Wat is Havo? (hoger algemeen voorgezet onderwijs)

Wat is Havo? (hoger algemeen voorgezet onderwijs) Je zit in groep 8 en maakt de Citotoets om erachter te komen op welk niveau jij thuis hoort. Als je op de basisschool zit, zit je in een klas met allemaal kinderen van verschillende niveaus, als je naar de middelbare school gaat verandert dat. Je komt dan bij kinderen in de klas die ongeveer allemaal hetzelfde niveau hebben als jij. Dat is een hele verandering. Als je naar Havo (hoger algemeen voortgezet onderwijs) gaat kom je bij kinderen in de klas die allemaal een Citoscore hebben die tussen 538 en 541, maar heb een score die je tussen de 541 en 545 ga je naar Havo/Vwo. Wat is Havo?

Wat is Havo?

Havo ook wel hoger algemeen voorgezet onderwijs genoemd, is een opleiding die jongeren voorbereid op een hoge school of de universiteit. Op Havo krijg je de eerste drie jaar in alle vakken les zodat je basiskennis hebt over verschillende onderwerpen. In de derde klas moet je een profiel kiezen voor de resterende jaren(vierde en vijfde klas). Je doet over Havo vijf jaar.

Waardoor kom je op Havo?

Havo kan je via verschillende wegen bereiken: via een Havo Citoscore(tussen 538 en 541), via Havo/Vwo waarna twee jaar de jongeren worden beoordeeld of ze een Havo of Vwo leerling zijn, Als je op Vwo zit en niks aan school doet waardoor je cijfers te laag zijn om op dit niveau te blijven moet je naar Havo, na een jaar Vmbo waarin je cijfers hebt die bovengemiddeld zijn mag je naar Havo, maar dan moet je wel Frans hebben gehad op Vmbo of na je Vmbo diploma doorstuderen voor je Havo diploma.

De profielen

Er zijn vier profielen: natuur en gezondheid (ng), natuur en techniek (nt), cultuur maatschappij (cm) en economie maatschappij (em). Naast de vakken in je profiel heb je ook een aantal vaste vakken. Je hebt in elk profiel een aantal verplichte vakken en daarnaast heb je een profielkeuzevak en een keuzevak. In totaal heeft elke leerling in elk profiel 1880 tot 2040 studielasturen.

Vaste vakken in elk profiel en het aantal uren per vak:

  • Ckv 120 uur
  • Nederlands 400 uur
  • Engels 360 uur
  • Lichamelijke opvoeding 120 uur
  • Maatschappijleer 120 uur
  • Levensbeschouwelijke Vorming (godsdienst)80
  • Lob (loopbaanoriëntatie) 40 uur
  • Klassen uur (begeleiding) 40 uur
  • Profielwerkstuk 80 uur

Cultuur maatschappij

Cultuur maatschappij is het profiel voor de kunstzinnige Havo of Vwo leerling. In 2014 kon je voor het laatst dit profiel kiezen zonder wiskunde, vanaf 2015 hoort wiskunde ook in dit profiel. Je hebt verschillende verplichte vakken in dit profiel: geschiedenis en een moderne vreemde taal (Frans of Duits). In het profielkeuzegedeelte kan je kiezen voor een maatschappelijk vak zoals: aardrijkskunde, maatschappijwetenschappen, economie of wiskunde (a of b). Of voor een cultureel vak zoals: muziek, drama, beeldenvormgeving, een modern vreemde taal kiezen (Frans of Duits) of filosofie. In het vrije keuze gedeelte mag je kiezen voor een vak dat niet in je profiel zit.

Economie maatschappij

Economie maatschappij is een profiel waarmee je later in verschilden beroepsrichtingen kan werken. Veel jongeren die nog niet weten wat ze later willen worden kiezen voor dit profiel, met de juiste keuzevakken kan je alle kanten nog op. De verplichte vakken in dit profiel zijn: wiskunde (a of b), economie en geschiedenis. Profielkeuze vakken in dit profiel zijn: moderne vreemde taal, aardrijkskunde, m&o (management & organisatie) en maatschappijwetenschappen. In het vrije keuze gedeelte mag je voor een vak kiezen dat niet in je profiel zit.

Natuur en gezondheid

Natuur en gezondheid is een profiel voor iemand die wil werken in de zorg, sport, gezondheid of met dieren. Verplichte vakken in dit profiel zijn: wiskunde (a of b), biologie of scheikunde. Keuzevakken bij dit profiel zijn: natuurkunde, nl&t (natuur leven & techniek) of aardrijkskunde. Ook bij dit profiel kan je in het vrije keuze gedeelte voor een vak kiezen dat niet in je profiel zit.

Natuur en techniek

In natuur en techniek krijg je vakken waarmee je kan werken in de zorg, techniek of ICT. Verplichte vakken in dit profiel zijn: wiskunde b, natuurkunde en scheikunde. Keuze vakken in dit profiel zijn: informatica, biologie of NL&t (natuur leven & techniek). Net als in de andere profielen kan je ook in dit profiel bij het vrije keuze gedeelte een vak kiezen dat in je profiel zit.

Kans op een diploma op Havo

Je bent geslaagd op Havo als het gemiddelde cijfer van je examens minimaal een 5,5 is, maar dan moeten wel voor al je eindcijfers een zes of meer hebben. Je mag in de kernvakken (wiskunde, Engels en Nederlands), maar een onvoldoende hebben.
© 2014 - 2024 Readingpassion, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voortgezet onderwijsVoortgezet onderwijsNa de basisschool gaan kinderen naar het middelbaar, ofwel het voortgezet onderwijs. Dit is onder te verdelen in de drie…
De verschillende soorten middelbaar onderwijsDe verschillende soorten middelbaar onderwijsNa de basisschool gaat een kind naar het voortgezet onderwijs. Waar we op de basisschool nog een gelijkstelling van leer…
Na de basisschool: welke keuze middelbaar onderwijs is juistNa de basisschool: welke keuze middelbaar onderwijs is juistZodra kinderen groep 8 van het basisonderwijs hebben gevolgd, moeten ze naar de middelbare school. Dat betekent dat alle…
De Centrale Eindtoets (Cito) voor groep 8De Centrale Eindtoets (Cito) voor groep 8De Centrale Eindtoets (opvolger van de Cito-toets) is een toets die door de meeste basisscholen gekozen wordt als eindto…

Kniptechnieken: effileren, slicen, inknippenKniptechnieken: effileren, slicen, inknippenEffileren, slicen en inknippen zijn speciale technieken die gebruikt worden bij het creëren van een kapsel. Deze technie…
Geheugensteuntjes om beter te leren voor tentamenGeheugensteuntjes om beter te leren voor tentamenGedurende een schooljaar of studie moet je erg veel leren en opdrachten maken. Het kan gaan om het in je hoofd stampen v…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
Readingpassion (4 artikelen)
Laatste update: 06-06-2014
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Studievaardigheden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.