Germaanse cultuur op zakelijk niveau

Om duidelijkheid te krijgen zijn alle bevindingen over de Germaanse cultuur op zakelijk niveau in grote lijnen beschreven. We vergelijken de Cultuur met Nederland en andere Germaanse landen en we trekken hieruit een aantal conclusies die de lezer meer inzicht in onze cultuur zal geven. Dit is een geweldig hulpmiddel voor de mensen die interesse hebben in zakendoen op een gepaste manier.

Germaanse cultuur en Nederland

De Germaanse cultuur en de Nederlandse cultuur vertonen een aantal overeenkomsten, namelijk een lage machtsafstand, overwegend universalistisch gedrag en er is sprake van verwerving. Maar van veel groter belang zijn de verschillen tussen de culturen.

Germaanse cultuur vergelijking met Nederland

Masculiniteit vs Femininiteit

De Germaanse cultuur is masculien, terwijl de Nederlandse cultuur overwegend feminien is. Dit houdt in dat mensen uit de Germaanse cultuur met alles op zeer mannelijke manier omgaan, terwijl mensen uit de Nederlandse cultuur alles op een meer vrouwelijke manier benaderen. Mensen uit de Germaanse cultuur hechten, ten opzichte van mensen uit de Nederlandse cultuur, meer waarde aan prestatie en het zakelijk houden van zakendoen.

Individualisme

In de Nederlandse cultuur heerst een hogere mate van individualisme dan in de Germaanse cultuur. De Nederlanders zullen in hogere mate naar zichzelf kijken dan de mensen uit de Germaanse cultuur.

Onzekerheidsvermijding

Beide culturen hebben een hoge onzekerheidsvermijding, maar deze ligt bij de Germaanse cultuur iets hoger. Dit betekent dat mensen uit de Germaanse cultuur in hogere mate zullen proberen risico’s te ontwijken, wat terug te zien is in het opstellen van contracten. Contracten uit de Germaanse cultuur zullen zeer waterdicht zijn, wat in Nederland minder het geval is.

Lange-/kortetermijnoriëntatie

Langetermijnoriëntatie is iets wat beide culturen ook bezitten, maar deze termijnoriëntatie is in de Nederlandse cultuur korter. Wat betekent dat mensen uit de Germaanse cultuur nog meer vooruit kijken dan de Nederlanders.

Impact van verschillen op de zakenwereld

Nu de verschillen tussen de Germaanse en de Nederlandse cultuur behandeld zijn, kan er worden gekeken hoe deze verschillen het zakendoen tussen de twee culturen beïnvloedt.

Het opstellen en naleven van contracten is zeer belangrijk bij het zakendoen. Op het gebied van contracten zullen Nederlanders en Germanen geen problemen hebben bij het zakendoen doordat ze beide universalistisch denken en een hoge onzekerheidsvermijding hebben. Voor beide culturen is het contract zeer belangrijk en worden er dan ook duidelijke afspraken gemaakt.

Complicaties

Onderhandelingen

Op het gebied van onderhandelingen kunnen er wel een aantal complicaties ontstaan bij het zakendoen tussen de Germanen en de Nederlanders. De Germaanse cultuur is masculien, terwijl de Nederlandse cultuur overwegend feminien is. Bij onderhandelingen zullen Germanen dus ‘mannelijker’ optreden en meer waarde hechten aan de zakelijkheid van de onderhandeling.

Toekomstgericht

De Germaanse cultuur is nog meer op de toekomst gericht dan de Nederlandse cultuur, wat er voor kan zorgen bij onderhandelingen dat Germanen verder vooruit willen kijken dan de Nederlanders. Dit kan complicaties opleveren.
Voor de rest zullen er geen complicaties ontstaan bij onderhandelingen, omdat beide culturen individualistisch zijn, een lage machtsafstand hebben en een hoge onzekerheidsvermijding hebben.

Afspraken

Op het gebied van afspraken zullen er weinig complicaties ontstaan bij het zakendoen tussen de Germaanse cultuur en de Nederlandse cultuur. Bij beide culturen zullen bij de eerste afspraken geen beslissingsbevoegde aanwezig zijn, omdat er bij beide culturen een hoge onzekerheidsvermijding en lage machtsafstand is. Ook het opbouwen van relaties bij het zakendoen is bij beide culturen niet echt van toepassing. Beide culturen hanteren het individualisme en het universalisme, wat er toe lijdt dat het opbouwen van relaties bij het zakendoen niet belangrijk is.

Tijd

Op het gebied van tijd kunnen er eventueel kleine complicaties ontstaan, omdat de Germaanse cultuur iets meer waarde hecht aan de stiptheid dan de Nederlandse cultuur. Nederlanders zullen er geen probleem van maken wanneer iemand vijf minuten te laat bij een afspraak verschijnt, terwijl een Germaan dit wel zou doen. Dit zou dus eventuele complicaties op kunnen leveren.

Conclusie

Kortom, het zakendoen tussen de Germaanse cultuur en de Nederlandse cultuur zal goed verlopen. Er zijn een aantal tegenstellingen die eventuele complicaties kunnen opleveren, maar deze wegen niet op tegen de overeenkomsten die het zakendoen goed laten verlopen.
© 2015 - 2024 Louisdekok, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De donkere eeuwen in West-EuropaDe donkere eeuwen in West-EuropaNa het uiteenvallen van het Romeinse rijk verschuiven de centra van cultuur naar de periferie van dit voormalige rijk, i…
Bevalling en geboorte vroeger bij de GermanenWeinig is bekend over het verloop van een bevalling bij de Germanen, volken die voornamelijk in Scandinavië en het huidi…
Pinto: interculturele communicatiePinto, hoogleraar interculturele communicatie, heeft de piramide van Pinto bedacht, de tegenhanger van de piramide van M…
De geschiedenis van de Engelse taalDe geschiedenis van de Engelse taalHet Engels is een van de meest gesproken talen ter wereld, niet alleen als moedertaal maar ook als communicatietaal tuss…

Waarom pakken we cadeaus in?Waarom pakken we cadeaus in?Als je erover nadenkt is het inpakken van cadeaus een rare bezigheid. Je stopt iets wat je weggeeft in papier en vervolg…
Bronnen en referenties
  • Boek:Culturele waarden en communicatie in internationaal perspectief, Auteurs: Marie-Thérèse Claes, Marinel Gerritsen
  • Boek: Allemaal andersdenkenden: omgaan met cultuurverschillen Auteur: Geert Hofstede
  • Boek:Over de grenzen van cultuur en management Auteur: Fons Trompenaars & Charles Hampden-Turner
  • Bronnen bezocht op 10 Januari 2015
Louisdekok (7 artikelen)
Laatste update: 24-02-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal cultureel
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.