Onderwerpen bedenken voor een werkstuk, artikel of essay

Stel, je moet een artikel of werkstuk schrijven. Voor school of bijvoorbeeld voor InfoNu. Het schrijven zelf is geen enkel probleem. Wist je maar een onderwerp! Het kan nog een hele klus zijn onderwerpen te bedenken voor verslagen, essays of artikelen. Hier een paar manieren om te brainstormen over een geschikt onderwerp.

Nieuws

Kijk eens het journaal, of lees op nieuwssites op het Internet wat er in de actualiteit is. Het nieuws is iets wat mensen altijd zal blijven interesseren. Schrijf over een nieuw product, actuele situatie in een land of nieuwe technische ontwikkelingen. Dat kan bijvoorbeeld de kredietcrisis zijn of een nieuwe computergame.
Je kunt jezelf ook inschrijven voor nieuwsbrieven over bepaalde onderwerpen, die je dan via je email ontvangt. Elke website heeft bijna wel een nieuwsbrief. Zo kun je bijvoorbeeld een nieuwsbrief ontvangen van Elsevier of de Volkskrant.

Internetfora

Een forum is een plek op het internet waar mensen publiekelijk met elkaar kunnen discussiëren. Kijk eens op zo’n forum. Op die manier kun je er achter komen wat mensen bezighoudt. Welke problemen zitten ze mee, welke vragen hebben ze? Op deze manier kun je gemakkelijk aan een onderwerp komen dat veel mensen interesseert. Je kunt ook zelf een topic openen, en daarin vragen wat mensen bezighoud of waar ze meer informatie over zouden willen hebben.


Artikelen, tijschriften, boeken

Lees andere artikelen en tijdschriften om op ideeën te komen. Misschien lees je een artikel en zijn er een paar vragen nog niet beantwoord, of weet je zelf nog andere dingen te vertellen over het onderwerp. Misschien heb je zelf een hele andere visie op het onderwerp. Natuurlijk is het niet de bedoeling de informatie van zo’n artikel of tijdschrift klakkeloos over te nemen.
Je kunt ook naar de bibliotheek gaan en veel informatieve boeken bekijken. Kies dan een onderwerp dat je echt interesseert, zodat je het ook leuk vindt om het te onderzoeken en er over te schrijven.

Rondvragen

Vraag mensen in je omgeving waar ze meer over willen weten, of over hun interesses. Vaak kun je uit een simpel gesprekje al leuke ideeën opdoen. Natuurlijk kun je ook aan je eigen interesses en vragen denken.

Onderwerp verkleinen

Wanneer je een onderwerp gevonden hebt, is het verstandig om het onderwerp wat specifieker te maken. Wanneer het onderwerp te algemeen wordt, heb je nog steeds problemen met schrijven. De mogelijkheden zijn dan nog steeds te eindeloos. Bedenk dus deelonderwerpen en onderzoeksvragen. Wanneer je bijvoorbeeld als onderwerp ‘Amerika’ hebt, is dat veel te algemeen. Wanneer je een verslag zou schrijven over 'Amerika' zou je een mensenleven lang bezig zijn. Je moet dus een klein onderwerp vinden binnen dat algemene onderwerp. Hoe je dit moet doen op een wetenschappelijk verantwoorde manier kun je lezen in het artikel: Wetenschappelijk stuk schrijven: Onderwerp en vraagstelling
© 2009 - 2024 Papillon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe maak je een werkstuk?Hoe maak je een werkstuk?Een werkstuk te maken is heel erg eenvoudig, als je wilt weten hoe dat moet lees dan verder. Zie dit als een handleiding…
Leuke ideeën voor een werkstukLeuke ideeën voor een werkstukEen werkstuk maken doe je niet zomaar. Eerst moet je een onderwerp uitkiezen; het liefst een onderwerp waar niet te wein…
Stappenplan profielwerkstukLeerlingen die in de laatste klas van de middelbare school zitten, maken een profielwerkstuk. Maar wat is het profielwer…
Profielwerkstuk als onderdeel van het eindexamen havo en vwoHet profielwerkstuk (pws) is een verplicht onderdeel van het eindexamen. Havo- en VWO-leerlingen van de middelbare schoo…

Leren - Op een leuke en snelle manier!Leren is voor veel mensen een groot probleem. De 1 heeft moeite met woordjes, de ander weer met begrippen of formules ui…
Motivatie, leren studerenMotivatie, leren studerenHoe groter de motivatie is tijdens het volgens van een studie, hoe groter de kans op slagen. Studeren gaat altijd met va…
Papillon (75 artikelen)
Gepubliceerd: 25-02-2009
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Studievaardigheden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.