Boekverslag: Tami Hoag 'Dieper dan de doden'

Boekverslag: Tami Hoag 'Dieper dan de doden' Tami Hoag is de nummer één New York Times auteur van thrillers als 'Tot stof vergaan', 'Dubbelspel', 'De laatste engel' en 'Gekidnapt'. Ook in het boek 'Dieper dan de doden' slaagt ze er in om de lezer op een dwaalspoor te zetten en op deze manier de spanning er in te houden tot het einde van het verhaal. In dit boek vinden vier kinderen een dode vrouw in het bos en zorgen er voor dat er een zoektocht naar de moordenaar wordt gestart.

Gegevens

  • Titel: Dieper dan de doden
  • Oorspronkelijke titel: Deeper than the dead
  • Auteur: Tami Hoag
  • Eerste druk: 2010

Samenvatting

Het zal je maar overkomen, je rustige leven als lerares wordt van de ene dag compleet overhoop gehaald. Anne Navare wordt meegesleurd met de zoektocht naar een seriemoordenaar, wanneer een paar kinderen van haar klas een lijk in het bos vinden. Haar grootste prioriteit is er zijn voor de kinderen, maar daarnaast wordt ze ook gevraagd om te helpen in het onderzoek. En beiden lopen niet van een leien dakje. Hoe zou jij reageren als één van de kinderen opeens een vinger van een dood lijk toont, door een moeder woordelijk wordt aangevallen en ondertussen de seriemoordenaar achter jou hebben? Anne weet één ding, was die ene dag maar nooit gebeurd.

Hoofdpersonen

Juf Navare

Ze is de lerares van de kinderen en was een lieve en aardige vrouw. Maar daarom nog niet gemakkelijk in omgang, ze verdedigde het lot van haar leerlingen als een echte leeuwin.

Tony Mendez

Mendez is 36 jaar, slim, toegewijd en ambitieus. Hij had de kans gegrepen om de FBI's National Academy te volgen, en had op die manier kennis opgedaan van de nieuwe technologieën en daderprofielen.
'Hij had een vierkante kaak, was stevig gebouwd en had een donkere huid en een machosnor. zijn gezichtsuitdrukking was terughoudend, wat paste bij zijn beroep. Zijn handdruk was stevig, zonder poging iets te bewijzen.' (blz.40)

Wendy

Wendy is de hippe meid van de klas. Ze heeft over alles haar eigen mening en zal zich dan ook niet inhouden om deze mee te delen aan iedereen die het horen wil.
'Ze had lang blond haar als een zeemeermin, dat ze altijd droeg in de stijl van popidolen van wie Tommy nog nooit had gehoord.' (blz. 9)

Tommy

Hij is tien jaar oud en klasgenoot van Wendy. Tommy is de voorbeeldige jongen, die er niet mag aan denken om een regel te overtreden, het idee alleen al geeft hem al de nodige stress. Hij is een slimme jongen, die nooit opvalt.
'Zijn dagelijkse leventje was geordend en ingepland. Om zeven uur opstaan, om kwart over zeven ontbijt, om acht uur naar school. Hij zat tot tien over drie op school en moest om kwart voor vier thuis zijn. (...)' (blz.9)
'Zijn vader, een tandarts, was charmant en extravert. Zijn moeder was een beetje verkrampt, maar leek een aardige vrouw. (...) De Cranes waren het voorbeeld van een Amerikaans yuppengezin.' (blz. 19)
'Hij had de neiging op een afstandje staan en het humeur en het gedrag van de mensen om hem heen te observeren, en naar aanleiding daarvan te reageren. Van de kinderen die het lijk hadden gevonden, was hij de gevoeligste, en hij zou het meeste aangegrepen zijn door wat hij had gezien. Toch zou hij het minst geneigd zijn erover te praten.' (blz. 31)


Vince Leone

Vince is de deskundige op het gebied van seriemoordenaars of ook een profiler genoemd. Hij is een oude rot in het vak, die sinds 1971 bij de FBI werkt.
'In de herfst van 1975 was hij naar de afdeling Gedragswetenschappen in Quantico gekomen, op het moment dat de afdeling baanbrekend werk begon te verrichten. Dat hij die tijd had meegemaakt, had van hem en zijn collega's legendes gemaakt. Hij was achtenveertig en een legende. Niet slecht. Of misschien kenden deze mensen hem als de man die in zijn hoofd was geschoten en het had overleefd.' (blz.68)

Frank Farman

Hij is de vader van Dennis, één van de kinderen die het lijk hbben gevonden. Het is een macho, die eerst zijn leven zal regelen en dan zal kijken of zijn vrouw en zoon het ook goed hebben. Hij heeft een ouderwets idee over het leven en zijn werk als deputy. Waardoor hij een hekel heeft aan de jongere generatie zoals Tony Mendez.
'Het was geen nieuws dat Frank een seksist was.' (blz. 120)

Symbolen en motieven

Relatie ouders-kinderen

Niet alle leerlingen hebben een even goede relatie met hun ouders. Sommige dingen die evident lijken op vlak van opvoeding en liefde, ontbreken er, wat ook voor de nodige emotionele spanningen zorgt bij de kinderen. Gelukkig zijn er ook gezinnen waar alles perfect loopt en er ook voor zorgen dat het post-traumatisch gedrag van hun kinderen goed wordt opgevolgd.
'Anne was diep vanbinnen jaloers op Wendy's gezinsleven. Haar eigen jeugd was eenzaam geweest. Ze was toeschouwer geweest van de slechte relatie van haar ouders en had de ontsporing ervan zien voltrekken. Hoe warm en liefhebbend haar moeder ook was geweest, Anne had altijd geweten dat zij in haar moeders leven na haar vader kwam.' (blz.31)

Angst

Het idee dat er opeens van alles gebeurt in Oak Knoll, dat normaal gezien een rustig stadje is, zorgt voor de nodige spanning. Hoe komt het dat opeens mensen worden ontvoerd en vermoord? Wie is de volgende?
'Stel dat de moordenaar ons heeft gezien en ons nu ook wil vermoorden?' (blz. 109)

Woede

Dennis is niet de meest aardige jongen. Zo kan hij opeens heel boos worden en Cody, zijn vriendje/slaafje zomaar beginnen slaan.
'Hij stelde zich voor dat het kussen het gezicht van Juf Navarre was, en hij stompte en stompte tot ze niet meer dan een bloederige massa was.' (blz. 111)

Structuur en perspectief

Het boek bestaat uit vijfennegentig hoofdstukken. Het verhaal is in derde persoon geschreven en heeft een gesloten einde.

Thema

  • Ieder huisje heeft zijn kruisje.
  • Men kan niet altijd op het uiterlijk afgaan.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in Oak Knoll, USA, in de maand oktober 1985.
'Anne was geboren en getogen in Oak Knoll, een stadje met twintigduizend inwoners. Het was een beschaafd, gegoed stadje op een afstand van bijna twee uur rijden van Los Angeles.' (blz. 22)

Evaluatie

Fantastisch boek! Het boek leest vlot en vanaf het begin geraak je betrokken met het lot van de vrouwen en de kinderen. De lezer wordt continu op een dwaalspoor gezet door Tami Hoag. Naast spanning komen er veel emoties aan bod, die door het drama worden opgeroepen bij de kinderen en de ouders, die niet weten hoe ze moeten reageren op deze emoties.

Lees verder

© 2011 - 2020 Ibelle31, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Bezienswaardigheden in New YorkNew York is een stad waar je eens geweest moet zijn. Je kunt er winkelen, maar er zijn ook veel bezienswaardigheden. Wel…
Wat te doen in New York?Wat te doen in New York?Wat te doen in New York? New York, de grootste stad van de Verenigde Staten is altijd erg populair onder toeristen. Gaat…
Richard Kuklinski moorden op KerstavondEen van de meest spraakmakende moordenaars in de geschiedenis van de Amerikaanse georganiseerde misdaad is misschien nog…

Boekverslag: The Catcher in the RyeBoekverslag: The Catcher in the RyeEen 16-jarige jongen, Holden Caulfield zit op internaat in Pennsylvania. Na een schorsing besluit hij om naar New York t…
Stromingen organisatiekunde: human relations & revisionismeStromingen organisatiekunde: human relations & revisionismeDit is een samenvatting uit H2, Toegepast Organiekunde van P. Thuis. De gedragskundige of human relationsbenadering in d…

Reageer op het artikel "Boekverslag: Tami Hoag 'Dieper dan de doden'"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Ibelle31
Laatste update: 28-05-2016
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Schrijf mee!