InfoNu.nl > Educatie en School > Diversen > Joodse wijsheden 45: leer om kennis te delen

Joodse wijsheden 45: leer om kennis te delen

Het is onjuist om kennis alleen voor jezelf op te doen. Kennis moet gedeeld worden. Niet alleen om anderen er een gunst mee te bewijzen maar ook jezelf. Om goed met anderen te communiceren moet je duidelijk maken wat de essentie is van wat je leert, je moet het volledig begrijpen, je moet weten hoe de boodschap aan anderen over te brengen, en je moet weten hoe het in de praktijk te brengen. Dit is een samenvatting van een lering van Rabbi Noah Weinberg. Tevens vindt u de visie van Etsel.

Wat waard is om te leren is waard om te delen

Vraag bij alles af wat de waarde is van informatie en wat het je leert over het leven. Vraag dan wie er nog meer baat bij hebben en hoe je de informatie kan overdragen.

Voorbeeld:
Stel je gaat naar een schaatswedstrijd kijken. Beeld jezelf in dat je journalist bent en er verslag van doet voor een krant. De krantenlezers wachten geboeid af wat voor bericht ze de volgende dag in de krant zullen aantreffen. Buitenlandse kranten nemen zelfs het bericht (vertaald) over. Zo beïnvloed je dus mensen met jouw visie.

Schep mogelijkheden om kennis te delen

Wanneer je bijvoorbeeld in de trein naast iemand zit en geen gespreksstof hebt kan je het volgende proberen. Leg een probleem voor en vraag je medepassagier om advies. Het is hetzelfde idee wanneer je iemand in een vreemde stad de weg vraagt. Zo zijn er talloze aangelegenheden om gesprekken aan te gaan en te onderwijzen over bepaalde zaken.

Wees niet bang om fouten te maken

Misschien voel je je ongemakkelijk om jezelf voor te doen als onderwijzer zonder daarvoor te zijn opgeleid. Je bent waarschijnlijk bang om fouten te maken. Maar wees gerust, dat kan de beste onderwijzer overkomen. De enige manier om er achter te komen of je andere mensen iets kunt leren is door te oefenen. Al word je misschien in het begin uitgelachen, gaandeweg zul je merken dat mensen met je in discussie gaan. En dat is een goed teken want dan heb je hun aandacht. Probeer ook te leren van een goede leraar. Kijk wat voor technieken die gebruikt en imiteer deze.

Wacht niet tot mensen je om advies komen vragen

Wees niet passief door te wachten tot je om advies wordt gevraagd. Mensen die het advies het hardst nodig hebben durven het vaak zelf niet te vragen. Zorg dus dat je zelf initiatief toont.

Waarin kan je onderwijzen?

Vraag je zelf het volgende af:
 • Wat fascineert mensen?
 • Wat vinden mensen belangrijk om te weten?
 • Waar weet ik veel over?
 • Wat heb ik over het leven geleerd?

Zorg dat je een specialist wordt op een bepaald gebied. Zorg dat je bij de tijd blijft. Zo kan je mensen van de juiste informatie op de hoogte houden en zijn mensen bereid naar je te luisteren. Maak ook onderscheid over wat wel en niet belangrijk is. Laat de onbelangrijke zaken links liggen.

Slot

Waarom is onderwijzen belangrijk?
 • Je krijgt meer helderheid in je geest.
 • Leer informatie te delen.
 • Leer elke dag wat nieuws.
 • Probeer het geleerde om te zetten in onderricht.
 • Onderwijs draagt bij aan het concept dat de Joodse natie een licht vormt voor andere naties.
 • Oefen veel.
 • Maak onderscheid tussen wat wel en niet belangrijk is.

Visie van Etsel

InfoNu of andere artikelensites, websites, blogs, etc. zijn uitstekende hulpmiddelen om kennis te delen. Zelf gebruik ik InfoNu om kennis te delen op het gebied van Jodendom, Israël en Bnei Noach. Ik tracht me hierin verder te specialiseren om zo een betrouwbare informatiebron te worden voor mensen die op het internet informatie over deze onderwerpen zoeken. InfoNu biedt de mogelijkheid om op de artikelen te reageren. Zo ontstaat er interactie tussen mij en de bezoekers. Deze laatsten kunnen om meer informatie vragen of hun eigen visie weergeven. Soms leidt dit tot aardige leerzame discussies. Zo wordt InfoNu een handig hulpmiddel bij het overbrengen van informatie en probeer ik -op bescheiden wijze- de bezoeker te onderwijzen in deze onderwerpen. Overigens merk ik dat dit hele proces steeds weer nieuwe ideeën oplevert en mij stimuleren om blijvend nieuwe informatie te verstrekken. Steeds weer dienen zich nieuwe onderwerpen aan of kunnen oudere onderwerpen weer vanuit een nieuwe invalshoek belicht worden. Dit is echt een ideale methode en ik raad bezoekers aan dit ook te doen hetzij via InfoNu of een andere site. Internet kan zo een zeer belangrijke bron van informatieoverdracht vormen en voor veel mensen van onschatbare waarde zijn. Tevens kan zo tegenwicht geboden worden aan de helaas ook op internet aanwezige rotzooi die de geest van de mens bezoedelen (denk aan porno, geweld, gokken, haat, etc.). God biedt ons allerlei gereedschappen aan waarmee we vruchtbaar werk kunnen verrichten om de Schepping te vervolmaken. Internet is zo'n gereedschap. Maar het is wel zaak om dit op een juiste manier te gebruiken. Het elkaar onderwijzen in goede kennis is daar één van.

Lees verder

© 2012 - 2019 Etsel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wat is communicatie?Wat is communicatie?Communicatie is het overbrengen van informatie, alleen wanneer de intentie is informatie over te brengen. De informatie…
Succes in Marketing, PR en Communicatie: gouden tipsSucces in Marketing, PR en Communicatie: gouden tipsMarketing, PR (Public Relations) en Communicatie zijn ruime begrippen, met vele deelgebieden. Denk bijvoorbeeld alleen a…
Kabbala 8: Kabbala - Masjiach - Messias - Messiaanse TijdJesaja 11:9 beschrijft de Messiaanse Tijd als een periode waarin de aarde vervuld zal zijn met kennis van God. Volgens d…
Joodse wijsheden 11: geestelijk groeien door te onderwijzenJoodse wijsheden 11: geestelijk groeien door te onderwijzenTotdat u een idee deelt, blijft het deel uitmaken van uw verbeelding. Het overbrengen van het idee naar anderen maakt he…
CommunicatievaardighedenCommunicatievaardighedenTegenwoordig is de manier van communiceren erg belangrijk. Onze netwerken worden namelijk steeds groter, waardoor je met…
Bronnen en referenties
 • 48 Ways - Happiness: Classic Sinai Podcast - Rabbijn Noah Weinberg

Reageer op het artikel "Joodse wijsheden 45: leer om kennis te delen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Etsel
Laatste update: 08-07-2018
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Special: Joodse wijsheden
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!