 2015 - 2024 Ecotravel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tegemoetkoming studiekosten leraren en docentenTegemoetkoming studiekosten leraren en docentenWie leraar wil worden in 2020 - 2021 kan gebruik maken van de tegemoetkoming studiekosten leraren en docenten, een soort…
Hoe vind ik een baan als leraar?Hoe vind ik een baan als leraar?Er zijn veel verschillende redenen te bedenken om het onderwijs in te gaan: een lang gekoesterde droom, het verlangen na…
Opleidingen voor werken in het onderwijsOpleidingen voor werken in het onderwijsWat betreft opleidingen voor werken in het onderwijs zijn de PABO en de HBO lerarenopleidingen het populairs. Deze oplei…
EHBO - brandwondenEHBO, Eerste Hulp Bij Ongelukken, het woord zegt het al. Bij EHBO gaat het er om dat je iemand kunt helpen als hij een o…

De opbouw van een boekverslagDe opbouw van een boekverslagHet maken van een verslag, en dan met name een boekverslag, kan erg lastig zijn. Vooral als je niet van lezen houdt of s…
Leren leren: de juiste studiemethode vindenLeren leren: de juiste studiemethode vindenIn de huidige, complexe maatschappij moet iedereen levenslang leren - niet enkel meer op de schoolbanken. De juiste stud…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jarmoluk, Pixabay
  • https://www.10voordeleraar.nl/toetsen/toetskalender
Ecotravel (5 artikelen)
Gepubliceerd: 27-11-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Studievaardigheden
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.