InfoNu.nl > Educatie en School > Buitenlands > Studeren in Zweden

Studeren in Zweden

De Scandinavische landen Zweden, Noorwegen en Finland staan in de top 3 van de meest populaire landen om te studeren. En dat is niet voor niets: je hoeft namelijk geen collegegeld te betalen! Daarnaast kun je je studiefinanciering meenemen de grens over en een vergoeding aanvragen voor de ov-studentenkaart. Naast het gratis studeren zijn er meer voordelen aan het studeren in Zweden.

Studeren in Zweden

Gratis studeren in Zweden

Studeren in Zweden is erg aantrekkelijk voor veel studenten. Bijna negen procent van de studenten komt uit het buitenland. Aan de universiteit studeren is namelijk gratis. Er moet wel inschrijfgeld worden betaald, maar dat is slechts 50 tot maximaal 200. Een schijntje vergeleken bij het collegegeld in Nederland, dat rond de 1.700 ligt.

Toelatingseisen studeren in Zweden

Een opleiding stelt soms aanvullende toelatingseisen en kijkt naar individuele cijferlijsten. Er kan dus selectie aan de poort worden toegepast. Vaak is er ook een grondige kennis van de Zweedse taal vereist, al geldt dat zeker niet altijd als toelatingscriterium. Universiteiten bieden dan ook speciale cursussen Zweeds aan.

Hoge kwaliteit van onderwijs

Het Zweedse onderwijssysteem staat internationaal bekend om zijn goede kwaliteit. In internationaal vergelijkingsonderzoek komt Zweden dan ook naar voren als een van de meest vooraanstaande landen op het gebied van technologie en innovatie.

Kosten van levensonderhoud

Toch zijn er ook nadelen aan het studeren in Zweden. Zo zijn de kosten van levensonderhoud hoger in vergelijking met Nederland. Daarbij moet wel de kanttekening worden gemaakt dat het leven in kleinere steden goedkoper is. De kamerhuur ligt hoger dan in Nederland. In Zweden betaal je gemiddeld 400 voor een kamer. Ook de dagelijkse boodschappen zijn niet goedkoop.

Op kamers in Zweden

Vanwege de grote afstanden in Zweden is het eerder regel dan uitzondering dat een student op kamers gaat. Universiteitssteden in Zweden staan bekend om hun goede voorzieningen met betrekking tot studentenwoonruimte. Maar omdat er veel vraag is naar studentenkamers, kan er sprake zijn van lange wachtlijsten.

Studeren in Zweden, Noorwegen en Finland is gratis

De universiteiten in Zweden, Noorwegen en Finland staan bekend om hun hoge kwaliteit van onderwijs. Omdat studenten daarnaast geen collegegeld hoeven te betalen, is de optie om te studeren in één van deze landen aantrekkelijk.

Lees verder

© 2012 - 2019 Rebeccahoogers, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Ek voetbal 19921992 is het jaar dat het EK voor de 9e keer word gehouden. Dit jaar is Zweden het gastland om het EK te mogen organisere…
WK voetbal 1958Zweden heeft in 1958 de eer om het WK voor dat jaar te mogen organiseren. Het speelsysteem is voor de laatste keer aange…
WK voetbal 1938In 1938 werd al voor de 3e keer het Wereldkampioenschap voetballen gehouden. Dit jaar was het de beurt aan Frankrijk om…
Zweden / SverigeZweden is het grootste land van Scandinavië en is onderdeel van de Noordse Raad en de Europese Unie.
EK voetbal 2004De 12e editie van het WK wordt in 2004 georganiseerd in Portugal. België weet dit jaar wederom de eindstrijd weer niet t…
Bronnen en referenties
  • www.emigreren-naar-zweden.com

Reageer op het artikel "Studeren in Zweden"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Rebeccahoogers
Gepubliceerd: 24-04-2012
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Buitenlands
Special: Studeren in het buitenland
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!