Kniptechnieken: effileren, slicen, inknippen

Kniptechnieken: effileren, slicen, inknippen Effileren, slicen en inknippen zijn speciale technieken die gebruikt worden bij het creëren van een kapsel. Deze technieken kunnen op verschillende manieren worden toegepast en het vergt enige oefening en haarkennis om het uit te kunnen voeren. Wat extra informatie om door te lezen is voor vele kappers van harte welkom.

Effileren

Effileren van het haar is een speciale kniptechniek, je dunt het haar uit door van deze techniek gebruik te maken. Vaak wordt het gebruikt om een coupe af te werken. De manier waarop je effileert zorgt weer voor speciale effecten zoals meer volume of een soepel vallende coupe. Voor effileren gebruik je een speciale effileerschaar, dit is een schaar met aan beide bladen tanden. Met een coupeschaar kun je ook effileren maar houdt er rekening mee dat hierbij het uitdunnend effect groter is, hierbij heb je een blad met tanden en een gewoon snijblad. Effileren bij dames en heren gaat hetzelfde.

Effileer technieken

Er zijn drie manieren om te effileren. De mate van effilatie laat je afhangen van de dikte en de lengte van het haar. Je kunt je vast wel voorstellen dat je in dun haar niet teveel moet effileren en dat je in dikker haar wat royaler kunt zijn.

Punt-effilatie

  • Dit doe je op ongeveer 2 cm van de haarpunten.
  • Effect van punt-effilatie: omdat alleen de haarpunten worden uitgedund vallen de uiteinden wat rustiger en bij kortere coupes verlopen haarpartijen vloeiender.
  • Deze manier van effileren is geschikt voor alle haarlengten.

Lengte-effilatie

  • Dit doe je in het midden van de lengte van het haar.
  • Effect van lengte-effilatie: het haar valt soepeler en zwaar haar wordt hierdoor lichter gemaakt.
  • Deze manier van effileren is geschikt voor halflang en lang haar.

Diepte-effilatie

  • Dit doe je tot 2 cm van de hoofdhuid.
  • Effect van diepte-effilatie: zwaar haar wordt lichter en er ontstaat volume bij de hoofdhuid.
  • Deze manier van effileren is geschikt voor kort haar.

Je kunt je schaar horizontaal of diagonaal in de passé zetten, volg hierbij zoveel mogelijk de richting van de basislijn.

Bron: Jackmac34, PixabayBron: Jackmac34, Pixabay

Channelschaar

Een Channelschaar is vernoemd naar het aantal "kanalen" in het snijblad. Je hebt channelscharen met 5,7 of 9 kanalen. Je werkt met een channelschaar wanneer je veel verschil in lengte aan wilt brengen. Doordat de kanalen vrij breed zijn valt het verschil tussen de kortere en langere haren duidelijk op. Dus hoe minder het aantal kanalen in het blad, hoe meer het lengteverschil op zal vallen. Bij kort haar knip je op de kam en bij lang haar kun je het haar met je vingers opnemen.

Nog twee manieren om speciale effecten in het haar aan te brengen, zijn slicen en inknippen. Het slicen en inknippen bij heren gaat op dezelfde manier als bij vrouwen.

Bron: Pattyann, PixabayBron: Pattyann, Pixabay

Slicen

Slicen is een snijtechniek met de schaar en vergt wel wat oefening. Met slicen kun je de haren vloeiend laten overlopen, denk daarbij bijvoorbeeld aan een schuine pony. Maar ook uitdunnen kan met slicen. Net als bij effileren kun je slicen in de punten, in de lengten of in de diepte. Als je een beetje inzicht gaat krijgen in de haarsoorten die er zijn en het gewenste kapsel dat de klant wil, weet je ook waar je de schaar in het haar moet gaan zetten. Het slicen van lengte naar de punt komt het meeste voor. Belangrijk is dat je een schaar zonder microgolven gebruikt. Glijd met de schaar van boven naar beneden door het haar en slice in kleine passé's, dus neem niet te dikke plukken haar op.

Inknippen

Bij inknippen knip je een passé telkens schuin in, dit doe je in plaats van in een rechte lijn te knippen. Dit doe je als je meer volume en een speelser effect wilt bereiken in het kapsel. Je gebruikt nu dus niet je vinger als liniaal, maar zet de schaar diagonaal in het haar en knipt daarbij de haarpunten in. Je hebt nu geen botte lijnen in het kapsel. Inknippen wordt in de kapperswereld ook wel choppen genoemd. Dun haar knip je zwak diagonaal in en dik haar knip je sterk diagonaal in, bij sterk diagonaal knip je dus meer haren weg dan bij zwak diagonaal. Kijk uit voor je vingers waarmee je de passé opneemt, de kans op een knip in je vinger is bij deze techniek ook groter.

Kortom, met een beetje inzicht en creativiteit breng je een kapsel tot leven!
© 2014 - 2024 Spring, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De behandelingen bij een trimsalonIn de trimsalon kunnen alle soorten honden terecht. Dit houdt in dat er veel verschillende soorten vachten bij de trimsa…
Op één lengtelijn knippenOp één lengtelijn knippenAls je het haar op één lengtelijn knipt, gradeer je het haar niet. Je knipt het haar in de natuurlijke valling op één li…
Schaar voor linkshandigen: bladen in spiegelbeeldSchaar voor linkshandigen: bladen in spiegelbeeldBen je linkshandig en is je linkerhand ook je voorkeurshand bij het knippen dan ben je gebaat bij een 'linkshandige scha…
Je eigen haar kun je prima knippenJe eigen haar kun je prima knippenJe kunt zelf je haar knippen voor de spiegel. Zorg er echter wel voor dat je haar nat is en dat je over de juiste materi…

Voorbeeld visuele communicatie (huisstijl): RijnstateVoorbeeld visuele communicatie (huisstijl): RijnstateEen huisstijl geeft vorm aan de identiteit van een organisatie. Deze is dan te herkennen aan bijvoorbeeld een bepaalde n…
Wat is Havo? (hoger algemeen voorgezet onderwijs)Wat is Havo? (hoger algemeen voorgezet onderwijs)Je zit in groep 8 en maakt de Citotoets om erachter te komen op welk niveau jij thuis hoort. Als je op de basisschool zi…
Bronnen en referenties
Spring (35 artikelen)
Laatste update: 30-05-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Studievaardigheden
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.