Een voorwoord schrijven

Een voorwoord schrijven Een voorwoord schrijven voor een werkstuk is vaak een lastige taak. Het is immers het eerste stuk tekst dat de lezer te zien krijgt en er zijn enkele zaken waar u rekening mee moet houden als u het voorwoord gaat schrijven. Het is aan te raden het voorwoord te schrijven als de rest van het werkstuk is afgerond. Hier lees je enkele tips voor het schrijven van dit belangrijke stukje tekst.

Waarom een voorwoord schrijven?

Een werkstuk begint vaak met een inleiding, de zogeheten introductie. Waarom is het dan nodig een voorwoord te schrijven? Het voorwoord kent een heel ander karakter dan de inleiding. Binnen de inleiding (introductie) wordt duidelijk gesteld waar het allemaal om draait. Er wordt een hoofdvraag weergegeven, of een probleem vastgesteld, en hierop wordt verder ingegaan in de rest van het werkstuk. Kortom, de inleiding is een voorproefje op wat komen gaat. Het voorwoord biedt niet veel inzicht in de inhoud van de rest van het werkstuk. Als je een voorwoord gaat schrijven, dan is het belangrijk dat je hier vooral een persoonlijke noot in aanlegt. Volg de volgende stappen als je een voorwoord gaat schrijven. Dan ben je er zeker van dat je voorwoord compleet is.

Stap 1: Introductie

De inleiding kent de introductie van het werkstuk en vertelt de lezer waar het stuk over gaat en welke bevindingen erin aangesproken worden. Echter, een lezer wil ook weten wie deze bevindingen heeft onderzocht, van wie de standpunten en argumenten zijn. Kortom, als je een voorwoord gaat schrijven, dan begin je met een kennismaking met de lezer. Vertel wie je bent. Hou dit wel zo kort mogelijk. Je hoeft dan ook niet uitgebreid in te gaan op je persoonlijke leven. De lezer heeft er immers niets aan om te weten of je een hond of kat in huis hebt. Noem je naam en naar wens een woonplaats, een leeftijd en/of een opleiding of functie binnen een bedrijf. Uiteraard kun je ook de naam van de school of de betreffende onderneming noemen.

Stap 2: Waarom dit werkstuk?

Op de tweede plaats omschrijf je waarom je hebt gekozen voor het onderwerp van het werkstuk. Leg uit hoe je op de gekozen hoofdvraag of probleemstelling gekomen bent. Waarom is dit voor jou zo belangrijk en wat zorgde ervoor dat jij je hebt ingezet om onderzoek te doen op dit gebied? Als het een opdracht van school is, zet dan niet dat je de keuze opgelegd hebt gekregen. Dit zorgt ervoor dat de lezer direct opmerkt dat je het met grote tegenzin hebt gedaan en wekt het vermoeden dat je zomaar iets op papier hebt gezet zonder je in te zetten. Zelfs al heb je het puur gedaan omdat het de opdracht was, probeer dan toch een goede reden te vinden die je ertoe motiveerde om nader op het onderwerp in te gaan.

Stap 3: Bedankjes

Dit deel mag je uiteraard overslaan als je een voorwoord gaat schrijven voor een werkstuk dat je volledig zelf hebt gemaakt. Echter, in de meeste gevallen heb je gebruik gemaakt van de kennis, vaardigheden en ervaringen van anderen. Denk aan begeleiding, docenten, collega’s of medestudenten. Beantwoord jezelf de vraag of je het werkstuk precies zo had kunnen maken zonder hulp van anderen. Is dit niet het geval? Noem dan de namen van personen die het werkstuk ‘mede mogelijk hebben gemaakt’ en bedankt deze personen. Je zult er zeker waardering voor terugkrijgen.

Stap 4: Het slot van het voorwoord

Een voorwoord in een boek kent geen duidelijke afsluiting, maar als je een voorwoord gaat schrijven voor een werkstuk, dan zorg je wel voor een duidelijke afsluiting. Je eindigt de pagina met een vermelding van de plaats waarin het werkstuk gemaakt is en de datum van afronding. Ook een naam met een handtekening is wel gewenst. Zijn er meerdere mensen die aan het werkstuk hebben meegewerkt? Zet deze namen dan, indien mogelijk, naast elkaar en zet de handtekeningen eronder. Dit is een nette afronding van een compleet voorwoord.
© 2011 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voorwoord & nawoord schrijvenVoorwoord & nawoord schrijvenEen voorwoord of nawoord schrijven is niet verplicht, maar komt wel vaak naar voren bij het schrijven van een werkstuk,…
Inleiding schrijvenInleiding schrijvenOf je nu een boek, werkstuk, paper, scriptie of rapport schrijft: kennis over het schrijven van een inleiding is van bel…
Verslag of rapport - de officiële regelsVerslag of rapport - de officiële regelsVoor het maken van een verslag, rapport, opstel of een werkstuk zijn officiële regels opgesteld. Zo moet de inhoudsopgav…
De opbouw van een verslagAls je een verslag gaat schrijven bestaat het meestal niet alleen uit de gevonden informatie, maar ook uit een voorwoord…

Werkstuk baardagamenWerkstuk baardagamenEen super spannend moment, een spreekbeurt houden. Om toch enigszins zeker over te komen is een interessant onderwerp er…
Een conclusie schrijvenEen conclusie schrijvenEen conclusie schrijven is belangrijk als duidelijke afronding van een betoog, een scriptie of bijvoorbeeld een werkstuk…
Bronnen en referenties
  • Voorbeeldvinden.nl
  • Tekstenbureau Marnic Communicatie
  • SEM4U.nl
Reactie

Jan Gresnigt, 11-12-2012
Beste,

In een voorwoord mogen geen inhoudelijke noten bevatten.

groetjes. Reactie infoteur, 12-12-2012
Beste Jan,

uw zin klopt niet helemaal, maar ik denk dat iedereen wel weet wat u bedoelt.
Bedankt voor de bijdrage!

Groetjes, Marensa

Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 17-10-2011
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Werkstuk
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.