InfoNu.nl > Educatie en School > Samenvattingen > Boekverslag: Brian Freeman 'Verdorven'

Boekverslag: Brian Freeman 'Verdorven'

Boekverslag: Brian Freeman 'Verdorven' Brian Freeman is een Amerikaanse auteur, geboren in Chicago. Op 41-jarige leeftijd schreef hij zijn debuutroman 'Verdorven'. Dit was onmiddellijk een succes, het boek werd genomineerd voor verschillende awards. Dit zorgde er voor dat er een vervolg van boeken kwam met Jonathan Stride in de hoofdrol.

Gegevens

 • Titel: Verdorven
 • Oorspronkelijke Titel: Immoral
 • Auteur: Brian Freeman
 • Eerste druk: 2005 voor de Nederlandse vertaling

Samenvatting

Rachel, een tienermeisje, verdwijnt op een avond. Niemand weet wat er gebeurt is, dus wordt Jonathan Stride op de zaak gezet. Het feit dat er nog een onopgeloste zaak loopt over een verdwijning van een tienermeisje, helpt de zaak niet echt. De media springt onmiddellijk op de nieuwe zaak en dwingt Stride om antwoorden te zoeken. De zoektocht is niet evident, tot er een paar getuigen opduiken en in de richting van Rachels stiefvader, Graeme wijzen. Op Graemes computer wordt een naakt foto gevonden. Hij beweert hier niets van te weten en ontkent ook het feit dat hij met Rachel meerdere malen naar bed is geweest. Het komt tot een proces tegen Graeme. 4 jaar later komen er echter meer bewijzen boven water wat de zaak er niet makkelijker op maakt. Stride zit in een gigantisch kluwen van leugens en bedrog en hoopt toch de waarheid te ontdekken.

Hoofdpersonen

Jonathan Stride

Zijn vrouw, Cindy, is gestorven aan kanker.

'Hij was Kerry kwijtgeraakt aan een monster, en tegelijkertijd had een ander monster Cindy opgeëist. De tragedie had de vlam achter zijn ogen gedoofd en hem ouder gemaakt. Hij kon het in zijn gezicht zien, dat verweerd was en onregelmatig. Een netwerk van lijntjes, die voldoende zeiden, liep over zijn voorhoofd. Zijn zwarte haar, dat hier en daar wat grijs werd, was kort en zat in de war. Een slordige lok hing over zijn voorhoofd. Hij was eenenveertig, maar voelde zich vijftig.' (blz. 22)

‘Zelfs een jaar nadat ze gestorven was, rook hij nog steeds Cindy in het huis. Misschien kwam het omdat hij vijftien jaar dezelfde geur van parfum en bloemenzeep had geroken, maar zijn verbeelding herinnerde zich alles zo duidelijk dat het voor hem nog realiteit was.’ (blz. 47)

‘Hij wist niet of hij de kracht had om alles weer opnieuw te doen, of de mogelijkheid van een nieuwe mislukking onder ogen te zien. Maar ook ditmaal zou hij alleen door de hel moeten gaan. Zonder Cindy.’ (blz. 54)

‘Hij had geen gladde, perfecte gelaatstrekken maar meer het uiterlijk van een zeeman die veel stormen had doorstaan. (…)‘ (blz. 142)

Graeme Stoner

Stiefvader van Rachel.
‘Zijn chocoladebruine haar was kortgeknipt, het kapsel van een leidinggevend persoon. (…) Zijn gezicht was breed en zacht, zonder opvallende jukbeenderen of vooruitstekende kin.’ (blz. 28)

Emily Stoner

Moeder van Rachel, weduwe van Tommy en vrouw van Graeme.

‘Emily was een paar jaar jonger dan Stride, maar geen schoonheid. Stride kon zien dat ze vroeger knap was geweest, maar dat ze niet op een mooie manier oud was geworden. Haar blauwe ogen stonden vermoeid en waren zwaar opgemaakt. (…) Haar donkere haar was kort, sluik en niet gewassen.’ (blz.29)

‘Toen haar vader stierf, werd de afstand tussen Rachel en mij nog groter. Ik hoopte dat we na mijn huwelijk met Graeme opnieuw een gezin zouden vormen. Maar naarmate ze ouder werd, begon het steeds erger te worden.’ (blz. 32)

‘Ze zou moeten zeggen hoeveel ze Rachel miste, terwijl ze zich tegelijkertijd afvroeg wat ze nu precies deed. Ze zou Graemes hand vasthouden om steun te zoeken, maar zou niets in zijn levenloze greep voelen.’ (blz. 76)

" 'Ik hield zielsveel van haar. Nog steeds. Ik weet hoeveel pijn ze heeft geleden, en ik zou alles doen om haar weer te bereiken. Ik ben er nooit in geslaagd. Het verscheurde me vanbinnen. Het zal altijd de grootste spijt in mijn leven zijn dat ik er niet in geslaagd ben om die kloof tussen ons te overbruggen.' " (blz. 219)

Rachel Deese

17 jarig meisje. Hield enorm veel van haar vader, Tommy. Ze was acht jaar toen hij stierf. En ze blijft hem na zijn dood verafgoden, dit ten koste van haar relatie met Emily en Graeme.

“’Rachel hield te veel van zichzelf. Ze was altijd eigenwijs en zelfverzekerd. Wij waren het aan wie ze een hekel had. Of aan mij.’ Emily schudde het hoofd.” (blz. 32)

‘Rachel hield Tommy’s hand triomfantelijk vast. Ze liepen samen naar de attractie, en toen keek Rachel om. Ze riep alsof het een fantastische grap was: ‘Fuck you, mama’.” (blz. 42)

‘Maar het belangrijkste was dat in de gedachten van haar dochter Tommy nooit gestorven was. Hij werd een vast deel van haar herinneringen.’ (blz. 43)

“’Papa heeft altijd gezegd dat als hij zou sterven jij de oorzaak van zijn dood zou zijn,’zei ze. En zo was de oorlog begonnen.” (blz. 44)

Geniet van aandacht (positief of negatief).
"'Ze is een slijmjurk', onderbrak Sally. 'Bij psychologie past ze alle theorieën van de leraren op gebroken gezinnen toe. Bij Engels vindt ze de gedichten van de leraren zo mooi. Voor wiskunde neemt ze extra lesmateriaal mee naar huis.'" (blz.18)

‘Dit was geen meisje dat er tussenuit zou knijpen om stiekem dood te gaan.’ (blz. 51)

‘Wat Rachel betrof zou de pijn over Tommy’s dood nooit weggaan. En de enige oplossing bleek steeds weer het opnieuw straffen van haar moeder te zijn.' (blz. 78)

‘Ze gebruikte mensen tot ze hen niet meer nodig had en liet ze dan gewoon links liggen.’ (blz. 134)

Maggie Bei

Brigadier van de afdeling Recherche, met Stride als chef.

'Maggie was nauwelijks een meter vijftig, (...). Bij de andere agenten verdween ze in het niet. Maar ze sprongen bijna in de houding als ze met haar vinger in hun richting was.' (blz.24)

'Haar gezicht was aardig en expressief, ze had fonkelende, amandelvormige ogen en een enigszins matgouden huid.' (blz. 25)

‘Hij en Maggie werkten nu zeven jaar als team samen. Ze was een Chinese immigrant, wier openlijke uitlatingen tijdens politieke bijeenkomsten in haar studententijd op de universiteit van Minnesota het haar onmogelijk maakten naar huis terug te keren. Toen Stride haar direct na haar studiejaren had aangenomen, bleek ze een vlugge leerling te zijn. (…) Hoe langer ze samenwerkten, hoe meer Maggie opbloeide. Ze werd grappiger, opener en was in staat om om zichzelf te lachen, (…) En in die periode werd ze verliefd op Stride.’ (blz. 50)

Andrea Jantzik

Gescheiden vrouw. Lerares, Kerry McGrath was een leerling van haar. Begint een relatie met Stride.

‘Ze was ongeveer vijfendertig jaar, droeg een fleecejack dat ze tot haar hals had dichtgetrokken, en een nieuwe, gitzwarte broek. Ze zag eruit als een ex-cheerleader, had een slank lichaam, was atletisch gebouwd en had kort, blond haar dat in laagjes waren geknipt. Haar ogen waren lichtblauw. Ze had een opgewekt gezicht, een wipneus en wangen die nu rood waren van de kou.’ (blz. 56)

‘Ze had een cynisch lachje waardoor hij het gevoel kreeg in een spiegel te kijken. (…) Het verlies had bij haar zijn tol geëist, precies zoals bij hem.’ (blz. 57)

Kevin Lowry

Vriendje van Sally.
'Zijn schouders waren breed en gespierd. Een footballspeler.' (blz. 7)

‘Een stevig gebouwde jongen, zwaar en sterk, met blond haar dat bijna tot op zijn hoofdhuid was weggeschoren.’ (blz. 130)

Kan goed opschieten met Rachel.
“’Ik ben bang dat zijn enige zwakke punt Rachel is. Hij was altijd van plan haar te redden. Maar Rachel had niet veel interesse om gered te worden. (…) Niet dat ik een hekel aan Rachel had, maar Ze zou nooit de juiste persoon voor Kevin zijn geweest.’” (blz. 110)

Sally

'Sally had een rond gezicht met verwarde, kastanjebruine krullen, die tot haar schouder reikten en nu om haar rode wangen wapperden. In haar strakke spijkerbroek en rode parka was het een leuk, jong meisje. Maar niemand zou beweren dat ze knap was. Geen adembenemend type. Niet zoals Rachel.' (blz. 17)

Serena Dial

Werkt op het bureau van de sheriff in Clark County, Nevada. Is collega van Cordy.

Titelverklaring en thema

 • Verdorven slaat op vele personages in het boek. Zo is Stride verdorven door het verleden.
 • Waar rook is, is vuur...

Structuur en opdracht

 • Het verhaal bestaat uit een proloog, 4 delen en 51 hoofdstukken.
 • Als lezer krijg je het standpunt van verschillende personages, onder andere: Stride, Emily, Bird Finch, ... .
 • Het boek is opgedragen aan Marcia.

Symbolen en motieven

 • Eenzaamheid: ‘Hij (= Graeme) zei altijd de juiste woorden, hij behandelde haar (= Emily) goed en gaf haar alle vrijheid om haar eigen leven te leiden. Maar hij deed niet alsof er nog enige passie tussen hen bestond. Ze vroeg zich af of hij ooit wel iets voor haar gevoeld had.’ (blz. 37)
 • Moederliefde: ‘Ze had voor zichzelf al lang geaccepteerd dat Rachel nooit zou beseffen hoeveel Emily van haar hield, ondanks het venijn dat het meisje al die jaren in haar richting had gespuid. Zelfs toen had ze geprobeerd niet meer van haar te houden, lukte dat niet!’ (blz. 38)
 • De moed opgeven: ‘Ze hadden gewonnen, allemaal. Tommy, Rachel en nu Graeme. Ze had zolang tegen hen gevochten, maar het was de pijn en de miserie niet meer waard.’ (blz. 128)
 • Onzekerheid: Stride is er van overtuigd dat ze iets over het hoofd zien tijdens het onderzoek.

Tijd en plaats

Het verhaal gaat over meer dan vier jaar en speelt zich zowel in Duluth, Minnestota als Las Vegas, Nevada af.

Perspectief/Vertelwijze

De vertelvorm is in de derde persoon.

Evaluatie

Ik vond het einde wat vergezocht, maar het was zeker en vast de moeite waard om dit boek te lezen. En één ding is zeker: ik had een andere verdachte in gedachten. Het verhaal greep me aan van in het begin en ik moest en zou het uitlezen. De personages zijn goed beschreven en het feit dat ze elk wel hun verleden hebben, maakt hen best wel interessant. Het smaakt naar nog, dus ik zal zeker en vast nog boeken van Freeman lezen!

Lees verder

© 2010 - 2018 Ibelle31, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Fast and Furious 7Fast and Furious 7Het opnames voor de zevende deel van de Fast and Furius filmreeks werden opgeschrikt door het overlijden van Paul Walker…
Boekverslag: Peter James 'Doodsimpel'Boekverslag: Peter James 'Doodsimpel'Peter James (1948) is een Britse auteur die hoort tot het lijstje van bestverkopende thrillerauteurs. Zijn werk is onder…
Boekverslag: Linwood Barclay 'Zonder een woord'Boekverslag: Linwood Barclay 'Zonder een woord'Linwood Barclay (1955) is een Canadese schrijver. 'Zonder een woord' is zijn eerste thriller. Ondertussen zijn er al ver…
Las Vegas: Hotels aan de StripLas Vegas: Hotels aan de StripLas Vegas, de stad waar miljoenen bezoekers per jaar komen en waar je ontzettend veel kunt gokken. De gokautomaten staan…

Reageer op het artikel "Boekverslag: Brian Freeman 'Verdorven'"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Ibelle31
Laatste update: 27-09-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Schrijf mee!