Boekverslag: Erica Spindler 'De zwarte engel'

Boekverslag: Erica Spindler 'De zwarte engel' Erica Spindler (1957) is een Amerikaanse schrijfster, die romans en romantische thrillers schrijft. Erica Spindler is onder andere auteur van 'Koud om het hart', 'De indringster', 'Tot in de dood', 'Voor het oog van de duivel' en 'Kwaad bloed'. Haar boeken zijn inmiddels in meer dan 25 landen gepubliceerd. 'De zwarte engel' vertelt het verhaal over de zoektocht naar de persoon die mishandelde vrouwen wreekt.

Gegevens

  • Titel: De Zwarte Engel
  • Oorspronkelijke titel: All fall down
  • Auteur: Erica Spindler
  • Eerste druk: september 2005

Samenvatting

Melanie vormt samen met haar zussen Mia en Ashley een drieling. Ook al lijken de drie zussen als twee druppels op elkaar, verschillen ze qua karakter enorm van elkaar. Wat er voor zorgt dat hun relatie niet altijd even fantastisch is.

Melanie is een zelfstandige vrouw, die haar job als rechercheur enorm serieus nam. Wanneer ze voor de eerste keer met een moordzaak geconfronteerd wordt, ontmoet ze Connor Parks, een ongelikte beer, maar met kennis van zaken. Hij werkt bij de FBI en maakte profielen op van misdadigers. Niets wijst er op dat Connor Melanie zal helpen bij de zaak van haar leven: de zoektocht naar de Zwarte engel.

Melanie is er namelijk van overtuigd dat er een seriemoordenaar ongemoeid mannen vermoordt, die hun vrouwen mishandelen. Er vallen namelijk veel te veel doden op heel unieke manieren. Dus gaat Melanie samen met Connor op onderzoek. In het begin is het enkel gissen, maar na een tijd geraakt Melanie op het goede spoor, dat echter dichter en dichter naar haar toe komt. Meer zelf, ze wordt zelf verdachte nummer één, waardoor ze geïsoleerd geraakt en zelf op zoek moet gaan naar de ware dader.

Hoofdpersonen

Melanie May

Melanie is een gescheiden vrouw met een zoontje, Casey.

'Ze was een goede agent, die een probleem methodisch benaderde, maar tegelijkertijd met een creativiteit die alleen de beste rechercheurs aan de dag legden.Ze was ongeduldig, maar liet zich daardoor nooit verleiden tot slordigheid.Ze was licht ontvlambaar, maar vriendelijk, direct en zich scherp bewust van goed en kwaad, en als ze uit haar tent werd gelokt, kon ze erg grappig uit de hoek komen. (...)' (blz 233)

Ashley May

Ashley is alleenstaand en voelt zich het vijfde wiel bij haar zussen. Ze is er dan ook van overtuigd dat Melanie en Mia een betere band met elkaar hebben, dan met haar.

Mia May

Mia is getrouwd met Boyd. Ze was de zus die liever haar zorgen en emoties negeerde, dan er mee geconfronteerd te worden.

Connor Parks

'Hij was slim, eerlijk, respectabel, maar hij stak zijn mening niet onder stoelen of banken, ook als deze niet politiek correct was. (...) Hij was echter niet uit op roem, en een hielenlikker was hij al helemaal niet. Sterker nog, het laatste waaraan hij behoefte scheen te hebben, was aandacht. Soms wekte hij de indruk alsof hij in het openbaar helemaal niet met de zaak geassocieerd wilde worden.' (blz. 206)

Veronica Ford

Hulpofficier van justitie en vriendin van Mia en Melanie. Door hun vriendschap, ontstaat er toch wel enige wrevel tussen de drie zussen.

'Ze had een reputatie opgebouwd van een voorzichtige aanklager, die zich echter volledig vastbeet in een zaak als ze ervan overtuigd dat ze kon winnen. Veronica haatte elke vorm van geweld, en ze haatte het laffe uitschot dat door de stad zwierf en zich vergreep aan de zwakkeren. Aan vrouwen, kinderen, bejaarden. Daarom had ze haar leven eraan gewijd dat tuig te laten boeten. (...)' (blz. 25)

Structuur

Het boek bestaat uit zevenenzestig hoofdstukken en heeft een gesloten einde.

Thema

  • Ieder huisje heeft zijn kruisje.
  • De waarheid van het verleden onder ogen willen en kunnen zien.

Symbolen en motieven

Onzekerheid

De zussen zijn elk op hun manier onzeker. Melanie is onzeker over de toekomst van haar zoontje, May over de relatie met haar man en Ashley over de vriendschap tussen Veronica en haar zussen.

Jaloersheid

Ashley is er van overtuigd dat haar zussen een sterkere band hebben onder elkaar dan met haar en ze maakt dit continu duidelijk.

Betrouwbaarheid/twijfel

De vriendschap met Veronica, zorgt voor de nodige twijfel tussen de zussen.

Vaderliefde

Bij gebrek aan liefde van hun vader, zijn de zussen heel wantrouwig naar mannen toe.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in 2000, in de stad Charlotte in North Carolina, Amerika

Perspectief/Vertelwijze

Het verhaal is een personale vertelsituatie.

Evaluatie

Het boek kan je niet echt een thriller noemen, maar in ieder geval ben je als lezer tot op het einde op zoek naar de dader. Het feit dat je het perspectief van de drie zussen kan volgen, zorgt er voor dat je de drie standpunten begrijpt. Het een ontspannen boek met een onverwachte ontknoping, niet meer of niet minder.

Lees verder

© 2010 - 2020 Ibelle31, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Charlotte BrontëCharlotte Brontë is waarschijnlijk de beroemdste van de Brontë-zussen. Ze werd vooral beroemd door haar klassieker "Jane…
Boekverslag: Karel en de ElegastHier vindt u het boekverslag van Karel en de Elegast. Dit is een oud middeleeuws verhaal dat bewaard is gebleven en vert…
De schrijfster Anne BrontëDe schrijfster Anne BrontëAnne Brontë was de jongste van de Brontë-zussen en is het minst bekend. Dit is niet het gevolg van een gebrek aan kwalit…

Boekverslag "Een hart van Steen"Boekverslag "Een hart van Steen"Dit is een samenvatting/boekverslag van het boek 'Een hart van steen' van Renate Dorrestein:Een meeslepend verhaal over…
Boekverslag: Moederkruid, Carry SleeBoekverslag: Moederkruid, Carry SleeHet boek Moederkruid is geschreven door Carry Slee. Het verhaal gaat over een meisje en haar gezinsituatie, die steeds s…
Bronnen en referenties
  • http://www.hebban.nl/auteurs/erica-spindler#offset_0 - bezocht op 27/09/2015

Reageer op het artikel "Boekverslag: Erica Spindler 'De zwarte engel'"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Ibelle31
Laatste update: 18-10-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!