Onderzoek doen, hoe ga je te werk

Onderzoek doen, hoe ga je te werk Alvorens je een verslag of werkstuk maakt, kun je de opdracht krijgen onderzoek te doen en vervolgens hiervan een verslag te maken. Hoe ga je te werk bij zo'n onderzoek?

Onderzoek in stappen

Voordat je begint aan een onderzoek maak je een stappenplan. Welke stappen ga je langs om een goed onderzoek te doen en een goed verslag te maken?

Stap 1: de onderzoeksvraag

Je start je onderzoek door te beginnen met je af te vragen wat er precies gevraagd wordt. Vaak vind je de onderzoeksvraag al in je boek, maar het kan ook zijn dat je deze zelf moet verzinnen. Wanneer je een idee hebt voor een onderzoeksvraag, bedenk dan eerst of er wel een antwoord mogelijk is op deze vraag. Leg je onderzoeksvraag voor aan je leraar of lerares alvorens je met het onderzoek gaat beginnen.

Stap 2: maak een werkplan

Wanneer je onderzoeksvraag duidelijk is en/of goedgekeurd is, ga je over tot het maken van een werkplan. In het werkplan noteer je de volgende dingen:
  1. Alle materialen die je nodig hebt om je onderzoek te verrichten
  2. Wat je ervoor nodig hebt om je onderzoek uit te voeren (hulpmiddelen, apparaten)
  3. Een schets van hoe je de proef gaat doen en hoe deze is opgesteld
  4. Wat ga je meten (b.v. groei, krimp, sterkte, temperatuur, smaak, geur)
  5. Als je formules moet gebruiken, noteer dan welke formules dit zijn.

Stap 3: de uitvoering van de proef

Zorg dat je voor het uitvoeren van de proef je meetinstrument(en) hebt klaarliggen (bijvoorbeeld een lineaal, een thermometer). Soms hoef je alleen je eigen zintuigen te gebruiken (bijvoorbeeld kijken, ruiken, proeven), je bent dan zelf het meetinstrument. Zet vervolgens al het materiaal wat je nodig hebt voor de proef klaar en voer de proef uit. De proef kan soms minuten duren, maar soms ook uren of dagen. Voer op regelmatige tijden je metingen uit, bijvoorbeeld om de 3 minuten, om het uur of ieder dag. Noteer na iedere meting nauwkeurig het resultaat.

Stap 4: de conclusie

Na afloop van je proef kijk je of je proef gelukt is. Schrijf op welk antwoord je hebt gevonden op de onderzoeksvraag. Noteer ook wat verkeerd is gegaan of welke dingen beter hadden gekund. Schrijf op wat je hebt waargenomen op het einde van de proef.

Stap 5: het verslag

Aan het einde van het onderzoek maak je een verslag van alle stappen die je hebt uitgevoerd. Vermeld hoe de proef verlopen is en wat je per meting hebt waargenomen. De meetwaarden die je hebt genoteerd schrijf je in een mooie tabel. Vertel of je het een goede, duidelijke proef vond. Je conclusie zet je aan het eind van je verslag.
© 2008 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een biologieverslag schrijvenEen biologieverslag schrijvenAls je een biologisch onderzoek doet is het vaak de bedoeling dat je hier een verslag over schrijft. Het is niet makkeli…
Hoe schrijf je een practicum verslag biologieBij biologie zul je regelmatig een (deel)verslag over een proef moeten schrijven. Als je een compleet verslag moet schri…
Het schrijven van een natuurwetenschappelijk verslagHet schrijven van een natuurwetenschappelijk verslagHet schrijven van een goed natuurwetenschappelijk verslag gebeurt in verschillende stappen. Het belang van een goed vers…
Profielwerkstuk als onderdeel van het eindexamen havo en vwoHet profielwerkstuk (pws) is een verplicht onderdeel van het eindexamen. Havo- en VWO-leerlingen van de middelbare schoo…

Een werkstuk over TapirsTapirs (Tapiridae) zijn familie van de onevenhoevigen, en komen tegenwoordig alleen nog maar voor in Zuidoost-Azië en Zu…
Het maken van een verslag bij een proefAls je met scheikunde of natuurkunde een proef hebt gedaan, moet je meestal een verslag schrijven. Het is alleen niet al…
Bronnen en referenties
  • Bekijk het! Bronnenboek 2
Ceetee (242 artikelen)
Gepubliceerd: 12-11-2008
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Werkstuk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.