Schaduwzuster - Simone van der Vlugt

Een boekverslag van het boek 'schaduwzuster' van Simone van der Vlugt. Zakelijke gegevens Titel: Schaduwzuster Auteur: Simone van der Vlugt Uitgeverij: Anthos Plaats van uitgave: Amsterdam Jaar van verschijnen: 2005

Fictie en wekelijkheid

Het verhaal in schaduwzuster is niet echt gebeurd, en daarom fictie. Toch is het erg gebaseerd op de werkelijkheid. De schrijfster heeft zich laten inspireren door toeneming van Geweld, intimidatie en onverschilligheid op scholen. De gebeurtenissen in schaduwzuster kunnen ook zomaar in het dagelijks leven voorkomen. Ook de andere, dagelijkse probleempjes van de hoofdpersonen komen voor in de werkelijkheid.

Spanning

In het begin van het boek zoals zit meteen spanning, waardoor je meteen midden in het verhaal zit. Ook de opbouw van het boek verhoogt de spanning enorm. Je weet al wel wat er gebeurt is met Marjolein: ze is vermoord. Je weet alleen nog niet hoe en door wie, hoewel je wel een vermoeden hebt natuurlijk. Het boek is niet aan een stuk door spannend. Wel zitten er in het boek veel verrassende wendingen, waardoor de spanning weer oploopt. Het spannendst geschreven vond ik het stukje dat Marjolein de sleutel maar niet in het slot kreeg en werd doodgeschoten. Een ander heel spannend moment is de ontvoering van Marlieke door Bilal. Ik dacht toen echt dat hij haar in het bos zou vermoorden.

Personages

Hoofdpersonen

Marjolein
Marjolein van Woerkom is de helft van een eeneiige tweeling. Ze is 30 jaar en komt uit een rijke familie. Ze is getrouwd met Raoul en ze wonen in Rotterdam. Ze hebben samen een dochtertje van 6 jaar, Valerie. Marjolein geeft al 7 jaar Nederlands op het Rotterdams College. Dit is een multiculturele school. Marjolein is vrolijk, spontaan en ze heeft een duidelijk eigen mening. Ze komt op voor de zwakkeren, als er iemand gepest wordt zal zij diegene helpen. Ze draagt vaak rokjes en andere vrolijke kleren.

We komen wel veel te weten over haar leven, wat ze voelt en wat ze denkt, maar de gebeurtenissen zijn toch iets belangrijker. Verder maakt ze niet echt geestelijke ontwikkeling door. Op het moment dat ze wordt vermoord is ze dezelfde persoon als aan het begin van het boek.

Marlieke
Marlieke van Woerkom is de tweelingzus van Marjolein. Ze is ook 30 jaar en woont in Rotterdam. Ze is een beetje het tegenovergestelde van Marjolein. Rustig, verstandig, een beetje in zichzelf gekeerd. Ze heeft niet heel veel vrienden, maar dat vindt ze ook niet erg. Ze draagt eigenlijk alleen maar sportieve en comfortabele kleding, ze houdt niet zo van rokjes. Marlieke is ook gevoelig voor paranormale dingen. Ze is fotografe en heeft een eigen fotostudio in Rotterdam. Marlieke is single en heeft geen kinderen. Ze heeft wel altijd een zwak gehad voor Thomas en is verliefd op Raoul.

We komen veel te weten over haar jeugd, haar werk en haar vrienden. Marlieke voelt zich in haar leven toch steeds een beetje de mindere van haar zus: Marjolein is altijd erg succesvol geweest: met studie, baan en relaties en Marlieke heeft zich toch altijd de mindere gevoeld. In dat opzicht leeft ze in de schaduw van haar zus. Dat verklaart ook de titel van het boek, schaduwzuster.

Bijpersonen

Raoul
Raoul is de man van Marjolein. Ze hebben een dochtertje van 6, Valerie. Het gaat niet erg goed met hun relatie omdat Raoul een paar keer is vreemd gegaan. Hierdoor vertrouwt Marjolein hem niet meer. De relatie van Raoul en Marjolein staat dus op springen, en ze maken veel ruzie. Raoul heeft een eigen bedrijf waardoor hij niet vaak thuis is. Raoul heeft Marjolein al vaker een baan aangeboden, maar Marjolein slaat die aanboden af.

Valerie
Valerie is de dochter van Marjolein en Raoul, ze is 6 jaar. Valerie is een heel bijdehand kind. Als haar moeder dood is, beweert ze dat ze haar nog wel eens ziet en spreekt. Ze kan dus geesten zien.

Sylvie
Sylvie is de beste vriendin van Marlieke. Zij en Marjolein mogen elkaar niet zo graag. Sylvie is een mooie vrouw met blonde haren in verschillende tinten, die veel strakke kleding draagt en veel make-up. Silvie blijkt ook een minnares van Raoul te zijn geweest. Na de moord op Marjolein is Sylvie één van de verdachten. Dit komt ook omdat het moordwapen bij haar thuis gevonden wordt.

Thomas
Thomas is de beste vriend van Marlieke. Hij is dus een terughoudende, lichtelijk gestoorde en enigszins depressieve man. Hij is verliefd op Marlieke en heeft er daarom nog al moeite mee dat ze, zoals hij zegt, door Marjolein wordt onderdrukt.

Bilal Assrouti
Bilal is de Marokkaanse leerling van19 jaar. Hij zit in het laatste jaar van het VWO. Hij heeft Marjolein bedreigd in de klas. Dit omdat ze hem in zijn eer heeft aangetast door naar zijn kruis te staren. Hij blijft haar tot haar dood bedreigen door bijvoorbeeld een dreigbrief te sturen en haar auto te bekrassen. Als later Marjolein wordt vermoord, is Bilal de eerste verdachte.

Personen die een kleine rol spelen in het boek

Jasmijn
Een goede vriendin en collega van Marjolein.

Luuk
Een goede vriend en collega van Marjolein, hij is homo.

Ouders van Marjolein en Marlieke
Hebben vroeger ook lesgegeven op probleemscholen

Rechercheur Noorda
De rechercheur die het onderzoek naar de dood van Marjolein leidt

Opbouw

Het boek is opgebouwd in 63 genummerde, maar ongetitelde hoofdstukken. Er zijn twee vertellers: Marjolein en haar tweelingzus Marlieke. Ze nemen elk om beurten een aantal hoofdstukken voor hun rekening. Marjolein vertelt over alle gebeurtenissen voor de moord en Marlieke over die erna. Hierdoor is het verhaal niet chronologisch opgebouwd en komen er nogal wat flashbacks in voor. Bijvoorbeeld over de jeugd van Marjolein en Marlieke, en hoe Marjolein Raoul heeft ontmoet en hoe Marlieke Thomas ontmoette.

Marjolein begint en vertelt de volgende hoofdstukken: 1-5; 8-12; 16-21; 26-29; 36-39; 48-52; 58-61.
Marlieke eindigt de roman als verteller: zij onthult wie Marjolein heeft vermoord. Haar hoofdstukken zijn: 6-7; 13-15; 22-25;30-35;40-47;53-57;62-63.

Tijd

De tijd waarin de gebeurtenissen zich afspelen, is goed af te leiden uit de verhaalgegevens. Het boek speelt zich af in het heden. De onderwerpen zijn erg actueel en het speelt zich af in het Rotterdam van vandaag de dag. Eind april wordt Marjolein door een leerling bedreigd, begin mei wordt ze al begraven. Marjolein besprak met haar klassen de dood van Theo van Gogh (eind 2004). Het verhaal moet zich dus in het voorjaar van 2005 afspelen. Er wordt ook gesproken over de zomervakantie (eerste week juli 2005) en het zomercarnaval in Rotterdam (31 juli 2005). Ik denk dat de vertelde tijd daarom ongeveer 5 maanden is. De verteltijd is 339 bladzijden.

Thema

Naar mijn idee zijn er twee thema’s aan te wijzen. Dit is niet zo vreemd, omdat het boek eigenlijk uit twee verhalen bestaat die samen één geheel vormen.

Het ene thema is de vraag: Wie heeft Marjolein vermoord en waarom. Deze vraag blijft toch steeds in je achterhoofd zitten terwijl je het boek leest en het is ook waar het verhaal naartoe werkt. Marlieke is op zoek naar de moordenaar, terwijl Marjolein zich afvraagt wie haar bedreigt.

Het tweede thema heeft te maken met de titel Schaduwzuster. Als Marjolein nog in leven is, lijkt Marlieke constant in haar schaduw te staan. Zo voelt Marlieke het zelf ook. Ze is nooit alleen, heeft altijd Marjolein om zich heen die het allemaal net ietsje beter doet en die haar eigenlijk ook overheerst. Degene die Marjolein vermoordt, doet dat omdat hij vindt dat Marlieke recht heeft op een eigen leven.

Motieven

Een van de motieven is het schoolleven en geweld op school. Het boek speelt zich gedeeltelijk af op school en ook het geweld (de bedreiging van Bilal) speelt een rol. Een ander motief is overspel. Raoul gaat vreemd met Sylvie. Marjolein weet dit niet, maar ze heeft wel zo haar vermoedens. Ook het motief jaloezie speelt een rol, omdat Marlieke toch wel jaloers is op al het succes van Marjolein.

Perspectief

Beide vertellers (Marjolein en Marlieke) vertellen in de ik-vorm. Zo leer je de gedachten en gevoelens van beide zussen goed kennen.

Ruimte

De plaats waar de gebeurtenissen zich afspelen is heel herkenbaar gemaakt. Marjolein is docente Nederlands aan een middelbare school, het Rotterdams Lyceum. Dat bepaalt meteen de plaats van de handelingen. Ook andere heel herkenbare Rotterdamse elementen worden in de roman genoemd: de Bijenkorf, de Lijnbaan, Blijdorp Zoo, de Euromast, diverse straatnamen en discotheken (Nighttown). Ook speelt het verhaal zich af in de woningen van Marjolein en Marlieke, de woning van hun ouders en de fotostudio van Marlieke.

Informatie over de auteur

Simone van der Vlugt werd op 15 december 1966 in Hoorn als Simone Watertor geboren. Al op jonge leeftijd wist ze dat ze schrijfster wilde worden en op haar dertiende stuurde ze voor het eerst een manuscript op naar een uitgever. Ze bleef proberen een uitgever voor haar werk te interesseren, tot ze Nederlands en Frans ging studeren aan de lerarenopleiding in Amsterdam.

Tijdens haar studie kwam ze in aanraking met jeugdliteratuur en zodra ze haar diploma had behaald, schreef ze een historisch jeugdboek dat in 1995 onder de titel ‘De amulet’ verscheen bij uitgeverij Lemniscaat. Dat was het eerste boek in een lange reeks historische jeugdboeken waar ze verschillende prijzen mee won en die ook in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Spanje en Denemarken verschenen.

Simone van der Vlugt is getrouwd, heeft twee kinderen (Friso en Esmée) en woont in Alkmaar.

Simone is bekend van haar historische jeugdliteratuur, maar ze heeft ook twee thrillers gepubliceerd. Ze haalt haar inspiratie uit veel dingen uit het dagelijks leven, zoals de actualiteit, boeken, films, vakanties etc. Er is niet echt een verband tussen haar leven of jeugd en de boeken die ze schrijft.

Een aantal boeken van Simone zijn:
  • 1995 De amulet
  • 1996 Bloedgeld
  • 1999 De guillotine
  • 1999 Mijn zusje wordt vermist
  • 2000 Zwarte sneeuw
  • 2000 Verdwaald onder de grond
  • 2001 Jehanne
  • 2002 Schijndood
  • 2003 De slavenring
  • 2004 De reünie
  • 2005 De bastaard van Brussel
  • 2005 Schaduwzuster
  • 2006 Het bosgraf
  • 2007 Het laatste offer

Samenvatting

Het verhaal wordt in 2 lijnen verteld. Een door Marjolein en een door Marlieke. Marjolein en Marlieke zijn tweelingzusjes.

Om te beginnen met het verhaal van Marjolein.

Marjolein is de vrouw van Raoul Salentijn, de eigenaar van een software bedrijf. Marjolein is lerares op een zwarte school en heeft aandelen in het bedrijf van Raoul. Samen hebben ze een dochtertje, Valerie. Op een dag wordt ze door Bilal, 6vwo leerling bedreigd met een mes omdat ze hem beledigt heeft door naar zijn kruis te kijken. Ze is helemaal overstuur, maar doet geen aangifte. Het blijft helaas niet bij die bedreiging alleen. Ook haar auto wordt bekrast, ze wordt achtervolgd en ze krijgt een dreigbrief met daarin: “Je bent een hoer. Ik maak je dood.”

Na een avondje stappen met Raoul, Marlieke en wat vrienden, gaat ze even langs haar vriendin Jasmijn die op Valerie past. Als ze daarna weer naar haar huis loopt, hoort ze voetstappen, maar ze ziet niemand. Als ze bij haar pad aan komt, gaat ze harder lopen, maar ze krijgt haar sleutel niet in het slot. Opeens hoort ze een stem en ze ziet iets glinsterends. Het was een pistool. Ze smeekt dat ze nog niet dood wil, maar dat helpt niet. Een schot wordt afgevuurd…

Het verhaal van Marlieke

Marlieke is Marjolein’s tweelingzus. Ze werkt als fotografe en heeft haar eigen fotostudio. Ze heeft 2 goede vrienden Sylvie en Thomas. Ze heeft een goede band met haar zus, maar toch heeft Marlieke altijd in de schaduw van Marjolein gestaan. Als Marjolein wordt vermoord, voelt Marlieke zich depressief en alleen. Ze besluit om de moordenaar de vinden. Aangezien Bilal de hoofdverdachte is, spoort ze hem op. Maar hij ontvoert haar, bedreigt haar en dumpt haar vervolgens in het bos.

Na een foto-opdracht komt Marlieke in met de moeder van Sylvie. Die vertelt haar dat Sylvie altijd veel loog en een grote fantasie had. Aangezien Marjolein en Sylvie elkaar nooit hebben gemogen, krijt Marlieke nu een verdenking tegen haar vriendin en doorzoekt haar huis. Ze vindt foto’s van Raoul en Sylvie en liefdesbrieven. Ook vindt ze het wapen waarmee Marjolein is vermoord. Als Sylvie thuiskomt bekend ze dat ze een affaire heeft gehad met Raoul. Marlieke vlucht met het wapen weg, naar het politiebureau en doet haar verhaal. Maar Sylvie is gevlucht.

Marlieke trekt voorlopig in bij Raoul. Thomas helpt haar verhuizen. Dan vertelt hij plotseling dat hij Marjolein vermoord heeft. Hij wilde Marlieke met de moord op Marjolein haar vrijheid teruggeven omdat ze in de schaduw van Marjolein stond. Na de koffie voelt Marlieke zich onwel worden en raakt buiten westen. Als ze in het ziekenhuis wakker wordt, hoort ze dat Thomas GHB in haar koffie had gedaan. Zelf heeft hij een overdosis genomen en zelfmoord gepleegd.

Persoonlijke reactie

Ik vond het echt een heel mooi boek en ik heb het dan ook in één ruk uitgelezen! Het boek is vlot geschreven en leest lekker makkelijk weg. Ik kon me ook heel goed inleven in de hoofdpersonen. Er zit voldoende spanning in om je als lezer nieuwsgierig te houden naar hoe het verder gaat. Ook is het thema erg actueel, want de laatste tijd lees en hoor je steeds vaker over geweld op scholen. Ook de opbouw van het boek vond ik erg leuk goed bedacht. Marjolein werkt vanaf de bedreiging naar haar moord toe en Marlieke werkt, met enkele terugblikken naar het verhaal van Marjolein, van de begrafenis naar de ontknoping toe. Door deze opbouw weet je al wel aan het begin dat ze vermoord is, maar vraag je je af wat er tussenin allemaal gebeurt is en wie het gedaan heeft, waardoor je graag snel verder wilt lezen.
© 2010 - 2024 Lovesome, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sinterklaas bestaat! Het boek van Bram van der VlugtrecensieSinterklaas bestaat! Het boek van Bram van der VlugtSinterklaas bestaat! Is een boek van de bekende adviseur van Sinterklaas: Bram van der Vlugt. Van der Vlugt, die in 2010…
Vriendschapsbrood; een zoete smaaksensatie met fruitWie eens dit overheerlijke brood/gebak heeft geproefd, vergeet het nooit weer. Na tien dagen, voeden, roeren, rijzen en…
Boekverslag: 'De Amulet'Boekverslag: 'De Amulet'Dit is mijn boekverslag over het boek "De Amulet". Dit boek is geschreven door Simone van der Vlugt.
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…

Boekverslag: Rik Launspach '1953'Boekverslag: Rik Launspach '1953'Rik Launspach (1958) is bekend door zijn verschillende rollen in tv-series, films en op de planken. Maar deze acteur is…
Boekverslag: Karin Slaughter 'Versplinterd' (Atlanta 2)Boekverslag: Karin Slaughter 'Versplinterd' (Atlanta 2)Wie van thrillers houdt, kent deze Amerikaanse thrillerschrijfster ongetwijfeld. Karin Slaughter is onder andere bekend…
Bronnen en referenties
  • http://www.simonevandervlugt.nl/ http://www.scholieren.com/boekverslagen/27712
Lovesome (4 artikelen)
Gepubliceerd: 01-11-2010
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.