Willem van Oranje

Willem van Oranje Willem van Oranje, wordt in 1533 geboren in Duitsland als Willem van Nassau. Als zijn Oom, prins van Oranje, sterft, laat deze alles na aan Willem, inclusief de titel ‘prins van Oranje’. Nu heet Willem van Nassau dus Willem van Oranje. Later wordt hij echter de belichaming van de opstand tegen de Spanjaarden. Hij moet dit uiteindelijk zelfs met de dood bekopen. Willem van Oranje staat aan de voet van het Nederlandse koninkrijk. In feite hebben we Nederland dus aan hem te danken.

De carrière van Willem van Oranje

Na het verkrijgen van de titel ‘prins van Oranje’ wordt Willem in opdracht van keizer Karel V. naar Brussel gestuurd om daar katholieke scholing te volgen. Willem is dan 11 jaar. In Brussel krijgt hij onderwijs in krijgskunde, diplomatie, Latijn, Frans, Duits, Italiaans, Spaans en Nederlands. In 1555 hij door Filips II, de zoon van Karel V en koning van Spanje, benoemd tot stadhouder van de Nederlandse provincies Holland, Zeeland en Utrecht.

De Nederlanden, die op dat moment bezet wordt door de Spanjaarden krijgt het zwaar. Spanje wil met harde hand iedereen bekeren tot het katholicisme. Vooral de protestanten hebben hieronder te leiden. Willem, die natuurlijk werkt voor de Spanjaarden en tot dan toe raadsman is van Filip II, neemt het echter op voor ‘zijn’ Nederlanders en vormt een sterke oppositie tegen de Spanjaarden. Filips II ruikt onraad en stuurt de hertog van Alva naar de Nederlanden. Willem van Oranje is genoodzaakt om te vluchten en Alva neemt al zijn bezittingen in beslag.

Hier laat Willem het echter niet bij zitten. Na een mislukte poging om Alva te verslaan, vestigt hij zich in Enkhuizen. Inmiddels heeft de bijnaam ‘Willem de Zwijger’ gekregen, omdat hij nooit zijn bedoelingen uitspreekt. In 1572 komen de provincies Zeeland en Holland in opstand tegen het Spaanse bewind. Onder leiding van Willem de Zwijger behalen ze een overwinning en Willem wordt stadhouder van deze provincies. Willem bekeert zich tot het calvinisme en bereikt daarmee dat de katholieken en protestanten in vrede met elkaar kunnen leven. Na 4 jaar oorlog voeren verenigen de overige provincies zich tegen Spanje. Ze sloten zich aan bij Zeeland en Holland en zo werd Willem regeringsleider van de Nederlanden. Vanaf dat moment staat hij dus ook bekend als Willem I. De 5 meest zuidelijke provincies worden echter een paar jaar later al weer terugveroverd door Spanje. Nu kennen we deze provincies als België.

Jacht op Willem I

Op 15 maart 1580 verklaard Filips II, Willem vogelvrij en zet een prijs van 25.000 gouden schilden op zijn hoofd. De moordenaar van Willem zou tevens worden verheven naar de stand van de adelen. Vanaf dat moment worden er verschillende aanslagen op het leven van Willem I gepleegd. Willem raakt gewond, maar tot 1584 weet niemand hem te doden.

Balthasar Gerards

Begin mei 1584 installeerde ene Balthasar Gerards zich in Delft, waar ook de verblijfplaats van Willem I, prinsenhof, zich bevindt. Onder een schuilnaam presenteerde hij zich als protestantse edelman, die uit Frankrijk was gevlucht en graag in dienst van Willem I wilde treden. In juli 1584 komt Balthasar Prinsenhof binnen met de mededeling dat hij Willem I wilde spreken. Willem iemand tegen Belthasar vertellen dat hij na het middageten wel tijd voor hem heeft. De vrouw van Willem I vraagt nog bezorgd, wie dat ongure type was, maar Willem stelt haar gerust. Als Willem, samen met Rombertus van Uylenburgh en Cornelis van Aerssen van zijn middagmaal geniet, snelt Balthasar naar zijn hotel op twee pistolen op te halen.

Rond half twee keert het gezelschap, onder wie Willem I, terug vanuit de eetzaal. Als Willem de eerste trede van de trap opstapt, duikt Balthasar op. Hij schiet hem van dichtbij in de borst en in de zij. Willem zakt in elkaar en spreekt zijn legendarische laatste woorden: ‘Heere Godt weest mijn siele ghenadich, ick ben seer gequetst, Heere Godt weest mijn siele, ende dit arme volck ghenadich’. In het prinsenhof zijn in de muur bij de trap nog steeds de twee kogelgaten te zien.

Balthasar vlucht, maar zal zijn beloning nooit ontvangen, hij wordt snel in de kraag gepakt en geëxecuteerd.
© 2008 - 2024 Ilsebo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Delft - De PrinsenstadDelft - De PrinsenstadDelft is met zijn historische centrum en prachtige grachtenpanden een bijzondere stad in Nederland. Vanwege het beroemde…
Politieke moorden: Willem van OranjePolitieke moorden: Willem van OranjeWillem van Oranje, de Zwijger, werd de 'Vader des Vaderlands' genoemd. Onder zijn bewind als stadhouder begon de 80-jari…
Johan Willem Friso van Nassau-Dietz, prins van OranjeJohan Willem Friso van Nassau-Dietz, prins van OranjeStadhouder Willem III van Oranje-Nassau, tegens koning Willem III van Engeland overleed in 1702. Omdat hij geen kinderen…
Beatrix – Vrijvrouwe van Ameland met Fries bloedPrinses Beatrix heeft Fries bloed in de aderen. De vorstin erfde de titel Erf- Vrijvrouwe van Ameland van Johan Willem F…

Lijst: Koningen, koninginnen van Nederland, der NederlandenLijst: Koningen, koninginnen van Nederland, der NederlandenWillem, Emma, Wilhelmina, Juliana, Beatrix, Willem-Alexander ... Iedereen met enige kennis van de monarchie in Nederland…
Kapitaal van koningshuisKapitaal van koningshuisSchattingen over het kapitaal van de Oranjes lopen uiteen van 2 miljard tot 3 miljard Amerikaanse dollars. De discussie…
Bronnen en referenties
Ilsebo (36 artikelen)
Gepubliceerd: 22-03-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Koningshuis
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.