Studietips: Efficiënt studeren

Studietips: Efficiënt studeren Studeren… Je hebt nog veel te doen, maar je kunt je er niet toe zetten. Je loopt vast of je weet niet waar je moet beginnen. Je bent snel afgeleid en bent met andere dingen bezig dan met leren of je stelt je huiswerk steeds verder uit. Herkenbaar? Dan is het raadzaam om een stappenplan op te stellen. Aan de hand daarvan creëer je een prettige studie-omgeving, deel je je tijd goed in en werk je efficiënter. Een aantal tips kan je op weg helpen naar een succesvol proefwerk of examen!

Wat helpt om effectief te studeren?

Maak een overzicht

Schrijf op voor welke vakken er dingen geleerd en/of opgaven gemaakt moeten worden. Schrijf vervolgens per vak de verschillende taken op. Bekijk per onderdeel wanneer de bijbehorende taak afgerond moet zijn. Het is raadzaam om de taken die je krijgt direct in deze lijst te verwerken.

Maak een tijdschema

Maak een dag- en een weekplanning voor je activiteiten. Verwerk ook activiteiten die losstaan van je studie hierin en plan eveneens je pauzes in. In je weekplanning maak je een globale schets van wat je op welke dag gedaan wil hebben. Vervolgens kijk je per taak hoeveel tijd je er voor nodig denkt te hebben en zet je deze taken op de betreffende dag en het gewenste tijdstip in je dagplanning. Het is verstandig om de tijden wat ruim aan te houden en om na elke één tot twee uur leren een pauze in te lassen.

Zorg voor een prettige werkplek

Kijk of er een ruimte is in je huis waar het rustig is en waar je niet gestoord wordt. Ruim deze plek op en zorg dat alleen de spullen die je nodig hebt voor de uit te voeren taak binnen handbereik liggen. Andere zaken, zoals je mobiele telefoon of tijdschriften, zorgen er alleen maar voor dat je wordt afgeleid en dragen op dat moment niets bij aan je doel.

Leer de belangrijkste zaken

Het is belangrijk om het verschil te maken tussen hoofd- en bijzaken. Richt je op de zaken waar het echt om draait. Probeer niet alles te leren. Hiermee maak je het jezelf onnodig moeilijk. Laat de bijzaken voor wat ze zijn. Lees ze een keer door, maar verspil niet onnodig tijd en energie hieraan.

Zorg voor afwisseling

Zorg voor afwisseling. Wissel maakwerk af met leerwerk en blijf niet te lang hangen in hetzelfde. Zorg in de pauzes ook voor afwisseling. In plaats van een tijdje niets doen, kun je bijvoorbeeld ook even een stukje gaan wandelen met de hond, een lunch klaarmaken of een boodschap halen. Ga niet urenlang op dezelfde tekst zitten ploeteren. Als het teveel blijkt te zijn, dan verdeel je deze tekst onder in kleinere stukken. Het geeft je een goed gevoel om zaken af te ronden. Dit motiveert je om verder te gaan en het voorkomt dat je vastloopt en je interesse verliest.

Begrijp wat je leert

Studeren is meer dan het in je hoofd stampen van droge feiten. Probeer te begrijpen wat je leert. Vertel iemand anders wat je hebt geleerd in je eigen bewoording. Zo kun je nagaan of je de stof echt hebt begrepen. Bij het leren van woorden in een andere taal en dergelijke gaat dit uiteraard niet op. Sommige feiten en parate kennis moet je natuurlijk wel kennen, maar als je de kern van de tekst daadwerkelijk begrijpt, kom je een stuk verder.

Controleer jezelf regelmatig

Test geregeld je kennis en begrip van wat je hebt geleerd. Laat je regelmatig overhoren door anderen en onderzoek waar je nog kennis tekort komt en waar nog verbeterslagen te maken zijn. Ga hier vervolgens mee aan de slag. Het zou toch zonde zijn als tijdens een proefwerk of examen blijkt dat je het toch niet helemaal hebt begrepen. Zeker als dit voorkomen had kunnen worden.

Wat helpt niet om effectief te studeren?

Markeren of onderstrepen

Wat je vaak ziet bij studenten is dat ze in hun tekst bepaalde woorden of zinnen onderstrepen of markeren met een daarvoor bestemde stift. Het lijkt misschien handig, maar deze methode werkt in je nadeel. Uit onderzoek van het Kent State University is gebleken dat wanneer je op deze manier te werk gaat je het grote geheel uit het oog verliest en de verbanden minder snel ziet. Jouw leerresultaat zal dan voornamelijk bestaan uit individuele feiten en niet uit de samenhang en het begrip van de tekst.

Het herlezen van de tekst

Een bekende uitspraak zegt dat de kracht van herhaling groot is. Dat klopt inderdaad wanneer het het aanleren van een vaardigheid betreft, maar dit gaat niet op bij het vele malen herhalen van het lezen van dezelfde tekst. De eerste keer wanneer je een tekst doorneemt, is alles nieuw en zullen je hersenen de informatie actief proberen op te nemen. Wanneer je een tekst al meerdere malen hebt gelezen, kennen je hersenen de tekst al en zullen ze geen nieuwe feiten ontdekken. De tekst wordt dan alleen oppervlakkig verwerkt.

Muziek luisteren tijdens het leren

Muziek luisteren kan heel ontspannend werken en je kunt het idee hebben dat je goed kunt leren terwijl je muziek luistert. Toch probeer je, weliswaar onbewust, de tekst van Engelstalige nummers te vertalen. Je bent dus met meerdere dingen tegelijk bezig, waardoor je niet het maximale uit je leersessie haalt. Wanneer je toch besluit om muziek te beluisteren tijdens het studeren, kies dan voor klassieke muziek of voor new age.
© 2015 - 2024 Mileena, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huiswerk: Hoe help je jouw kind succesvol aan de slag?Huiswerk is helemaal niet leuk. Dat vond jij vroeger ook niet. Kinderen kunnen dan ook soms erg ongevoelig zijn voor de…
Hoe je je voorbereidt voor repetitiesVoor elke leerling en student kan het een ware nachtmerrie zijn. Je hebt weer een week vol met repetities en toetsen voo…
Motiveer jezelf om je huiswerk te makenMotiveer jezelf om je huiswerk te makenHet is niet altijd makkelijk om jezelf te motiveren tot het maken van je huiswerk. Natuurlijk wil je over en wil je dat…
Concentratietips voor bij je huiswerkConcentratietips voor bij je huiswerkOmdat huiswerk maken tegenwoordig niet meer als stoer wordt gezien, laten veel scholieren het achter zich liggen. Wannee…

Leren & studeren: het lerende breinLeren & studeren: het lerende breinBij studeren komt een hoop kijken. Studenten moeten kritisch kunnen nadenken, goed kunnen schrijven, en ook nog goed inf…
Een Duitse brief schrijvenEen Duitse brief schrijvenEen Duitse brief schrijven kan al veel van je tijd besparen als je een goede openingszin of slotformule gebruikt. Tevens…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: ClkerFreeVectorImages, Pixabay
  • http://studietips.leidenuniv.nl/studdoe.html
  • http://www.studieinfo.nl/studietips/
  • http://biekeuh.plazilla.com/page/4294985679/studietips-die-werken
  • http://zootrack.nl/studietips.htm
  • http://www.studenten.net/studieleven/studeertips/25531/twee_dingen_die_je_niet_moet_doen_tijdens_het_leren_voor_je_tentamens
  • http://www.studenten.net/studieleven/studeertips/21541/studeren_met_markeerstift_niet_effectief
  • http://eoswetenschap.eu/artikel/studiemethoden-welke-werken-en-welke-niet
Mileena (123 artikelen)
Gepubliceerd: 09-09-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Studievaardigheden
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.