Tips voor het maken van een profielwerkstuk

Op vrijwel alle middelbare scholen moeten leerlingen voordat het examen begint een profielwerkstuk maken. Vaak komen hier veel problemen bij kijken. Het is bijvoorbeeld lastig om een onderwerp voor je profielwerkstuk te kiezen, en hoe maak je eigenlijk zo'n profielwerkstuk? In dit artikel worden enkele tips gegeven met betrekking tot het maken van een profielwerkstuk.

Partner kiezen voor het profielwerkstuk

Ergens gedurende je middelbare school carrière wordt je verteld dat je een profielwerkstuk moet gaan maken. Vaak wordt hierbij gedaan alsof zoiets erg leuk is, natuurlijk kan het wel leuk zijn om een profielwerkstuk te maken als je het goed aanpakt. Maar het kan ook als een hele vervelende klus worden ervaren. Je begint vaak met het kiezen van een partner om je profielwerkstuk mee te maken. Hierbij is het natuurlijk leuk om je beste vriend(in) te kiezen, of een ontzettend slim persoon die alles voor je doet maar de bedoeling is natuurlijk dat je samen even hard werkt aan het profielwerkstuk. Daarom is het aan te raden om iemand te kiezen waar je goed mee om kunt gaan, maar ook iemand die dezelfde interesses heeft als jij en waar je lekker mee kunt werken. Dit zal uiteindelijk het beste resultaat opleveren bij je profielwerkstuk.

Een onderwerp kiezen

Bij de keuze van een onderwerp voor je profielwerkstuk kan het vaak al lastig worden, er komen heel veel ideeën in je op waar je niet uit kunt kiezen, of je kunt juist totaal niets bedenken. Het is daarom aan te raden om je te oriënteren via internet of de bibliotheek. Hierbij kun je leuke onderwerpen tegenkomen. Als dat niet lukt kun je gaan brainstormen, dat kan alleen of bijvoorbeeld met je ouders of mentor. Hierbij is het de bedoeling dat je achter elkaar zoveel mogelijk onderwerpen opschrijft die jou aanspreken. Vervolgens kun je wegstrepen wat je toch niks lijkt en zo houd je uiteindelijk een aantal onderwerpen over. Van deze onderwerpen kun je wat globale informatie op gaan zoeken via internet. Als je echt een concreet idee hebt, moet je er voor zorgen dat er genoeg informatie over te vinden is en je moet uitzoeken of er echt een goed onderzoek naar te doen is. Dit kun je overleggen met je mentor. Als diegene het een goed onderwerp vindt moet je hierbij een begeleider gaan kiezen. De meeste profielwerkstukken worden gehouden bij de volgende vakken:
  • geschiedenis
  • maatschappijleer
  • natuurkunde
  • economie
  • een taal
  • aardrijkskunde

Kies als begeleider een docent van het vak waar jouw onderwerp bij hoort, bij voorkeur je eigen docent.

Een onderzoek opstellen

Wanneer je een onderwerp voor je profielwerkstuk bedacht hebt, kun je beginnen met het opstellen van je onderzoek. Dit houd in dat je de hoofd- en deelvragen gaat bedenken. Doe dit bij voorkeur eerst zelf en overleg vervolgens met je vakdocent. Het is aan te raden om eerst de deelvragen te bedenken, en daarna pas de hoofdvraag. Dit komt je dan zorgt dat alle deelvragen goed aansluiten bij de hoofdvraag. Wanneer je de vragen bedacht hebt moet je ze eerst zonder verder onderzoek proberen te beantwoorden, als dat lukt kun je ermee naar je begeleider gaan om zijn of haar mening te vragen. Vervolgens kun je aan de slag.

Bronnen zoeken

Bij een profielwerkstuk is het van belang dat je altijd goede bronnen gebruikt. Daarom moet je altijd eerst op zoek gaan naar boeken of documentaires over jouw onderwerp. De meeste docenten vinden internet een minder geschikte bron, probeer dit dan ook als laatste te gebruiken. Leg je gevonden materiaal voor aan je begeleider en vraag wat die ervan vindt.

Je profielwerkstuk plannen

Een goede planning is van groot belang bij een profielwerkstuk. Het lijkt altijd alsof je lang de tijd hebt om eraan te werken, maar in werkelijkheid valt dit tegen. Benut daarom op school al je tijd die je ervoor krijgt en probeer er thuis ook structureel aan te werken. Zorg ook dat je alles wat je eraan doet bijhoudt, zo heb je meteen een logboek klaar. Probeer ook geregeld afspraken te maken met je vakdocent om diegene een goed inzicht te geven in je vorderingen. Ook kunnen docenten af en toe met goede tips komen.
© 2010 - 2024 Tim29, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe maak je een profielwerkstuk?Hoe maak je een profielwerkstuk?Ga je dit jaar naar HAVO 5 of naar VWO 6, dan moet je eraan geloven. Dit jaar moet je je profielwerkstuk maken én er een…
Profielwerkstuk: een onderwerp kiezenAls leerling van 6vwo of 5havo is het verplicht om een profielwerkstuk te maken. Het maken van dit werkstuk begint met h…
Tips & planning voor het maken van het PWS profielwerkstukTips & planning voor het maken van het PWS profielwerkstukEn dan is het zover, je moet beginnen aan je profielwerkstuk. Maar hoe pak je een profielwerkstuk aan? Wat zijn leuke en…
Profielwerkstuk als onderdeel van het eindexamen havo en vwoHet profielwerkstuk (pws) is een verplicht onderdeel van het eindexamen. Havo- en VWO-leerlingen van de middelbare schoo…

Inhoudsopgave maken met Word (2007)Inhoudsopgave maken met Word (2007)Het maken van werkstukken is een onderdeel waar je tijdens je schooltijd veel mee te maken zult krijgen. Belangrijk om e…
Plagiaat en auteursrechtenPlagiaat is het overnemen van het werk dat door anderen is gemaakt op het gebied van de literatuur, de kunst of de weten…
Tim29 (18 artikelen)
Gepubliceerd: 15-09-2010
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Werkstuk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.