Japan en het verre oosten: Aziatisch of Westers?

Na de Tweede Wereldoorlog zijn veel landen in het verre oosten, vooral Japan, ineens economisch enorm gegroeid. Na een periode van groei zijn de meeste landen helaas weer in recessie geraakt in de jaren 90. Maar waarom eigenlijk? Wat zijn de invloeden geweest van Aziatische waarden en normen en wat die van de Westerse? Bestaat die invloed überhaupt? In dit artikel zullen de volgende vraagstukken behandeld worden:
  • Wat zijn Aziatische en Westerse waarden?
  • Wat is de invloed van Aziatische waarden op de economie volgens Aziaten en Westerlingen?
  • Hoe is de Japanse economie ontwikkeld?
  • Hoe zijn de economieën van de zogenaamde tiger cubs?
  • Waarom zijn de landen in recessie geraakt?

Wat zijn Aziatische en Westerse waarden?

Waarden die ervaren worden als typisch Aziatisch zijn:
  • De commune is belangrijker dan de individu
  • Orde en harmonie zijn belangrijker dan persoonlijke vrijheid
  • Religie en politiek zijn met elkaar verbonden, staten zijn niet seculair
  • Hard werk wordt er verwacht van werkenden
  • Er wordt respect voor de politiek verwacht
  • De regering en bedrijven zijn geen vijanden van elkaar
  • Er wordt nadruk gelegd op (familie)loyaliteit en sparen

In het Westen wordt het volgende meer als norm gezien:
  • Staten moeten seculair zijn
  • Het individu is belangrijker dan de commune
  • Sociale discipline is niet zo belangrijk.
  • Aan vrijheid van meningsuiting word meer waarde gehecht dan aan orde en harmonie.

Wat is de invloed van Aziatische waarden op de economie volgens Aziaten en Westerlingen?

Volgens Aziaten hebben economieën alleen maar zo snel kunnen groeien door de goede inzet en discipline van de Aziaten, iets wat typisch is voor Aziaten. Men maakte tijden lang verschrikkelijk lange dagen om het proces van modernisatie zo snel mogelijk af te lopen. Dit zorgde voor een goede economie. Verder beweerden de Aziaten dat het confucianisme voor een succesvolle economische groei heeft gezorgd. Dit is een aparte opmerking, omdat sommigen ook hebben aangegeven dat het confucianisme de reden is voor recessie.

Westerlingen zijn niet van mening dat de Aziatische waarden van invloed zijn geweest op de economische groei. Ze vinden dat er teveel verschillen zijn tussen alle landen in het verre oosten en hun economische ontwikkelingen om te kunnen zeggen dat de waarden van invloed waren. Verder zijn er mensen van mening dat de Aziatische waarden gewoon bedacht zijn en eigenlijk helemaal niet bestonden.

Hoe is de Japanse economie ontwikkeld?

Al voor de Tweede Wereldoorlog had Japan een goede industriële basis gecreëerd. Het proces van modernisatie was dus niet geheel nieuw voor de Jappen. Toen het land begon met modernisatie na de oorlog profiteerde het erg van de Koreaanse oorlog. Verder begon het actief goederen te exporteren. Ze zetten een botenbouw industrie op die erg goed liep. Verder verbeterden ze veel bestaande producten die afkomstig waren uit de USA.
De USA hielp Japan ook erg bij het ontwikkelen van de economie. Allereerst betaalde de USA de defensiekosten van Japan gedurende vele jaren. Verder dwong de USA Japan te urbaniseren. Dit gebeurde bijzonder snel. Omdat de Japanse regering haar volk niet dwong te urbaniseren, kwam er ook geen verzet tegen de regering naderhand. Dit was gunstig. Tevens werd de hoeveelheid analfabeten sterk terug gedrongen en was het aantal geboortes onder controle. Er werden niet ineens veel meer kinderen geboren, dit was goed, omdat het land anders te maken zou krijgen met een voedselprobleem.

Hoe zijn de economieën van de zogenaamde tiger cubs?

Japan wordt wegens de enorme grote groei van de economie de grote Tijger van Azie genoemd. Na Japan volgende vier andere landen, Singapore, Zuid Korea, Taiwan en Hong Kong, ook wel de Aziatische tijgers genoemd. Na hen volgende de tiger cubs. Dit zijn de landen Indonesië, Maleisië, Thailand en de Filippijnen. Niet allemaal slaagden ze erin om hun economie goed te laten groeien, allen werden wel geholpen door de andere tijgers. Allen zullen hieronder kort besproken worden:

Indonesië:

Indonesië had het geluk dat het veel olie heeft. Verder stond het land open voor het westen. Omdat het zo ontzettend veel inwoners heeft, was het land lange tijd gedwongen om veel rijst te importeren. Dit bleef men doen tot dat het land in 1985 in staat was om genoeg rijst te produceren voor de bevolking.

Maleisië:

Maleisie besloot zich helemaal te richten op het maken van goederen. Ze werden erg veel gesponsord door Japan. Daarom verschenen er meer en meer fabrieken. Het land richtte zich met name op tin, rubber en palmolie productie. Tegenwoordig is het land een van de grootste leveranciers van computerdiscs.

Thailand:

Thailand is een politiek onstabiel land. De economie groeide echter snel. Er werd veel tin en rijst geëxporteerd naar andere landen en van 1970 vond er veel industrialisatie plaats. Thailand richtte zich meer een meer op export. Zo speelde het land het klaar om van laag inkomens land, naar een middeninkomens land op te klimmen.

Filippijnen:

De modernisatie die plaats vond in de Filippijnen was niet helemaal succesvol. Vroeger was het land een van de rijkste Aziatische landen. Het land had veel goede natuurlijke bronnen en had een groter BNP dan Zuid-Korea in 1963. Vijftien jaar later echter, was het GDP enorm gedaald. Dit had een aantal oorzaken. Allereerst werd het land geregeerd door een dictator die door de USA gesteund werd. Verder had de USA geen landhervormingen doorgevoerd in de Filippijnen. Dit bleek belangrijk te zijn voor goede economische ontwikkelingen.

Waarom zijn de landen in recessie geraakt?

In de jaren 90 raakten veel Aziatische landen ineens in recessies. Dit had een aantal redenen. Allereerst zal Japan besproken worden. In Japan was veel corruptie te vinden in de regering. Verder had men veel geïnvesteerd in gebouwen. Dit werd namelijk een veilige investering geacht. Men kon het echter helemaal niet betalen. Daarom werden de belastingstarieven verhoogd. Dit zorgde voor heel veel paniek. De paniek resulteerde in een crisis. De yen was verder ook niet meer zo goedkoop als hij eens was.
Ook de tiger cubs kregen te maken met recessie. Na de crisis in Japan werd hun gevraagd om hun economieën te openen. Speculanten waren erg negatief over de economieën. Dit zorgde voor problemen. Verder hadden alle landen schulden die niet betaald konden worden omdat de waarde van hun munten naar beneden ging door de crisis.
© 2010 - 2024 Niamh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Thailand als vakantielandThailand als vakantielandEen vakantiebestemming welke de laatste jaren in populariteit is toegenomen, is ongetwijfeld Thailand. Het aantal reizen…
Weetjes over landenHieronder staan een aantal leuke weetjes (en het zo leuke weetjes) over verschillende landen. Bijvoorbeeld wat zijn de k…
Top 10 landen (geld en economie)Top 10 landen (geld en economie)De wereld bestaat uit ruim 200 landen. Maar welke landen zijn nou het rijkst? Welke hebben de sterkte economie, de hoogs…
Beleggen in AziëBeleggen in AziëAzië is het meest aantrekkelijke continent om in te beleggen. Dit komt omdat verschillende Aziatische landen, zoals Chin…

Rwanda: de Hutu en Tutsi genocideDe honderdduizenden doden die in zeer korte tijd vielen in Rwanda, liet de wereld ontzettend schrikken. Niet alleen werd…
China, communistisch of kapitalistisch?De CCP regeert al sinds 1949 in China. Hoewel de partij communistisch is, is de manier waarop China in de wereld staat l…
Bronnen en referenties
  • One world divisible, a global history since 1945: D. Reynolds
Niamh (113 artikelen)
Gepubliceerd: 22-10-2010
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Wereldorientatie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.