Spreekbeurt & werkstuk informatie: De Nederlandse politie

Spreekbeurt & werkstuk informatie: De Nederlandse politie Wanneer je een spreekbeurt gaat geven, dien je informatie op te zoeken. Dit kun je doen in boeken, of op internet. Een leuk onderwerp voor een spreekbeurt is de Nederlandse politie. Lees wat de politie doet, welke verschillende afdelingen de politie heeft, hoe je bij de politie komt en nog veel meer. Met al deze informatie kun je een leuke en interressante spreekbeurt geven over de Nederlandse politie.

Wat doet de politie

De politie is er voor het handhaven van de wetten, het behouden van de publieke orde en het verlenen van hulp. Wat is dit precies?

Het handhaven van de wetten is één van de taken van de Nederlandse politie. In Nederland zijn allerlei wetten. Denk aan de maximumsnelheid voor auto's, maar ook aan wetten die zeggen dat stelen strafbaar is. De politie is er om deze wetten te handhaven. Wanneer iemand een wet overtreed, zal de politie hiertegen optreden. Denk aan het uitschrijven van een bekeuring of het arresteren van een crimineel. Het verlenen van hulp is ook een belangrijke taak van de politie. Wanneer je een autoongeluk krijgt, zal de politie vaak de eerste zijn die je komt helpen. Ze verlenen eerste hulp en helpen je waar dat nodig is. Maar ook wanneer je de weg zoekt, kun je dit altijd aan een politieagent vragen.

Andere hulpdiensten

De politie werkt vaak samen met andere hulpdiensten. Hierbij kun je vooral denken aan de brandweer en ambulance. Wanneer je gewond bent, zal de politie je eerste hulp verlenen. Dit doen ze totdat een ambulance ter plaatse is. De ambulance neemt vervolgens de zorg over. Een ander voorbeeld is een opsluiting. Wanneer je ergens vast zit, zal de brandweer de politie assisteren. Denk aan mensen die vast zitten in een boom, of opgesloten zijn op het toilet.

De verkeerspolitie

Een aparte tak van de politie is de verkeerspolitie. De verkeerspolitie houdt zich bezig met het handhaven van het verkeer. Ze zorgen ervoor dat iedereen zich netjes gedraagd in het verkeer. Wanneer je de regels overtreed kun je dan ook een bekeuring van de verkeerspolitie verwachten. Zonder de verkeerspolitie zou het één grote chaos worden op straat. Stel je voor, auto's die met 100 km/h langs school komen rijden. Levensgevaarlijk natuurlijk!

De recherche

De recherche zijn de 'onderzoekers' van de politie. Misschien ken je de populaire TV-serie 'CSI' wel. Ook dit zijn rechercheurs. De recherche doet onderzoek naar misdrijven. Denk aan moord, inbraak of beroving. De recherche heeft allerlei technieken om sporen te zoeken. Zo zoekt de recherche naar vingerafdrukken, voetafdrukken of andere sporen die kunnen leiden naar een verdachte.

Rangen van de Nederlanse politie

Net als het leger, heeft ook de politie verschillende rangen. Wanneer een politieagent in opleiding is, heeft deze de rang van Asprirant. De politieagenten op straat hebben meestal de rang van Surveillant, Agent, Hoofd Agent of Brigadier. De verschillende rangen hebben verschillende tekens. Deze tekens zijn te zien op de schouder van de agenten. Meer informatie over de rangen van de Nederlandse politie vind je in dit artikel.

Dieren bij de politie

Bij de politie werken ook dieren. Zo is er de politie te paard. Dit zijn agenten die het politiewerk op een paard verrichten. Deze groep agenten worden ook wel de 'bereden politie' genoemd. Verder zijn er ook hondengeleiders met hun honden. De honden van de politie worden voor verschillende doelen gebruikt. Zo zijn er de honden die zorgen voor de openbare orde. Bij rellen en inzet van de Mobiele Eenheid zijn deze honden erg belangrijk. Maar ook wanneer een crimineel ontsnapt kunnen deze honden ingezet worden. De honden zijn getraind om te bijten. Wanneer je wegrent voor de politie kan zo'n hond ingezet worden. De hond zal je stoppen zodat de agenten je kunnen arresteren. Ook zijn er honden voor de opsporing van allerlei zaken. Vaak gaat het hierbij om drugs of wapens. De honden zijn getraind om drugs of wapens te ruiken. Wanneer ze dit ruiken, zullen ze een signaal geven aan het baasje. Hierdoor weet de hondengeleider dat de hond iets heeft geroken.

Wapens van de politie

Het grootste wapen van een politieagent is zijn mond. Door te praten kan bijna alles opgelost worden. Helaas komt het wel eens voor dat er geweld gebruikt moet worden. Hiervoor heeft de politie andere wapens. Elke politieagent heeft deze wapens. Een uitzondering is het vuurwapen. Niet elke agent draagt namelijk een vuurwapen. De uitrusting van een agent hangt aan een koppel, zoals op de foto te zien is. De verschillende wapens van de Nederlandse politie zijn;
  • Wapenstok: Dit is een stok waarmee de agent kan slaan en stoten
  • Handboeien: Met deze handboeien kan een agent een verdachte boeien. Deze kan zijn handen hierdoor niet meer gebruiken en vormt minder gevaar voor de overige mensen.
  • Pepperspray: Pepperspray is een spuitbusje met prikkende vloeistof. Wanneer de politie dit in je ogen spuit kun je alleen nog maar je ogen dichtknijpen. Het is bijna niet meer mogelijk om nog iets te zien. Van pepperspray gaan de meeste mensen ook hoesten.
  • Vuurwapen: De meeste agenten dragen ook een vuurwapen. Het pistool wordt alleen als laatste redmiddel gebruikt. Het komt bijna nooit voor dat een agent schiet.

Naast de wapens hangen ook andere spullen aan de koppel van een agent. Bijvoorbeeld handschoenen, een zaklamp, extra kogels, een bonnenboekje, een radio, legitimatiebewijs en nog veel meer.

Hoe word je een politieagent

Om agent te worden, moet je minstens 17,5 jaar oud zijn. Verder zijn er hele strenge eisen en tests, voordat je écht agent kunt worden. Wanneer je aangenomen wordt, zul je naar de politieacademie gaan. Hier leer je alles wat je moet weten om agent te worden. Deze opleiding duurt 1,5 tot 4 jaar.

Lees verder

© 2011 - 2024 Timkraai, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mijn spreekbeurt in 5 stappenHoe maak je een goede spreekbeurt, waarmee je een voldoende haalt? Ik heb een aantal tips voor iedereen die voor zijn of…
Wie is Pieter-Jaap Aalbersberg?Wie is Pieter-Jaap Aalbersberg?Pieter-Jaap Aalbersberg leidde de repatriëringsmissie in de Oekraïne die stoffelijke resten en persoonlijke eigendommen…
Het OVUR-model: Didactisch modelHet didactische model OVUR, dat vooral gebruikt wordt in lessen Mondelinge taalvaardigheid (MTV) staat voor Oriëntatie,…
Tips voor een goede spreekbeurt!Iedereen moet vroeg of laat wel eens een spreekbeurt houden. Er komen vaak zenuwen bij te pas, hoewel dit absoluut niet…

Spreekbeurt brandweer: taken & verschillende brandweerauto'sIedereen herkent ze meteen, de grote rode vrachtwagens van de brandweer. Er zijn echter allerlei verschillende soorten b…
Tips voor het houden van een presentatie of spreekbeurtMisschien heb je wel eens op school, op je werk of gewoon in het openbaar moeten spreken. Veel mensen kennen dan het gev…
Timkraai (50 artikelen)
Laatste update: 15-10-2011
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Spreekbeurt
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.