Studie: Organisatiewetenschappen (Organisation Studies)

De studie organisatiewetenschappen is een brede studie gericht op het kunnen beantwoorden van maatschappelijke vraagstukken binnen organisaties. De studie is gegrond op organisatiesociologie en organisatiepsychologie, wat maakt dat de menselijke kant centraal staat. In dit artikel meer over de opleiding tot organisatiewetenschapper. De studie organisatiewetenschappen richt zich op de relaties tussen en binnen organisaties, bestuderend vanuit een sociaal oogpunt. Organisaties worden binnen de studie bekeken vanuit een netwerkperspectief en gedrag van mensen. De inhoud van de studie is gegrond op kernvakken van de organisatiesociologie en organisatiepsychologie. Deze vakken vormen de basis voor het beantwoorden van maatschappelijke vraagstukken.

De vakken zijn dan ook gericht op strategie, organisatieverhouding, dynamiek, diversiteit, sociologie, organisatie theorieën en standaard vakken zoals statistiek en het uitvoeren van onderzoek.

Indeling

De brede studie Organisatiewetenschappen start met de Nederlandstalige bachelor. De bachelor fase wordt afgerond met een scriptie, hierna kan de studie vervolgd worden met het volgen van het master programma. De master is Engelstalig (met enkele Nederlandstalige vakken) en wordt daardoor ook Organisation Studies genoemd. De master fase wordt afgerond met een (Engelstalige) master thesis. De vakken worden gegeven door zowel professoren als mensen uit het veld om een gevarieerd aanbod van lessen te kunnen aanbieden.

Kwaliteit

Kijkend naar het rapport ‘Keuzegids Recht & Bestuur, 2010’, komt de opleiding Organisatiewetenschappen van de Universiteit van Tilburg het beste uit de bus met betrekking tot de beroepsvoorbereiding.

Universiteiten

De studie organisatiewetenschappen en de master Organisation Studies wordt aangeboden op de Universiteit van Tilburg. Tilburg is de enige universiteit in Nederland die op dit moment deze studie aanbied. Soortgelijke studies zijn te vinden in de vorm van bedrijfskunde en bestuurskunde. Ondanks de overeenkomsten (namelijk het bestuderen van organisaties) richten de studies zich op een andere invalshoek. Zo richt de opleiding bestuurskunde zich met name op het bestuderen van overheidsorganisaties en bedrijskunde op de financieel – economische insteek van organisaties. Dit in tegenstelling tot organisatiewetenschappen, waarbij de menselijke kant meer centraal staat.

Een combinatiestudie bestaat o.a. binnen de Universiteit Utrecht en Vrije Universiteit Amsterdam, genaamd Bestuurs- en organisatiewetenschap.

Arbeidsmarkt

De inzet van organisatiewetenschappers op de arbeidsmarkt is zeer divers. Over het algemeen gaan zij werken binnen functies zoals beleidsmedewerkers, adviseurs, onderzoekers en projectmanagers, binnen zowel de profit- als nonprofit sector. Gemiddeld genomen vinden afgestuurde binnen twee maanden een baan, waarvan 51% op niveau, met een gemiddeld startsalaris van € 2668,-.
© 2012 - 2020 Jukito, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Studentenleven: LotingEr zijn altijd veel onduidelijkheden over lotingstudies. Hoe gaat dat nou precies in zijn werk en welke studies zijn eig…
De studie Taal- en CultuurstudiesDe studie Taal- en CultuurstudiesDe bacheloropleiding Taal- en Cultuurstudies wordt alleen aangeboden aan de Universiteit Utrecht en is de opvolger van d…
Alles over een tweede opleiding in NederlandTegenwoordig zijn studies veel gericht op zelfstandig studeren waardoor men meer vrije tijd heeft. Hierdoor krijgt de am…
Studeren: in Nederland of in het buitenlandStuderen: in Nederland of in het buitenlandStuderen in het buitenland: goede studenten gaan liever naar een topuniversiteit in het buitenland dan dat ze hier in Ne…

De ingrediënten voor een goede C.VOm uitgenodigde te worden voor een sollicitatie is het van belang om bij de aller eerste stap, het opsturen van je c.v.,…
Knutselen met kinderen: Tussen de middag bij de overblijf!Knutselen met kinderen: Tussen de middag bij de overblijf!De middagpauze op school is vaak zó weer voorbij; even kletsen samen een boterhammetje eten, een boekje en dan lekker na…
Bronnen en referenties
  • http://studiekeuze.qompas.nl/studies/596/Organisatiewetenschappen/overzicht
  • www.uvt.nl
  • http://www.keuzegids.org/download/Keuzegids_Uni_2011_VbD03.pdf

Reageer op het artikel "Studie: Organisatiewetenschappen (Organisation Studies)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Jukito
Gepubliceerd: Juni 2012
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!