Regelmatige en onregelmatige werkwoorden in de o.t.t

In de Nederlandse taal worden werkwoorden in de presens (onvoltooid tegenwoordige tijd) vervoegd op een vaste manier. In dit artikel wordt uitgelegd hoe regelmatige werkwoorden worden vervoegd. Verder vindt u de vervoeging van de werkwoorden die onregelmatig zijn in de presens.

Het vervoegen van regelmatige en onregelmatige werkwoorden in de presens (onvoltooid tegenwoordige tijd)

Regelmatige werkwoorden

Voor het vervoegen van regelmatige werkwoorden in de presens moet eerst bepaald worden wat de stam is. De stam wordt ook de ‘ik-vorm’ genoemd, omdat hij gelijk is aan de vorm van het werkwoord dat wordt gebruikt bij de persoon ‘ik’.

De stam van regelmatige werkwoorden is in principe de infinitief min -en. In veel gevallen moet de spelling aangepast worden om de correcte uitspraak te behouden, of om aan bepaalde spellingregels te voldoen (voor een uitgebreide uitleg over spelling en uitspraak, zie spelling).

infinitiefstamspellingsregel
werken werk
springenspring
lopenloopDe letter o verdubbelt hier om de uitspraak te behouden
gevengeefDe e verdubbelt voor de uitspraak. Een v aan het eind van een lettergreep verandert in een f
blazenblaasDe a verdubbelt voor de uitspraak. Een z aan het eind van een lettergreep verandert in een s
zettenzetEr kan nooit een dubbele medeklinker aan het eind van een lettergreep staan, dus de t verenkelt

Als we de stam van een werkwoord bepaald hebben, kunnen we het regelmatige werkwoord op de volgende manier vervoegen:
enkelvoud werkenlopen gevenworden
1e persoon (ik)stamwerkloopgeefword
2e persoon (jij/u)stam + twerktlooptgeeftwordt
3e persoon (hij/zij/het)stam + twerktlooptgeeftwordt
meervoud
1e persoon (wij) infinitiefwerkenlopen gevenworden
2e persoon (jullie)infinitiefwerkenlopen gevenworden
3e persoon (zij)infinitiefwerkenlopen gevenworden

Onregelmatige werkwoorden

Veel werkwoorden in het Nederlands zijn onregelmatig. In de presens (o.t.t.) zijn dat er maar tien (in het imperfectum veel meer). In de volgende tabellen ziet u hoe deze tien werkwoorden vervoegd worden.
infinitiefgaanhebbenkomen*kunnenmogen
ikgahebkomkanmag
jijgaathebtkomtkan/kuntmag
ugaathebt/heeftkomtkan/kuntmag
hij/zij/hetgaatheeftkomtkanmag
wijgaanhebbenkomenkunnenmogen
julliegaanhebbenkomenkunnenmogen
zijgaanhebbenkomenkunnenmogen
infinitiefslaanstaanwillenzijnzullen
ikslastawilbenzal
jijslaatstaatwil/wiltbentzal/zult
uslaatstaatwil/wiltbentzal/zult
hij/zij/hetslaatstaatwiliszal
wijslaanstaanwillenzijnzullen
jullieslaanstaanwillenzijnzullen
zijslaanstaanwillenzijnzullen

* De vervoeging van 'komen' lijkt op het eerste gezicht regelmatig, maar behoort tot de onregelmatige werkwoorden omdat de stam onregelmatig is. De stam is immers niet 'koom', maar 'kom'.
© 2008 - 2024 Doeldertje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Turkse taal: werkwoorden en gebiedende wijsUitleg over de grammatica van de Turkse taal met betrekking tot werkwoorden en gebiedende wijs (bevestigend en ontkennen…
Duitse werkwoorden tegenwoordige tijdWelke uitgangen krijgen Duitse werkwoorden in de tegenwoordige tijd? De werkwoorden die hiervan afwijken, kunnen onderve…
Duitse Sterke/Zwakke WerkwoordenIn het Duits heb je, net als in het Nederlands, '"Sterke'" en '"Zwakke'" werkwoorden. Deze zijn soms lastig te ondersche…
Regelmatige werkwoorden vervoegen in de o.v.tIn de Nederlandse taal worden werkwoorden in het imperfectum (onvoltooid verleden tijd) vervoegd op een vaste manier. In…

Het perfectum (v.t.t.): regels en uitlegIn dit artikel wordt beschreven hoe het voltooid deelwoord van regelmatige werkwoorden tot stand komt. De plaats van het…
Het gebruik van de apostrof in het NederlandsIn de Nederlandse taal wordt soms een apostrof ( ' ) gebruikt. Hier worden vaak fouten mee gemaakt. Vooral bij woorden d…
Doeldertje (40 artikelen)
Gepubliceerd: 04-12-2008
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Taal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.