Lichaamstaal: je voorkomen bij een presentatie

Lichaamstaal: je voorkomen bij een presentatie Als je een presentatie of spreekbeurt moet geven of je gaat solliciteren, dan wil je dat je publiek luistert naar jou, liefst zo aandachtig mogelijk. Het is dan ook een kwestie van ervoor te zorgen dat je je toehoorder(s) niet afleidt door je voorkomen. Hoe je eruit ziet speelt een niet onbelangrijke rol bij het welslagen van je presentatie, spreekbeurt of sollicitatie. Je controleert voor je presentatie best eens of alles in orde is.

Kapsel

Zorg voor een doorsnee kapsel, dat netjes en verzorgd overkomt. Zorg dat dat je haar niet te warrig ligt. Een klein beetje kan nog net, omdat dat wat sympathie losweekt, maar te warrig komt slordig over. Hoe explicieter je kapsel, hoe meer dit de aandacht zal afleiden van wat je zegt. Bepaalde kapsels kunnen zelfs je autoriteit als spreker ter discussie stellen. Kun je je voorstellen dat de directeur van een grote bankinstelling met een hanenkam rondloopt?

Veel mensen, vooral meisjes en vrouwen, kunnen het niet laten om in hun haar te frunniken. Ze hebben lang haar en daardoor kunnen ze er makkelijk aan om het rond hun vinger te draaien of er steeds maar weer doorheen te strijken. Hoe kun je dit oplossen? Simpel: maak een staartje voor je presentatie, zodat je haar niet aan de zijkant hangt, maar achteraan je hoofd. Op die manier kun je er moeilijker bij.

Make-up

Als man make-up dragen zal ervoor zorgen dat je presentatie minder ernstig wordt genomen, tenzij het natuurlijk heel subtiel aangebrachte make-up is, aangebracht door een professional. Bij tv-optredens gebeurt dit bijna standaard, zodat het zweet dat je produceert door de warme studiolampen niet zichtbaar is op het scherm. Vrouwen dragen natuurlijk veel vaker make-up. Ook hier geldt hetzelfde als bij het kapsel: hoe onopvallender, hoe beter. Zorg ervoor dat je geen schreeuwerige kleuren gebruikt, maar een stijlvol aangebrachte onopvallende make-up kan zeker een meerwaarde betekenen.

Sjaal

Veel vrouwen en meisjes dragen sjaals, niet alleen in de winter tegen de koude, maar ook in andere seizoenen, als modeaccessoire. Het is belangrijk om deze sjaals uit te doen als je een presentatie wil geven. Je komt geloofwaardiger over als je je hals toont. Waarom dat zo is, weet men niet goed, maar ook bij dieren is de vrije hals een teken van vertrouwen. Als een hond wil aangeven dat hij een andere hond vertrouwt, dan zal hij zijn hals lang maken.

Kledij

Je kledij moet altijd aangepast zijn aan je publiek. Zit je nog op school, dan zal een driedelig pak nogal pompeus overkomen, maar werk je in de bankensector, dan zal een spijkerbroek misschien niet geapprecieerd worden. Zorg ook hier weer dat je kledij niet afleidt van wat je zegt. Voor vrouwen en meisjes betekent dat ook dat je kledij niet te weinig verhullend mag zijn, voor heren en jongens betekent het vaker dat hun kledij niet te slordig, informeel, gekreukeld of met vlekken is. Kortom, zorg voor neutrale kledij, aangepast aan de omgeving waarin je de presentatie geeft.

Piercings en tattoo's
Of je het nu leuk vindt of niet, piercings en tatoeages roepen bij heel wat mensen weerstand op. Daarom is het best om nooit een tattoo op een plek te laten aanbrengen die je niet kan verhullen. Misschien is dit in je huidige job of je huidige leefomgeving geen probleem, maar later kun je er de tatoeage niet zomaar afhalen als het wel een probleem wordt. Bovendien krijg je ook te maken met een soort van tatoeagediscriminatie als je gaat solliciteren voor bepaalde jobs: ook al vinden ze je bekwaam, toch krijg je de job niet vanwege je tatoeage. Hetzelfde, maar afgezwakt, geldt voor een piercing. Die kun je natuurlijk wel gemakkelijker uitdoen. Als je een presentatie moet geven en je verwacht dat je publiek hierdoor minder geconcentreerd zal zijn of dat de toehoorder je autoriteit in vraag zouden kunnen stellen, dan doe je het best je piercing uit.

Schoenen en sokken

Je zou ervan schrikken hoeveel mensen naar schoenen kijken. Van bepaalde vrouwen is het bekend dat ze een schoenenfetisj hebben, maar het zijn zeker niet alleen deze vrouwen die letten op de schoenen van iemand die een presentatie geeft. Zorg er dus voor dat je schoenen verzorgd zijn, gepoetst als dat nodig is.

Voor je schoenen en je sokken geldt dat ze in het tintenpallet van de rest van je kleren moeten zijn. Dat betekent dat als je een jeansbroek draagt je blauwe of zwarte schoenen en sokken kunt dragen, maar geen gele of rode. Als modestatement kan dit mooi zijn, maar bij een presentatie wil je niet dat deze opvallende details je publiek afleiden.

En dat is meteen ook de bottom line bij alle advies over je voorkomen bij een presentatie, spreekbeurt of sollicitatie: zorg dat kleine bijzonderheden de toehoorder(s) niet afleiden van wat je hebt te zeggen.
© 2015 - 2024 Krikri, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De opbouw van een presentatieDe opbouw van een presentatiePresenteren, een steeds belangrijker element van het studie- of werkveld. Iedereen vind het spannend om een presentatie…
Succesvol presenterenSuccesvol presenterenIedereen heeft het wel een gedaan. Een presentatie geven voor een groep mensen. Of het nu ging om het overbrengen van ee…
Een presentatie voorbereidenEr zijn veel mensen die het benauwd krijgen als ze een presentatie moeten houden. Toch zijn er heel veel manieren om dez…
Hoe geef je een goede Powerpoint presentatieHoe geef je een goede Powerpoint presentatieZakelijke presentaties worden steeds vaker gegeven met behulp van een Powerpoint presentatie. Met Powerpoint maak je op…

Stemgebruik bij een presentatieStemgebruik bij een presentatieEen goede presentatie of spreekbeurt hangt van veel meer af dan van de inhoud alleen. Je lichaamstaal speelt een heel be…
Lichaamstaal bij een presentatie: armen en benenLichaamstaal is de belangrijkste factor als je een presentatie of een spreekbeurt moet geven. Veel meer dan op wat je pr…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: NGDPhotoworks, Pixabay
  • Eigen ervaring als lesgever
Krikri (6 artikelen)
Gepubliceerd: 06-07-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Spreekbeurt
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.