Geheugen: Humor en lachen om beter te onthouden

Geheugen: Humor en lachen om beter te onthouden Humor en lachen kunnen je geheugen verbeteren en ervoor zorgen dat je informatie beter kunt onthouden. Humor zorgt ervoor dat je op een flexibelere manier met informatie omgaat en dat je zowel je linker als rechter hersenhelft inzet bij het opslaan van informatie. Als je lacht komen de stoffen endorfine en dopamine vrij: beide hebben een positieve uitwerking op je geheugen. Het toepassen van humor om beter te onthouden werkt het best wanneer je het toepast in combinatie met andere technieken.

Humor en een flexibele instelling

Humor helpt op verschillende manieren om dingen beter te onthouden. In de eerste plaats zorgt humor ervoor dat we op een flexibele manier tegen dingen aankijken. Vaak zitten we vast aan bepaalde hokjes en termen. Dat maakt het aan de ene kant makkelijker om dingen te onthouden, want we kunnen de informatie die we tegenkomen direct in het juiste hokje plaatsen en linken aan dingen die we al weten. Aan de andere kant werken deze hokjes ook beperkend. Nieuwe dingen die we tegenkomen en die we niet direct in de hokjes kunnen plaatsen die we het meest gebruiken, slaan we de informatie moeilijk op of vergeten we snel. Humor maakt het mogelijk om creatief te denken of verschillende hokjes aan elkaar te linken die weinig met elkaar te maken hebben.

Humor en de linker en rechter hersenhelft

Dingen onthouden lukt meestal het best wanneer je verschillende delen van je hersenen aanspreekt. In het westen zijn we erg gefocust op de linker hersenhelft. Deze is met name gespecialiseerd in logica, analyse, spraak en taal. Gevoel voor humor speelt zich voornamelijk af in de rechter hersenhelft. Door iets te leren door middel van humor, blijven er dus sporen in zowel de linker als de rechter hersenhelft achter en is de informatie makkelijker terug te halen.

Onthouden door grappige ezelsbruggetjes

Wanneer je weet dat humor helpt bij onthouden, kun je hier bewust gebruik van proberen te maken. Reclamemakers doen dat door grappige situaties aan hun product te verbinden of door grappige slogans te bedenken. Wanneer je zelf iets wilt onthouden, kun je proberen te zoeken naar grappige ezelsbruggetjes. Dat zorgt er niet alleen voor dat je verschillende delen van je hersenen aanspreekt, maar ook dat je meer plezier krijgt in het onthouden. Dat laatste is vooral belangrijk wanneer je veel moet onthouden of als je langere tijd achter elkaar moet leren.

Lachen, een goed humeur en beter onthouden

Lachen is gezond, wordt vaak beweerd. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dat ook werkelijk zo is. Wanner je lacht maken je hersenen namelijk endorfine aan, een hormoon dat zorgt voor een geluksgevoel. Doordat je je beter voelt kun je je er beter toe zetten om te leren.

Naast endorfine komt er tijdens het lachen ook dopamine vrij. Die stof zorgt ervoor dat je beter in staat bent om cognitieve taken uit te voeren en dus om beter te leren en te onthouden. Lachen heeft dus zowel een indirect (endorfine) als een direct (dopamine) positief effect op leer- en geheugenprestaties.

Verschillende geheugentechnieken om beter te onthouden

Lachen en humor kunnen je helpen om beter gebruik te maken van je geheugen. Daarvoor is echter wel een omslag nodig in je denken over leren en onthouden. Op school heb je geleerd (of leer je nog steeds) dat wanneer je iets wilt leren, je het vaak moet herhalen. De lesstof wordt er in gestampt. Op zich is hier niks mis mee, want herhaling blijkt een erg effectieve methode te zijn. Erg efficiënt is het echter niet. Door telkens dezelfde lesstof te herhalen spreek je steeds dezelfde delen van je hersenen aan. Je raakt vaak snel verveeld, omdat je eigenlijk al weet wat je aan het leren bent (het is immers herhaling). De leerstof zit echter niet goed verankerd in je hersenen: het is dan ook erg waarschijnlijk dat je een groot deel van wat je leert binnen een aantal dagen of weken weer kwijt bent.

Wil je dingen sneller en beter onthouden, dan is het zaak om verschillende geheugentechnieken te gebruiken. Je hersenen werken met associaties: het ene stukje informatie wordt aan het andere gelinkt. Door informatie te herhalen en te stampen ontstaan er relatief weinig associaties en zakt het geleerde makkelijk weer weg. Door humor te gebruiken kun je dit voorkomen. Maar er zijn vele andere technieken die je kunt gebruiken om beter te onthouden, zoals visualisatie of het gebruik van muziek. Deze worden efficiënter naarmate je ze op de juiste manier met elkaar gaat combineren en vooral naarmate je ze gaat afstemmen op wat jou het beste ligt.

Steek dus tijd en energie in het uitproberen van verschillende technieken. In het begin zal dat vaak wat omslachtig gaan en weinig effect hebben. Maar naarmate je meer vertrouwd raakt met de geheugentechnieken, zal deze tijd en energie vanzelf terugverdiend worden.

Lees verder

© 2009 - 2024 Brempie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Train je geheugenTrain je geheugenVind je het moeilijk om namen te onthouden? Of ben je alweer een belangrijke afspraak vergeten? Soms lijkt het wel alsof…
Je geheugen verbeterenJe geheugen verbeterenWe kunnen er niet onderuit. Ons geheugen gaat met de jaren achteruit. Als we ouder worden zetten eiwitten zich vast aan…
Humor in relaties en communicatieHumor in relaties en communicatieDiverse onderzoekers hebben gesteld dat humor een belangrijke rol speelt bij het ontstaan, behouden en onderhouden van h…

Snellezen: met dubbele snelheid lezen en meerSnellezen: met dubbele snelheid lezen en meerSnellezen begint met het verhogen van je motivatie en concentratie. Uit onderzoek blijkt dat je alleen hiermee je leessn…
Hoe schrijf ik een vakblad artikel?Een vakblad artikel is weer anders te schrijven dan een ander artikel. De grondslag van een vakblad artikel is de samenv…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • 'Slaap je slim! Hoe win je tijd zonder iets te missen' Guus Pijpers (2009)
  • 'Het geestige lichaam: Tussen brein en body' René Diekstra (1994)
Brempie (229 artikelen)
Laatste update: 25-10-2014
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Studievaardigheden
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.