Hoe delen religieuze Joden kennis?

Hoe delen religieuze Joden kennis? Het is onjuist om kennis alleen voor jezelf op te doen. Kennis moet gedeeld worden. Niet alleen om anderen er een gunst mee te bewijzen maar ook jezelf. Om goed met anderen te communiceren moet je duidelijk maken wat de essentie is van wat je leert, je moet het volledig begrijpen, je moet weten hoe de boodschap aan anderen over te brengen, en je moet weten hoe het in de praktijk te brengen.

Wat waard is om te leren is waard om te delen

Vraag bij alles af wat de waarde is van informatie en wat het je leert over het leven. Vraag dan wie er nog meer baat bij hebben en hoe je de informatie kan overdragen.

Voorbeeld:
Stel je gaat naar een schaatswedstrijd kijken. Beeld jezelf in dat je journalist bent en er verslag van doet voor een krant. De krantenlezers wachten geboeid af wat voor bericht ze de volgende dag in de krant zullen aantreffen. Buitenlandse kranten nemen zelfs het bericht (vertaald) over. Zo beïnvloed je dus mensen met jouw visie.

Schep mogelijkheden om kennis te delen

Wanneer je bijvoorbeeld in de trein naast iemand zit en geen gespreksstof hebt kan je het volgende proberen. Leg een probleem voor en vraag je medepassagier om advies. Het is hetzelfde idee wanneer je iemand in een vreemde stad de weg vraagt. Zo zijn er talloze aangelegenheden om gesprekken aan te gaan en te onderwijzen over bepaalde zaken.

Wees niet bang om fouten te maken

Misschien voel je je ongemakkelijk om jezelf voor te doen als onderwijzer zonder daarvoor te zijn opgeleid. Je bent waarschijnlijk bang om fouten te maken. Maar wees gerust, dat kan de beste onderwijzer overkomen. De enige manier om er achter te komen of je andere mensen iets kunt leren is door te oefenen. Al word je misschien in het begin uitgelachen, gaandeweg zul je merken dat mensen met je in discussie gaan. En dat is een goed teken want dan heb je hun aandacht. Probeer ook te leren van een goede leraar. Kijk wat voor technieken die gebruikt en imiteer deze.

Wacht niet tot mensen je om advies komen vragen

Wees niet passief door te wachten tot je om advies wordt gevraagd. Mensen die het advies het hardst nodig hebben durven het vaak zelf niet te vragen. Zorg dus dat je zelf initiatief toont.

Waarin kan je onderwijzen?

Vraag je zelf het volgende af:
 • Wat fascineert mensen?
 • Wat vinden mensen belangrijk om te weten?
 • Waar weet ik veel over?
 • Wat heb ik over het leven geleerd?

Zorg dat je een specialist wordt op een bepaald gebied. Zorg dat je bij de tijd blijft. Zo kan je mensen van de juiste informatie op de hoogte houden en zijn mensen bereid naar je te luisteren. Maak ook onderscheid over wat wel en niet belangrijk is. Laat de onbelangrijke zaken links liggen.

Slot

Waarom is onderwijzen belangrijk?
 • Je krijgt meer helderheid in je geest.
 • Leer informatie te delen.
 • Leer elke dag wat nieuws.
 • Probeer het geleerde om te zetten in onderricht.
 • Onderwijs draagt bij aan het concept dat de Joodse natie een licht vormt voor andere naties.
 • Oefen veel.
 • Maak onderscheid tussen wat wel en niet belangrijk is.
© 2012 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is communicatie?Wat is communicatie?Communicatie is het overbrengen van informatie, alleen wanneer de intentie is informatie over te brengen. De informatie…
Ideeën onderwijzen volgens Joodse wijshedenIdeeën onderwijzen volgens Joodse wijshedenTotdat u een idee deelt, blijft het deel uitmaken van uw verbeelding. Het overbrengen van het idee naar anderen maakt he…
Succes in Marketing, PR en Communicatie: gouden tipsSucces in Marketing, PR en Communicatie: gouden tipsMarketing, PR (Public Relations) en Communicatie zijn ruime begrippen, met vele deelgebieden. Denk bijvoorbeeld alleen a…
Het Communicatiekruispunt van Van RulerHet Communicatiekruispunt van Van RulerAls organisatie wordt het steeds moeilijker de doelgroep te onderscheiden. Consumenten zijn niet meer massaal via één en…

De studie geneeskundeDe studie geneeskundeIeder jaar moeten er weer genoeg schoolverlaters kiezen voor een vervolgopleiding. Sommige kiezen dat een lotingstudie.…
Het aanmelden voor de filmacademieDe filmacademie is onderdeel van de Amsterdamse Hogeschool voor Kunsten en bestaat al sinds 1958. U kunt hier alle aspec…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Rabbijacobs, Pixabay
 • 48 Ways - Happiness: Classic Sinai Podcast - Rabbijn Noah Weinberg
Jehoeda (1.536 artikelen)
Laatste update: 01-06-2021
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.