Mindmapping als hulp bij je studie

Mindmapping als hulp bij je studie Volg je een studie, dan gaat hier veel tijd in zitten. Om je tijd goed te kunnen indelen, kun je gebruik maken van mindmapping. Een mindmap is een diagram met als kern een centraal thema. Onderwerpen, gerelateerd aan dit thema worden middels een boomdiagram om het centrale thema heen geplaatst. Aan elk onderwerp worden weer subonderwerpen gekoppeld, die door middel van trefwoorden of pictogrammen worden aangegeven. Om leerstof beter te kunnen onthouden kan een visueel schema in de vorm van een mindmap helpen.

Wat is een mindmap?

Een mindmap is een kaart van je eigen gedachten. Je maakt, door middel van een boomdiagram, een visueel schema. Door mindmapping ga je associëren en dit helpt om hoeveelheden informatie te kunnen verwerken. In een mindmap kun je gebruik maken van vormen, kleuren, symbolen, illustraties, tekeningen of cartoons. Tekst wordt voornamelijk gebruikt door middel van sleutelwoorden. Deze techniek is ontwikkeld door de Engelse psycholoog Tony Buzan.

Waarom gebruik je een mindmap?

Het aantal informatiebronnen waar mensen mee te maken krijgen in hun leven wordt steeds groter. Boeken, televisie, internet, social media, via vrienden, familie of collega's, e-mail, iedere dag worden wij overspoeld door informatie. Nu hoeven we niet alle informatie op te slaan in ons geheugen. Volg je een studie, dan is het wel van belang de leerstof op te slaan. Mindmapping is een goede methode om informatie te ordenen en een plek te geven in ons brein.

Hoe maak je een mindmap?

Een mindmap wordt opgebouwd vanuit een centraal thema. Dit thema wordt bij voorkeur aangeduid met een kernwoord. Rondom dit kernwoord bouw je een visueel schema door verbanden te leggen met het centrale thema. Door niet alleen gebruik te maken van tekst, maar ook van symbolen, illustraties, kleuren, vormen of tekeningen visualiseer je de informatie. Hierdoor kun je de informatie beter opnemen in je geheugen en dit kan bij je studie van grote toegevoegde waarde zijn.

Een mindmap kun je zowel op papier als digitaal maken. Beiden hebben voor en nadelen:
  • Een papieren mindmap is voor iedereen toegankelijk. Je hebt alleen pen en papier nodig. Het is een statisch document, what you see is what you get. Dit kan een nadeel opleveren naarmate de mindmap complexer wordt.
  • Een digitale mindmap wordt gemaakt op de computer en geniet tegenwoordig bij velen de voorkeur. Het is een dynamisch document, waar je continu informatie aan kan toe voegen of uit kunt verwijderen. Niet alles hoeft direct zichtbaar te zijn in de mindmap. Je kunt gebruik maken van verborgen tekst of pictogrammen, die alleen zichtbaar worden als de gebruiker op de hyperlink klikt. Dit maakt de mindmap in de basis overzichtelijker. Hiermee is de digitale mindmap een stuk veelzijdiger dan de papieren versie.

Een mindmap voor je studie

Wil je gebruik maken van mindmapping voor je studie, dan kun je hier speciaal een workshop of cursus voor volgen. Je kunt er ook voor kiezen op Internet te kijken hoe je eenvoudig een mindmap kunt maken. Dit wordt stap voor stap uitgelegd. Je kunt zelf eens gaan uitproberen een mindmap te maken. Neem hiervoor een eenvoudig onderwerp. Zet het onderwerp waar je de mindmap over wilt maken in het midden van een vel papier. Zet hieromheen alle subonderwerpen die met het hoofdonderwerp te maken hebben.
Vraag iemand te helpen brainstormen over het hoofdonderwerp. Bedenk onder de subonderwerpen ook weer onderwerpen die daar mee samen hangen. Maak gebruik van kleuren, tekeningen, vormen en symbolen om jouw mindmap te visualiseren. Heb je hier handigheid in gekregen, pas dit dan toe op de leerstof uit jouw studie. Mindmapping helpt je tijdens je studie om de informatie makkelijker op te slaan in je hersenen, makkelijker verbanden te leggen en de stof beter te onthouden.
© 2013 - 2024 Caressa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De kracht van de mindmapDe kracht van de mindmapOp school wordt ons aangeleerd om aantekeningen te maken door linksboven aan de pagina te beginnen met schrijven en dan…
Mindmaps op de computer maken met Xmind softwareMindmaps op de computer maken met Xmind softwareMindmappen is een geweldige manier om je leven, je werk of je studie te ordenen. Meestal schetst men de mindmaps op stuk…
Mindmapping, voor het visualiseren van gedachtenMindmapping, voor het visualiseren van gedachtenMindmapping is een techniek die overzicht biedt. Door het maken van een mindmap, maak je je gedachten visueel inzichteli…
Mindmapping: Tony Buzan's techniek voor plezier en succesMindmapping: Tony Buzan's techniek voor plezier en succesVele boeken over zelfontplooiing beschrijven een methode die volgens sommigen terug gaat tot denkers uit de klassieke ou…

Onverwacht slechte Cito-score? Overdoen? De NIO-toetsOnverwacht slechte Cito-score? Overdoen? De NIO-toetsDe score voor de Cito-toets is in belangrijke mate bepalend voor de keuze van een vervolgopleiding van een kind. Is de s…
Schriftelijk studeren vergt een goede disciplineSchriftelijk studeren vergt een goede disciplineSchriftelijk studeren is een manier om naast het hebben van een baan, een bedrijf, of een druk gezin toch aan uw ontwikk…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jean-louis zimmermann, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Mindmap
  • http://www.lereniseenmakkie.nl/Stampwerk/Mindmaps/Mindmaps2.html
Caressa (76 artikelen)
Gepubliceerd: 11-02-2013
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Studievaardigheden
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.