Weetjes over Engeland: van Albion tot Brexit

Weetjes over Engeland: van Albion tot Brexit Van een saaie spreekbeurt over Engeland, vol cijfertjes en feiten, vallen je klasgenootjes in slaap! Maak je spreekbeurt grappig en steek er leuke anekdotes en weetjes in. Neem lekkere dingen mee en laat ze een aantal typische dingen zien. Zo zullen ze geboeid blijven luisteren en alles beter onthouden! Als klap op de vuurpijl kan je na je spreekbeurt ook nog een quiz organiseren. Wie heeft er het beste opgelet en welke ploeg behaalt de beste punten?

Albion, Engeland, Groot-Brittannië en het Verenigd Koninkrijk

Vanwaar komt de naam Albion?

Engeland wordt ook wel eens Albion genoemd. In Albion zit een verwijzing naar wit. Het is de naam die de Romeinen aan het eiland gaven. Zij kwamen aangevaren en zagen de witte krijtrotsen van Dover. Van schrik maakten ze rechtsomkeer. Zij noemden Engeland daarom "het witte eiland", Albion.

Groot-Brittanië en Verenigd Koninkrijk

Onder Groot-Brittannië valt Engeland, Schotland en Noord-Ierland. Het Verenigd Koninkrijk is Groot-Brittannië plus Ierland. Engeland is dus slechts een klein deel van Groot-Brittannië en een nog kleiner deel van het Verenigd Koninkrijk.

De Engelse bevolking

In Engeland wonen naast Engelsen ook veel mensen uit andere landen en uit voormalige Engelse kolonies. Zo wonen er Joden, mensen uit de Caraïben, uit Afrika, uit India en uit Pakistan. De meeste mensen, zo'n 90%, wonen in de grote steden. Op het platteland is er nauwelijks werk te vinden.

Feesten in Engeland

Aangezien er in Engeland heel wat nationaliteiten wonen, zijn er naast de traditionele feesten ook een aantal andere feesten.

Diwali of lichtjesfeest

Doordat er in Engeland zoveel verschillende nationaliteiten aanwezig zijn, zijn er ook een aantal feesten die wij hier niet kennen. Zo is er bijvoorbeeld het feest Diwali. Dit feest komt uit Indië. Diwali betekent "rij lichtjes". Er worden dan ook overal lichtjes gezet, meestal in een soort lampje uit klei met een katoenen lontje. Tijdens het feest, dat vijf dagen duurt, wordt er veel zoetigheid gegeten. Meestal wordt het in oktober of november gevierd, maar de datum is steeds verschillend.

Eid of suikerfeest

Verder is er eid, het suikerfeest, dat door de moslims wordt gevierd. Het luidt het einde van de ramadan in en ook hier wordt er veel zoetigheid gegeten. Het feest valt ook telkens op een andere datum.

Poppies

Een typisch Engels gebruik is dan weer het dragen van poppies of klaprozen op 11 november. Hiermee herdenkt men de talrijke Britse gesneuvelden van de wereldoorlog.

Kerstmis

Kerstmis wordt in Engeland veel intenser en traditioneler gevierd dan bij ons. De kerstbomen worden sfeervol gedecoreerd, er zijn zanggroepen in oude kledij in de straten die Christmas Carols zingen en men hangt geregeld een maretak aan de deur. Het is een echt familiefeest met heel wat eten en drinken.

Britse gezinnen

Een gekend Brits spreekwoord is "My home is my castle". En inderdaad, Britten hebben niet graag dat je bij hen binnenkomt. Hun huis is hun domein. In Engeland zal je nooit in een huis kunnen binnenkijken. De gordijnen zijn gesloten of er staat een kast voor de ramen. Dit in tegenstelling tot Nederlanders, waar je zonder probleem binnen mag kijken. Voor Engelsen zijn tuinieren en klusjes binnenshuis opknappen favoriete bezigheden.

Jagen

Engelsen zijn fervente jagers. Niet verwonderlijk dus dat de meeste Engelse honden jachthonden zijn. Denken we maar aan de setter, de cocker spaniël en de beagle.

English food

English breakfast

Heel gekend is het English breakfast. Pap, cornflakes, toast, jam, een gekookt eitje, spek met eieren, worstjes, witte bonen in tomatensaus en gebakken vis met daarbij een kopje thee.

Fish and chips

Echte keukenpieten zijn de Engelsen niet, dus hun warme maaltijden stellen meestal niet veel voor. Fish and chips, erwten met worstjes en puree, aardappelen met spinazie en lever, etc. zijn dagdagelijkse kost in de Britse gezinnen.

Internationale invloeden

Natuurlijk zijn er ook gerechten overgenomen van de vele buitenlanders. Vooral de Indische keuken heeft zijn stempel op de Engelse eetgewoonten gezet. Zo is er rijst met kerrie, chicken tandoori, chicken masala, etc.

Typisch Brits

Een typisch Brits gerecht is de pie, een soort taart met vlees er in. Ook plumpudding, doorschijnende blubber in verschillende kleurtjes, is typisch Brits.

Bron: Shents, PixabayBron: Shents, Pixabay

Sport en spel

Typisch Engelse sporten

Britten zijn gek op sport. Zij hebben er zelfs een deel van uitgevonden. Zo komen voetbal, rugby en cricket uit Engeland. Rugby is zelfs genoemd naar de kostschool waar het werd uitgevonden. Engelsen zijn echte voetbalfanaten. Sommigen zijn echter ook echte hooligans. Zij zetten geregeld de boel op stelten tijdens voetbalmatchen. Op de Theems wordt jaarlijks een roeiwedstrijd georganiseerd tussen twee universiteiten: die van Oxford en die van Cambridge. Vissen is ook een erg geliefde sport. In de Britse pubs wordt er veel darts en snooker gespeeld. Op Britse scholen is er veel tijd voorzien voor spel en sport, naast de gewone uren turnen.

Kaasrollen, een gekke gewoonte!

In het Britse dorpje Brockworth wordt jaarlijks het kaasrolfestival gehouden. Vanaf de Cooper's Hill wordt een Double Gloucester kaas naar beneden gerold. Vijfentwintig mensen mogen een seconde na de kaas naar beneden rollen. Opzet is om de kaas terug in te halen en te vangen. Het probleem is dat de kaas met zo'n 112 kilometer per uur de berg afrolt. Bijna onmogelijk dus om hem in te halen! Toch slagen sommigen er in. En anders is diegenen die eerst beneden is de winnaar. De hoofdprijs? De bol kaas natuurlijk!

Britse scholen

In Engeland zijn er twee soorten scholen: gratis staatsscholen en public schools. Public schools kunnen heel duur zijn. Engelse kinderen moeten vanaf vijf jaar naar school. In de meeste scholen komen de leerlingen 's morgens bij elkaar om iets te zingen of om naar de speech van de directeur te luisteren. Vroeger moesten de leerlingen in elke school een uniform dragen, maar nu is het alleen nog maar in public schools. Vele public schools zijn tevens kostschool.

Riooljournalistiek

De term riooljournalistiek, wat betekent "slechte journalistiek", komt ook uit Engeland. Vroeger werden alle Engelse kranten in een straat van Londen gemaakt, namelijk in de Fleet Street. De Fleet was een riviertje dat daar vroeger stroomde. Nu is de Fleet nog maar een riool. Slechte journalistiek wordt in Engeland dus ook Fleet Street Journalism genoemd. En dit is overgewaaid naar ons en wij hebben dus riool journalistiek.

Waarom wordt er in Engeland links gereden?

Tijdens de Middeleeuwen verplaatste iedereen zich aan de linkerkant van de weg. De ridders droegen hun zwaard aan de linkerkant zodanig dat hun zwaarden niet tegen elkaar botsten wanneer ze elkaar kruisten. Ah ja, want ook zij reden aan de linkerkant van de weg. Deze traditie is gebleven in Engeland, zelfs toen er van ridders al lang geen sprake meer was. Dit is dus de reden waarom auto's in Engeland links rijden en het stuur in de auto's aan de rechterkant staat.

Beroemde Britten

  • William Shakespeare: een bekend toneelschrijver. De auteur van Romeo en Julia en van de beroemde zin: "to be or not to be". In Stratford-upon-Avon kan je naar het huis van William Shakespeare gaan kijken.
  • Agatha Christie: schrijfster van spannende moordverhalen zoals "Tien kleine negertjes", "De Oriënt-Express" en "Dood op de Nijl".
  • Charles Dickens: de auteur van A Christmas Carol, waar in 2009 een 3D-film van werd gemaakt en van Oliver Twist, waar in 2010 een musical van werd gemaakt.
  • Alfred Hitchcock: een beroemde filmregisseur. Van hem zijn onder andere de triller "The birds" over vogels die aanvallen en "Psycho", met de beroemde douchescène.
  • The Beatles: ook wel de Fab Four genoemd. Wie kent hun liedjes niet? The Yellow Submarine, Help en vele andere werden door miljoenen mensen meegezongen.
  • Mister Bean: de Britse komiek Atkinson met zijn kleine beertje die alles altijd verkeerd doet en knotsgekke avonturen beleefd.
  • John Cleese: de beroemde eigenaar van het hotel Fawlty Towers waar alles steeds fout loopt!
  • Lady Di: de echtgenote van Prins Charles. Razend populair, maar in 1997 om het leven gekomen in een auto-ongeluk.
  • Fileas Fog: het hoofdpersonage uit een roman van Jules Vernes. Deze very British gentleman moest de wereld rondreizen in 80 dagen, in gezelschap van Passepartout, zijn hulpje.
  • Jamie Oliver: de sympathieke Engelse kok.
  • Elton John: de zanger met de enorme collectie excentrieke brillen
  • Tom Jones: de Welshman die duizenden vrouwen in zwijm deed vallen
  • De boys band One Direction: zeer populair tot Zayn in 2015 uit de band besloot te stappen

Meer weetjes op een rij

  • Engeland was ooit het eerste geïndustrialiseerde land. Rond 1750 werden er in Engeland de eerste machines gebruikt in de fabrieken. Nu is de industrie serieus achteruit gegaan en daardoor is er veel werkloosheid. De dienstensector is nu de belangrijkste sector in Engeland.
  • Engeland maakt deel uit van de Europese Unie maar maakt geen gebruik van de euro. Zij gebruiken nog steeds de Engelse Pond.
  • In 2016 werd er in Engeland een referendum georganiseerd over het wel of niet bij de Europese Unie blijven. 51,9% koos er voor om de Europese Unie te verlaten. De term Brexit was geboren, een samentrekking tussen Britain en exit (vertrek).
  • De typisch Engelse gentleman wordt vaak afgebeeld in maatpak met een zwarte bolhoed en een wandelstok en als het even kan nog met een krant onder zijn arm ook. In het financieel hart van Londen kan je dit typetje misschien nog tegenkomen, maar elders in Engeland is het een uitgestorven ras.
  • In Engeland brengt een zwarte kat geluk en een witte kat ongeluk!
  • Engeland is het enige land in de wereld waar de naam niet van op de postzegel is vermeld.

Wat neem je mee om te tonen en om te snoepen?

Proevertjes

Je kan cornflakes meenemen, maar ook worstjes of plumpudding. Ook leuk is een High Tea. Engelsen doen dit 's middags. Het is een kopje thee met verschillende soorten koekjes en cakejes. Muffins of brownies bijvoorbeeld. Neem wat Gloucesterkaas mee.

Objecten en foto's

Neem een Engelse vlag mee, een kaart, een boek van Agatha Christie, een paar liedjes van Engelse zangers en zangeressen, een bolhoed, een wandelstok, een Engelse krant. Foto's van cricket, van een beagle en van een Engelse postzegel. Neem een excentrieke bril mee en laat raden wat dit met Engeland te maken heeft.
© 2011 - 2025 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Diwali – het lichtjesfeest van IndiaDiwali wordt ook wel het lichtjesfeest genoemd en wordt sinds de oudheid gevierd. Het is één van de belangrijkste feeste…
Eetcultuur: IndiaIndia is een groot en divers land met een lange geschiedenis. Die lange geschiedenis en de diversiteit van de bevolking…
Supermarine Spitfire I - Vliegtuig uit Tweede WereldoorlogSupermarine Spitfire I - Vliegtuig uit Tweede WereldoorlogDe Supermarine Spitfire I is één van de meest beroemde vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Vliegtuigen hebben in de…
Rangoli – een kleurrijke culturele en religieuze traditieRangoli is een woord uit het Sanskriet dat betekent ‘creatieve uiting van kunst door het gebruik van kleur’. Het heeft e…

Weetjes over Finland: land van meren en de kerstman!Weetjes over Finland: land van meren en de kerstman!Finland. Een land in het Noorden van Europa. Minder bekend, maar daarom niet minder boeiend. Suomi zoals het door de Fin…
Weetjes over Frankrijk: gewoonten, tradities en gebruikenWeetjes over Frankrijk: gewoonten, tradities en gebruikenHoe groot Frankrijk is, hoeveel inwoners er zijn, hoe de economie is, etc. dat kan je overal vinden. Maar echte weetjes…
Bronnen en referenties
  • https://nl.metrotime.be/2018/05/30/must-read/man-wint-wereldrecord-kaasrollen/ (op 31.05.2018)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Brexit (op 31.05.2018)
  • Télépro - 5 février 2009 - blz 18 - devinette (op 18.05.2020)
  • Afbeelding bron 1: Shents, Pixabay
Reacties

Anoniempje, 01-02-2017
Dankje door deze informatie. Dankzij dit hebben ik en mijn groepje een 10 voor onze spreekbeurt! Erg bedankt!

Groetjes van anoniempje x Reactie infoteur, 02-02-2017
Super! Proficiat! En bedankt voor het compliment.
Groetjes, Mapa

Astrid, 05-02-2015
Hallo Mapa,
Mag ik vragen welke bron je hebt voor het feitje 'riooljournalistiek - Fleet Street'? Ik kan het verband nergens vinden en ik ben heel dringend op zoek naar de oorsprong van het begrip riooljournalistiek.
groet, Astrid Reactie infoteur, 05-02-2015
Hallo,

Intypen op Google: Fleet Street Riooljournalistiek. Er verschijnt dan een hele rij artikelen over de Fleet Street en de link met riooljournalistiek.

Succes!

Mapa

De Vlieger Ivan, 15-02-2014
Vraagje: Waarom zijn de ramen in Engeland onderverdeeld in aparte ruitjes? Reactie infoteur, 15-02-2014
Hallo,

Een interessante uitleg heb ik gevonden op www.bovenlichten.net. Voor de 17de eeuw werden er kleine ruitjes, meestal glas-in-lood gebruikt omdat men nog geen groot vlakglas kon maken. Dat was zo in Nederland, dus ik vermoed dat de uitleg voor Engeland dezelfde zal zijn.

Met vriendelijke groeten,

Mapa

Maud, 28-01-2014
Ik doe mijn spreekbeurt over Engeland en dit heeft me goed geholpen! vooral het laatste stukje wat je mee kunt nemen. heb een 9,5 gehaald BEDANKT! :) Reactie infoteur, 29-01-2014
Prima! Fijn voor je!

Bedankt voor het compliment.

Groetjes,

Mapa

Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 18-05-2020
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Spreekbeurt
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.