InfoNu.nl > Educatie en School > Examen > Grafische rekenmachine bij het eindexamen 2014: de regels

Grafische rekenmachine bij het eindexamen 2014: de regels

Grafische rekenmachine bij het eindexamen 2014: de regels Bij sommige examens van de havo en het vwo mogen grafische rekenmachines worden gebruikt. Veel scholieren kennen echter niet de volledige regels: bij welk examen mag je een grafische rekenmachine meenemen? Mag je nou wel of niet teksten in je rekenmachine zetten om later op te zoeken?

Vakken waarbij het gebruik van het grafische rekenmachine is toegestaan

In 2014 is het gebruik van het grafische rekenmachine toegestaan bij de vakken:

 • Wiskunde A, B & C
 • Natuurkunde
 • Scheikunde
 • Management & Organisatie

Let op: in 2013 mocht bij het vak economie de grafische rekenmachine wel worden gebruikt. In 2014 is dit echter niet toegestaan, behalve als je nog het oude examenprogramma volgt.

Welke grafische rekenmachines zijn toegestaan?

In 2014 zijn de volgende grafische rekenmachines toegestaan:

 • Casio FX-9750GII, CFX-9850Gplus, CFX-9850GBplus, fx-9860G/FX-9860GII of fx-9860G SD/FX-9860GII SD, CG10 & CG20
 • Hewlett Packard 38G of 39G+
 • Sharp EL 9600, EL 9650 en EL 9900
 • Texas Instruments 83, 83+, 84 of 84+ silver edition
 • Texas Instruments TI-Nspire en TInSpire CX. De TI-Nspire CAS is niet toegestaan.

Oudere types van deze rekenmachines zijn ook toegestaan, maar het kan zijn dat sommige opgaven op het examen niet of minder goed te maken zijn.

Algemene regels met betrekking tot de grafische rekenmachines

De grafische rekenmachines moeten verder nog aan enkele regels voldoen:

 1. Een grafische rekenmachine mag tijdens het examen niet op het lichtnet worden aangesloten of met andere apparatuur worden verbonden.
 2. Het is niet toegestaan tijdens het examen gebruik te maken van de grafische rekenmachine van iemand anders.
 3. Het is niet toegestaan om tegelijkertijd de beschikking te hebben over twee grafische rekenmachines.
 4. Het is niet nodig dat het geheugen van een grafische rekenmachine wordt gewist voor de aanvang van een zitting van het centraal examen.

Deze laatste regel is erg interessant. Dit betekent namelijk dat je extra programma's of spiekbriefjes mag maken op je grafische rekenmachine en dat deze niet mogen worden gewist.

Centraal examen en schoolexamens

Bovenstaande regels gelden alleen bij het centraal examen aan het eind van het schooljaar. De toegestane hulpmiddelen bij de schoolexamens tijdens het schooljaar worden bepaald door de school. De school mag afwijken van de bovenstaande regels: zij mag bijvoorbeeld beslissen om het geheugen van een grafische rekenmachine te wissen voor het maken van een schoolexamen.
© 2014 - 2018 Schulti, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wiskunde - logaritmen, het getal e, lnWiskunde - logaritmen, het getal e, lnWil je graag weten wat een logaritme, het getal e, en een ln is? Deze wiskundige termen zien er erg ingewikkeld uit. Wan…
Examens en toetsen tipsExamens en toetsen tipsDe eindexamens zorgen bij heel veel mensen voor veel spanning in het lijf. Sommigen gaan hierom keihard blokken en ander…
De rekenmachineTegenwoordig hebben de meeste (middelbare) scholieren wel een rekenmachine. Zowel de zakrekenmachine als de grafische re…
Eindexamen 2017 vwo: rooster, slagingseisen en uitslagEindexamen 2017 vwo: rooster, slagingseisen en uitslagIeder jaar een spannende periode: de eindexamens. Wanneer vinden ze precies plaats, wat voor hulpmiddelen mag je gebruik…
Grafische Rekenmachines: CASIO, Texas Instruments, HP, enzNa de invoering van de Grafische Rekenmachine (GR) voltrok zich binnen het wiskunde-onderwijs een totale metamorfose. Ve…
Bronnen en referenties
 • Regeling rooster en toegestane hulpmiddelen voor de centrale examens van de eindexamens en de staatsexamens vwo, havo en vmbo in 2014

Reageer op het artikel "Grafische rekenmachine bij het eindexamen 2014: de regels"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Schulti
Laatste update: 09-04-2014
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Examen
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!