InfoNu.nl > Educatie en School > Samenvattingen > Boekverslag: Marianne Fredriksson 'Elisabeths dochter'

Boekverslag: Marianne Fredriksson 'Elisabeths dochter'

Boekverslag: Marianne Fredriksson 'Elisabeths dochter' Marianne Fredrikson (1927 - 2007) was een Zweedse schrijfster. Ze is onder andere gekend van 'De kracht van een vrouw', 'Inge en Mira' en 'Anna, Hanna en Johanna'. Hier vind je het boekverslag van haar boek 'Elisabeths dochter', die het verhaal vertelt van een moeilijke relatie tussen moeder en dochter.

Gegevens

  • Titel: Elisabeths dochter
  • Oorspronkelijke titel: Alskade barn
  • Auteur: Marianne Fredriksson
  • Pagina's: 385
  • Eerste druk: 2001

Samenvatting

Wanneer Katarina haar vriend Jack vertelt dat ze zwanger is, reageert hij niet zoals ze had gehoopt. Haar broer en zijn gezin vangen haar op en zorgen ervoor dat ze haar rust terug vindt. Erika, de vrouw van Olof, motiveert Katrina om op zoekt te gaan naar zichzelf en ondertussen ook haar relatie met haar moeder te verbeteren. Door elkaars verleden te begrijpen, gedragen ze zich langzaam maar zeker meer als moeder en dochter.

Hoofdpersonen

Katarina: dochter van Elisabeth
'Het klopte dat ze dol op mannen was en buitensporig genoot van elke nieuwe verliefdheid' (blz 9)
'Ze had nooit langer verhoudingen gehad, hoogstens een halfjaar, wat ongeveer overeenkwam met de duur van een verliefdheid.' (blz 10)

Elisabeth: gescheiden vrouw met 2 kinderen
'We hebben dezelfde kin en hetzelfde hoge voorhoofd, dezelfde besliste uitdrukking op ons gezicht en hetzelfde dikke blonde haar. En we zijn even lang. (...) Maar onze ogen zijn verschillend.' (blz 28)

Olof: broer van Katrina en vader van 2 geadopteerde zoontjes (Jon en Sam), predikant
'Mijn broer en ik zijn altijd goede vrienden geweest. We houden van elkaar. Met hart en ziel, eigenlijk.' (blz 53)

Erika: vrouw van Olof
'Erika is alles wat je van een predikantenvrouw kunt verwachten, ze bakt brood en koekjes, zorgt er zonder klagen voor dat het huis schoon en opgeruimd is, verzorgt de koffie na afloop van de kerkdienst en luistert naar de ellende en de zorgen van oude dametjes.' (blz 54)
'(...) En plotseling besef je dat deze huisvrouw en moeder razend intelligent is. En intuïtief.' (blz 55)

Jack: Amerikaanse vriend van Katarina, hij is getrouwd en heeft 2 kinderen

Structuur

Het boek bestaat uit 42 hoofdstukken.

Thema

De geschiedenis kan zich steeds herhalen, maar met enig moed kan je ze ook stoppen.

Symbolen en motieven

  • Jaloersheid: Katarina is jaloers op Erika. Omwille van haar relatie met Elisabeth, ze zijn nauw bevriend. Een relatie die ze helemaal niet heeft met haar moeder.
  • Angst: Katarina is bang van Jack.
  • Schuldgevoel: Elisabeth voelt zich enorm schuldig ten opzichte van haar dochter. In het verleden zijn dingen gebeurd, die ze zichzelf niet kan vergeven. 'Mijn schuld, dat zijn de muren die tussen ons in staan.' (blz. 110)

Tijd

1 jaar

Plaats

Zweden

Perspectief/Vertelwijze

Het verhaal is in derde persoon geschreven. Elisabeth schrijft ook brieven naar haar dochter in de ik-persoon.

Evaluatie

Het boek zit vol emoties en de emoties van de familieleden wordt heel mooi omschreven. Fredriksson kan als geen ander het leven van een vrouw beschrijven. Ik ben alvast fan!

Lees verder

© 2009 - 2019 Ibelle31, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Boekverslag: Philipp Vandenberg 'Het graf van Campo Santo'Boekverslag: Philipp Vandenberg 'Het graf van Campo Santo'Philipp Vandenberg (1941) is een Duitse auteur. Hij is gekend als auteur van historische romans zoals 'Het Sixtijnse geh…
Marianne Vaatstra – het boek over het misdrijfMarianne Vaatstra – het boek over het misdrijfEr is al veel gezegd en geschreven over de zaak Marianne Vaatstra en over het meisje dat in 1999 vermoord in een weiland…
Het maken van een boekverslag!Het maken van een boekverslag!Een boekverslag maken kan op verschillende manieren. Over het algemeen wil een docent graag vaste onderwerpen in een boe…
Boekverslag: Intensive Care door Rosita SteenbeekBoekverslag: Intensive Care door Rosita SteenbeekNa een ernstig ongeluk belanden Rosita Steenbeek en haar moeder op de Intensive Care van het ziekenhuis. In dit boek ver…
Bronnen en referenties
  • http://www.hebban.nl/boeken/elisabeths-dochter-marianne-fredriksson - bezocht op 25/09/2015
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Marianne_Fredriksson - bezocht op 25/09/2015

Reageer op het artikel "Boekverslag: Marianne Fredriksson 'Elisabeths dochter'"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Ibelle31
Laatste update: 27-09-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!