InfoNu.nl > Educatie en School > Samenvattingen > Boekverslag: Tami Hoag 'Doodsengel'

Boekverslag: Tami Hoag 'Doodsengel'

Boekverslag: Tami Hoag 'Doodsengel' Tami Hoag is de nummer één New York Times auteur van thrillers als 'Tot stof vergaan', 'Dubbelspel', 'De laatste engel' en 'Gekidnapt'. Haar boeken zijn wereldwijd een groot succes en werden ook al gebruikt om te verfilmen. In 'Doodsengel' wordt een zelfmoord nauwkeuriger bekeken, aangezien er toch enkele zaken wijzen op een eventuele moord.

Gegevens

  • Titel: Doodsengel
  • Oorspronkelijke titel: Dust to dust
  • Auteur: Tami Hoag
  • Eerste druk: 2000

Samenvatting

Wanneer de zoon van Kovac's ex-collega opgehangen wordt aangetroffen, wordt de zaak afgesloten als zelfmoord. Maar Kovac en zijn collega Liska zijn er van overtuigd dat er meer achter zit. Vooral wanneer ze vernemen dat Andy, het slachtoffer, bij interne zaken werkte en een oude zaak terug aan het uitzoeken was. Het feit dat hij homo is, maakt de zaak er niet makkelijker op.
Ook al krijgen ze nergens steun, ze bijten zich in de zaak vast en hopen zo de waarheid aan het licht te brengen.
Niemand kon echter op voorhand vermoeden dat ze hier ook hun eigen leven mee op het spel zetten.

Hoofdpersonen

Nikki Liska
Liska is een 32 jarige moeder van 2 kinderen. Ze is gescheiden van Speed, een undercover agent.
Bijnaam Tinkerbell of Tinks.
'Scandinavisch blond haar, geknipt in een slordige Peter Pan stijl, ogen zo blauw als een meer op een zonnige dag. Vrouwelijk maar onmiskenbaar atletisch. Ze had in de jaren dat ze bij de politie zat meer arrestaties verricht dan de helft van hun mannelijke collega's.' (blz.11)

Sam Kovac
Bijnaam Kojak
'Zijn gezicht was een rechthoek vol stresslijntjes, een paar littekens en een scheve haviksneus die goed paste bij de sardonisch vertrokken mond die half verscholen ging onder de vereiste agentsnor. Zijn haar was meer grijs dan bruin. (...) Hij was nooit knap geweest in de gebruikelijke zin van het woord, maar joeg de vrouwen ook geen schrik aan - in ieder geval niet vanwege zijn uiterlijk.' (blz.18)

'Twee mislukte huwelijken waren niet iets om over op te scheppen. Hij had een hoop slechte herinneringen en een dochter die hij niet meer had gezien sinds ze een baby was geweest.' (blz.28)

'Meestal vond Kovac het wel goed dat hij geen privé-leven had. In zijn werk voelde hij zich thuis. Hij wist wat hij ervan kon verwachten. Op zijn werk wist hij wie hij was. Hoe hij in het geheel paste. Wat hij doen moest. Zonder zijn penning was hij in al die dingen nooit goed geweest.
Er waren ergere dingen dan carrière te maken bij de politie. het grootste deel van de tijd hield hij van het werk, zij het niet van de politieke spelletjes die ermee gepaard gingen. Hij was goed in zijn werk. Niet opvallend, niet opzienbarend.' (blz.64)

Ace Wyat
'Wyat was al een ster geweest, een levende legende, op weg naar de hoogste regionen van politie en elders. Na zijn successen binnen het politiekorps had hij zijn geluk beproefd in de wereld van de televisie. Hij had zijn functie als hoofdinspecteur van de Criminele Onderzoekafdeling behouden terwijl hij optrad als presentator van een plaatselijke kruising tussen America's most wanted en een motiverende infomercial.' (blz. 19)

Amanda Savard
Inspecteur van Interne Zaken. Andy Fallon werkte voor haar.

Structuur

Het boek bestaat uit een proloog, negenendertig hoofdstukken en een epiloog.
Het heeft een gesloten einde.

Thema

  • Ieder huisje heeft zijn kruisje.
  • De waarheid van het verleden onder ogen willen en kunnen zien.

Symbolen en motieven

Familieband
'Als er één band was die nooit echt helemaal gebroken kon worden, zelf niet om eigen bestwil, was het die met je familie.' (blz. 167)

Macht versus ervaring
Kovac en Amanda Savard zijn kat en hond tijdens het onderzoek. Kovac wil namelijk informatie over Andy, die Amanda niet wil geven.
'Ze was gewend aan een machtspositie en had ook een hogere rang dan Kovac, maar hij was qua jaren en ervaring duidelijk haar meerdere. Die wetenschap gaf haar een ondergeschikt gevoel, alsof ze een klein meisje was dat alleen maar speelde dat ze een belangrijke baan had.' (blz. 180)

Vaderliefde
Zowel Kovac als Mike hebben hun kinderen ontgoocheld, en de rug gekeerd. En hoewel ze te trots zijn om het toe te geven, beiden missen hun kinderen.

Tijd

Het heden

Plaats

USA - Mineapolis

Perspectief/Vertelwijze

De vertelvorm is in de derde persoon.

Evaluatie

In het begin had ik wat moeite met alle namen die de revue passeerden. Maar na een tijdje werd ik meegenomen in het verhaal en was ik aangenaam verrast. Het verhaal gaat soms traag vooruit, maar je blijft verder lezen en je wil weten hoe het verder gaat. ik hou van het personage Kovac, hij is een doorbijter en laat de zaak zeker en vast niet los. Dit boek vind ik persoonlijk een aanrader.

Lees verder

© 2011 - 2019 Ibelle31, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Boekverslag: Marianne Fredriksson 'Elisabeths dochter'Boekverslag: Marianne Fredriksson 'Elisabeths dochter'Marianne Fredrikson (1927 - 2007) was een Zweedse schrijfster. Ze is onder andere gekend van 'De kracht van een vrouw',…
Boekverslag: Philipp Vandenberg 'Het graf van Campo Santo'Boekverslag: Philipp Vandenberg 'Het graf van Campo Santo'Philipp Vandenberg (1941) is een Duitse auteur. Hij is gekend als auteur van historische romans zoals 'Het Sixtijnse geh…
Boekverslag: Peter James 'Doodsimpel'Boekverslag: Peter James 'Doodsimpel'Peter James (1948) is een Britse auteur die hoort tot het lijstje van bestverkopende thrillerauteurs. Zijn werk is onder…
Boekverslag: Philipp Vandenberg 'Het Sixtijnse geheim'Boekverslag: Philipp Vandenberg 'Het Sixtijnse geheim'Philipp Vandenberg (1941) is een Duitse auteur. Hij is gekend als auteur van historische romans zoals 'Het geheim van de…

Reageer op het artikel "Boekverslag: Tami Hoag 'Doodsengel'"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Ibelle31
Laatste update: 27-09-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Schrijf mee!